Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και θα ξεκινήσουν οι βροχές, αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα έχουν την κακιά συνήθεια να πετάνε τα νερά του πλυντηρίου τους και τα λύματα του οικιακού βόθρου τους στο δρόμο, χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που προκαλούν στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον.
Σύµφωνα µε την Οδηγία 2000/60 της Ε.Ε για την πολιτική των υδάτων, ρύπανση ορίζεται ως η συνέπεια ανθρώπινων δραστηριοτήτων, άµεση ή έµµεση εισαγωγή, στον αέρα, στο νερό ή στο έδαφος, ουσιών ή θερµότητας που µπορούν να είναι επιζήµια για την υγεία του ανθρώπου, την ποιότητα των υδατικών και των χερσαίων οικοσυστηµάτων.
Γενικά οικιακά λύµατα ονομάζονται τα υγρά απόβλητα των κατοικιών, ιδρυµάτων ή άλλων εγκαταστάσεων µιας περιοχής, που είναι συνδεδεμένες µε τις λειτουργίες της πόλης (ζαχαροπλαστεία, µαγειρεία, πλυντήρια). Τα οικιακά λύµατα είναι συνήθως τα ούρα, τα κόπρανα, τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά, τα υπολείμματα τροφών, τα έλαια και τα λίπη.
Η δυσάρεστη οσµή τους οφείλεται στο οργανικό υλικό που υφίσταται αναερόβια βακτηριακή δράση. Ως "βλαβερά" συστατικά των λυµάτων θεωρούνται: α) τα αιωρούµενα στερεά β) τα οργανικά συστατικά γ) οι παθογόνοι µικροοργανισµοί και τα θρεπτικά στοιχεία (άζωτο και φωσφόρος). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικιακά λύµατα κατατάσσονται στην κυριότερη πηγή µικροβιακής μόλυνσης, λόγω των εντερικών περιττωµάτων.
Αυτά τα λύματα με την βοήθεια της βροχής καταλήγουν σε υδατοσυλλογές (π.χ. θάλασσα) δημιουργώντας έντονα προβλήµατα ρύπανσης όπως: ευτροφισµό, ρύπανση υπόγειων υδροφορέων, ελάττωση της ικανότητας αυτοκαθαρισµού των νερών, καταστροφή των βιοκοινωνιών κ.ά. Συγκεκριμένα οι µικροοργανισμοί που ζουν στη θάλασσα (αποδοµητές) δεν προλαβαίνουν να διασπάσουν τις µεγάλες ποσότητες των οικιακών λυµάτων που καταλήγουν εκεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Λόγω της κατάληξης των οικιακών λυμάτων στην θάλασσα, που σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, επηρεάζεται η υγεία του ανθρώπου προκαλώντας τύφο, γαστρεντερίτιδα, διάρροια, χολέρα, μολυσματική ηπατίτιδα και πολιομυελίτιδα.
Στους δήμους στους οποίους παρατηρείται η συνήθεια απόρριψης των οικιακών λυμάτων, υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους που μένουν κοντά στην κατάληξη των λυμάτων αυτών, οι οποίοι πρέπει να υποστούν την μυρωδιά και να αποφεύγουν (αν είναι δυνατό) τα νερά αυτά, ώστε να μην τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του σπιτιού τους.
Καιρός να λάβουμε υπόψη, πριν αφήσουμε τα οικιακά λύματα στο δρόμο, τις σοβαρές επιπτώσεις για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι.
Κασσάνδρα Κουσούλη
Φοιτήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πηγή: www.geo.auth.gr
Φωτογραφία εξωφύλλου: www.kriti24.gr
Comments