O Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρέχτ

Έγινε ενημέρωση: 20 Νοε 2019

Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί οι καιροί. Θα λένε: Γιατί σιωπούν οι ποιητές τους; Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο συγγραφέας του έργου "Ο Κύκλος με την Κιμωλία", γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1890 στην Γερμανία. 'Ήταν δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα και θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» στη Γερμανία. Τα έργα του χαρακτηρίζονταν αρχικά από πνεύμα καταδίκης του πολέμου και του μιλιταρισμού, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια αποφασιστική στροφή στη σκέψη και τη ζωή του, που εμπνέεται από τη μαρξιστική φιλοσοφία.

Το μπρεχτικό θέατρο είναι λαϊκό, ψυχαγωγικό και διδακτικό, με επικές αφηγητικές αποχρώσεις. Δεν αποκόπτεται από το θεατή, ούτε είναι πάνω από αυτόν, αλλά αποτελεί συχνά μια κοινωνικοπολιτική προέκταση της όποιας θεατρικής πλατείας. Είναι επιπλέον πολύ γνωστή η γοητεία που άσκησε το ασιατικό θέατρο στον συγγραφέα και πρέπει να αναφέρουμε ότι βρήκε στις συγκεκριμένες υποκριτικές μεθόδους και την αναπαραστατική τεχνική, έναν ιδανικό τρόπο αποτύπωσης των δικών του θεωριών περί θεάτρου και έκφρασης.


Ο κύκλος με την κιμωλία είναι ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα του Γερμανού συγγραφέα. Ολοκληρώθηκε το 1945 και ο αρχικός τίτλος του ήταν Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία (The Caucasian Chalk Circle /Der kaukasische Kreidekreis). Είναι ένα έργο που μιλά για τη φροντίδα και την αγάπη και τη δικαιοσύνη. Καταγράφει τη σχέση των ανθρώπων με την «ιδιοκτησία»! Το δικό μου σπίτι, το δικό μου οικόπεδο, η δικιά μου γυναίκα , ο δικός μου άντρας, το δικό μου παιδί!

Ο Μπρεχτ περίτεχνα και μέσα από μια παραμυθένια ιστορία , τοποθετείται στο θέμα, και μέσω του αφηγητή απαντά: «Κανένα πράγμα δεν είναι κανενός- ή , αν όχι, τότε είναι εκείνου που το έχει μεράκι του, και το αγαπάει και το γνωρίζει. Ένα παιδάκι ανήκει σε όποιον το φροντίζει, το αμάξι στον προσεκτικό οδηγό , μην τύχει και το ρίξει στον γκρεμό.... Και η γη με τους καρπούς που περισσεύουν, σε αυτούς που την πονούν και τη δουλεύουν!"Η παράσταση Ο κύκλος με την κιμωλία, θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Golden Coast και ώρα 8.30μμ, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019.


Συμμετέχουν: (Τα πρόσωπα του έργου με τη σειρά που εμφανίζονται) Μουσικός: Έφη Σκουργιαλού Ποιητής: Δήμητρα Καραλή, Κυβερνήτης, Γομάρι, Γέρο Δούκας, Αζτάκ β΄: Νίκος Οικονόμου. Γυναίκα του Κυβερνήτη, Αννικώ, Γρούσα δ’ : Ξένια Οικονόμου Πρίγκηπας, Λαυρέντης, Σωβά β΄: Νίκος Σαραφάκης Α΄Γιατρός, Νέα Κυρία, Λουδοβίκα: Ζέφη Λεγάκη, Β΄ Γιατρός, Γρούσα β΄, Ληστής,: Νεκταρία Μάντη Υπασπιστής, Χωρικός, Γιουσούφ, Σωβά α΄: Καλογερόπουλος Γιώργος Σίμων, Ενωμοτάρχης, Ανηψιός: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Γρούσα α’, Μιχαήλ: Διαλεκτή Πίστη Σταβλίτης, Καλόγερος, Καμαριέρης, Παιδί της Ξενοδόχου: Αντώνης Γούσιος Σουλίκα, Αζτακ α΄, Γριά : Μαρία Κυρίου, Μαγείρισσα, Χωριάτισσα, Πεθερά Γρούσας: Άγκη Σακελλαρίδη Χοντρή, Ξενοδόχος, Γριά: Ιωάννα Ζήση Μάγειρας, Ξενοδόχος, Πεθερά Λουδοβίκας: Ειρήνη Ζαβιτσάνου Μάρα, Γυναίκα του κυβερνήτη β΄: Έλπη Αζίλογλου Χωρικός, Γέρος: Ανδρέας Μεταλληνός, Ηλικιωμένη κυρία, Δικηγόρος α΄: Θεοδώρα Τσάτσου Μαυροσκούφης, Στρατιώτης, Σάλβα : Κλεοπάτρα Πλατάνα Γρούσα Γ, Δικηγόρος β΄: Σοφία Κόκορη

Σκηνοθεσία: Kανέλλος Δημήτρης Θεατρική ομάδα: Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Μάκρης


Είσοδος ελεύθερη


Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

 

Πηγές: el.wikipedia.org | www.culturenow.gr