top of page

Αμάξια τέλος στο Πευκοδάσος...επιτέλους!

Εν όψει της φετινής θερινής περιόδου, ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται πλέον αυστηρά η διέλευση και η στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων (αμάξια & μηχανές) εντός του πευκοδάσους ενώ απαγορεύεται η στάθμευση, σε οποιοδήποτε σημείο της Λ. Σχινιά και της οδού, που διέρχεται κατά μήκος του βόρειου ορίου του πευκοδάσους.



Που παρκάρω;


Ως εκ τούτου, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι η αποβίβαση των συνεπιβενόντων του οχήματός σου μπορεί να γίνεται επί της Λ. Σχινιά και από εκεί να συνεχίζουν πεζοί ή με ποδήλατο, μέσα από το πευκοδάσος, προς την παραλία και τη θάλασσα! Το αυτοκίνητό όμως το παρκάρεις δωρεάν, στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου - χώρος μη φυλασσόμενος. Μελλοντικά έχει ακουστεί ότι θα τοποθετηθεί λεωφορείο με διαδρομή από το πάρκινγκ στην παραλία για την εξυπηρέτηση των λουόμενων.

Το αυτοκίνητό όμως το παρκάρεις δωρεάν, στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου  - χώρος μη φυλασσόμενος.

Πότε δεν μπορώ να πάω καθόλου Πευκοδάσος;


Επιπρόσθετα, θυμίζουμε ότι, κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1 Μάϊου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε έτους) εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Σχινιά στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5.


Προσωρινή μπάρα σε μια είσοδο του Πευκοδάσους
Προσωρινή μπάρα σε μια είσοδο του Πευκοδάσους

Η απαγόρευση έχει 24ωρη ισχύ, από την 7η πρωϊνή της ημέρας πρόβλεψης έως την 7η πρωϊνή της επομένης και με παρουσία αστυνομίας αποτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα και σε πεζούς στην ευρύτερη περιοχή του πευκοδάσος, πλην μόνιμων κατοίκων. Ως ημέρα πρόβλεψης θεωρείται η ημερομηνία για την οποία εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  δελτίο επικινδυνότητας πυρκαγιάς.


Φωτογραφίες με παρκαρισμένα αυτοκίνητα μέσα στο Πευκοδάσος, πάνω στη χρυσαφένια παραλία... εικόνες που ελπίζουμε να μη ξαναδούμε!


Η εφαρμογή των μέτρων αυτών, υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση φραγών εισόδου από πλαστικά στηθαία, στηθαία σκυροδέματος και μεταλλικές μπάρες ελέγχου της κυκλοφορίας σε όλα τα κάθετα μονοπάτια – χωματόδρομους της Λ. Σχινιά! Για την ώρα "τα πράγματα είναι πιο χαλαρά" της καθημερινές αλλά τα Σαββατοκύριακα ο κλοιός σφίγγει με έντονη παρουσία της πυροσβεστικής,των εθελοντών καθώς και των υπαλλήλων της πολιτικής προστασίας του δήμου.


Οι πρώτες εικόνες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων εισόδου στο Πευκοδάσος


Εθελοντισμός


Μια πρωτοποριακή ενέργεια σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ξεκινήσει στο Σχινιά Μαραθώνα, με την παρουσία έφιππων εθελοντών πυροπροστασίας στην περιοχή του Πευκοδάσους. Το σώμα των έφιππων εθελοντών Marathon Endurance Club AIOM, έχει εκπαιδευτεί από την πυροσβεστική και υπάγεται πλέον στην πολιτική προστασία του Δήμου Μαραθώνα. Ρόλος του είναι η επιτήρηση των περιοχών καθώς και υπόδειξη σωστής συμπεριφοράς στους παραβάτες. Εφόσον ο παραβάτης δεν συμμορφώνεται (σκουπίδια, άναμμα φωτιάς κλπ) θα ενημερώνονται οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ).



Γιατί όλοι αυτοί οι περιορισμοί;


Αυτή η μοναδική όαση είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ενώ αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000 με πάνω από 100 σπάνια είδη πτηνών και άλλων βιολογικών ειδών!

Η αδιαφορία του κράτους, η ρίψη απορριμμάτων από τους επισκέπτες, η βόσκηση, το κυνήγι, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στο δάσος, είχε σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του τοπίου...

Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι το πευκοδάσος κινδυνεύει από πυρκαγιές λόγω της σύνθετης βλάστησης και της πίεσης που ασκείται από τους χιλιάδες λουόμενους οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούν τους 15.000!!! Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν προσέχουν ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» πρόκλησης πυρκαγιάς την ίδια στιγμή που το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης δεν λειτουργεί λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία...


Παρακαλούμε θερμά τους αναγνώστες μας, να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα πόσο "Αγαπάμε Μαραθώνα"!



 

Πηγές: Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα | travelstyle.gr

bottom of page