«Αχ, αυτά τα φαντάσματα»

Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου του 2019, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων Δήμου Μαραθώνα, η θεατρική ομάδα ART LAB θα παρουσιάσει το έργο « Αχ αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo).

Ο δημιουργός αυτού του έργου ήταν Ιταλός συγγραφέας και ηθοποιός που γεννήθηκε στη Νάπολη το Μαΐου του 1900. Η γλώσσα του θεάτρου του Εντουάρντο ντε Φιλίππο ήταν η ναπολιτάνικη διάλεκτος, γιατί όπως έλεγε ο ίδιος δεν μπορούσε να γράψει σε άλλη γλώσσα. Στα ιταλικά θα ήταν σαν να έγραφε σε μια ξένη γλώσσα. Οι ηθοποιοί που διάλεγε ήταν όλοι Ναπολιτάνοι και συνήθως άνθρωποι που είχε δουλέψει πολύ καιρό μαζί τους. Έγραψε κείμενα ποικίλου περιεχόμενου και το παλιότερο είναι το Farmacia di turno το οποίο εκδόθηκε το 1920.

Το «Αχ, αυτά τα φαντάσματα», μια βαθιά ανθρώπινη κωμωδία, έχει ως στόχο να γελοιοποιήσει τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το χρήμα είναι η μοναδική λύση για όλα τα προβλήματα στη ζωή, παραβλέποντας την ανάγκη της αγάπης.

Καυτηριάζει τον εγωισμό, που ορθώνεται σαν τείχος γύρω μας και μας κόβει κάθε επικοινωνία με εκείνους που μας νοιάζονται και μας πονάνε.

Υπόθεση:


Ο Πασκουάλε, ένας άνθρωπος αδύναμος και νικημένος από τη μιζέρια της καθημερινότητας, αφού προσπάθησε μάταια να εξασφαλίσει γι’ αυτόν και τη γυναίκα του, Μαρία, μια αξιοπρεπή ζωή, καταλήγει να ζει με τεχνάσματα. Μετακομίζει στο αχανές διαμέρισμα ενός ναπολιτάνικου μεγάρου όπου ο ιδιοκτήτης τον αφήνει να μένει χωρίς ενοίκιο, γιατί θέλει να ξορκίσει τις φήμες ότι στο σπίτι κυκλοφορούν φαντάσματα. Αυτός που τελικά “κυκλοφορεί” είναι ο εραστής της Μαρίας τον οποίον ο Πασκουάλε περνά για ένα φιλάνθρωπο φάντασμα που σκορπίζει σε κάθε του εμφάνιση χρήματα και δώρα.


Η θεατρική ομάδα ART LAB θα παρουσιάσει το έργο « Αχ αυτά τα φαντάσματα», στο Golden Coast, αυτήν την Παρασκευή και ώρα 8:30 μ.μ.

Σκηνοθεσία: Παπακωνσταντίνου Κώστας

Μουσική Επιμέλεια: Παπακωνσταντίνου Κώστας – Κετέογλου Μιχάλης

Σκηνικά-Κουστούμια: ART LAB

Παίζουν:

Βουκελάτου Νικολία

Βουκελάτος Σπύρος

Δερμούσης Κωνσταντίνος

Καρούκης Νότης

Κρανιωτάκης Αποστόλης

Κετέογλου Μιχάλης

Μπότση Άννα

Νταράκη Ειρήνη

Πόγκας Μάριος

Φύκα ΧαράΦαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών


 

Πηγές: www.elculture.gr | el.wikipedia.org