Αρχές Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων

Τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί τυπικά να ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου, ωστόσο το πότε και πώς θα αρθούν είναι ακόμα υπό συζήτηση. Καθοριστικοί παράγοντες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά η πορεία της χώρας την οποία κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Ουσιαστικά από εκεί θα φανεί αν θα είναι εφικτό τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας να αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν.

Η Παραλία της Νέας Μάκρης με κόσμο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Η Παραλία της Νέας Μάκρης με κόσμο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Ο σχεδιασμός πάντως, αν και επισήμως δεν ανακοινώνεται από τις Αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, για το σταδιακό τέλος στο lockdown σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, για το πώς θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, αλλά και -το κυριότερο- το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωση σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα. Τότε θα κριθούν πολλά, πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Αντίστροφα θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων

Συγκεκριμένα αναμένεται:

  • Αρχικά αναμένεται να μειωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας, όχι όμως σε πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους για να μην πλημμυρίσουν κόσμο και υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού.

  • Στη συνέχεια αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα επιτρέπονται σε συναθροίσεις.

  • Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων με περιορισμούς και κανόνες για την προσέλευση πελατών, ώστε να ζεσταθεί η μηχανή της οικονομίας για την επανεκκίνηση.

  • Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο και με περιορισμούς για μέγιστο αριθμό πελατών.

  • Τη σκυτάλη θα πάρουν τα δικαστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής.

  • Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες θα πάρουν και αυτές το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφιακή δικτύωσή τους εν μέσω καραντίνας πήγε πολύ καλά και έλυσε τα χέρια και του κράτους και των πολιτών.

  • Μετά ακολουθεί το ερωτηματικό με τα σχολεία. Αν δηλαδή θα ανοίξουν μετά τις 10 Μαΐου ή θα παραμείνουν κλειστά και αποφασιστεί μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών 2020. Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στο θέμα τον σχολείων τόνισε πως «αν κριθεί σκόπιμο και με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τον έλεγχο της διασποράς της νόσου, η επιστροφή στα σχολεία θα είναι για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα, για μερικές μόνο εβδομάδες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

  • Τέλος αναμένονται οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά. Εκεί η απόφαση για την άρση των μέτρων περιπλέκεται καθώς συνδυάζεται με την άρση των περιορισμών στις μεταφορές, στα δρομολόγια των πλοίων, στις πτήσεις από το εξωτερικό. Μάλιστα στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα νησιά, τα οποία δεν διαθέτουν υποδομές υγείας, για ευνόητους λόγους.

Από την κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν πως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και όλα είναι ανοιχτά, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα μετά από δύο εβδομάδες τι θα ισχύει. Ωστόσο όσο τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος και θα οδηγηθούμε στην άρση των μέτρων.


Πηγή: iefimerida.gr