Διακοπές με τον τετράποδο φίλο μου! Πως προετοιμάζομαι, τι έχω μαζί μου και τι ισχύει στις παραλίες.
Έγινε ενημέρωση: 21 Αυγ 2023
Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη είναι ιδανική περίοδος για διακοπές με το κατοικίδιό μας καθώς δεν βρισκόμαστε πλέον στο πικ της καλοκαιρινής σεζόν ενώ οι θερμοκρασίες αρχίζουν και πέφτουν. Πως οργανωνόμαστε λοιπόν για τις διακοπές μας;
Pet friendly κατάλυμα
Επικοινωνώ έγκαιρα με το κατάλυμα ώστε να διασφαλίσω πως θα δεχτούν το κατοικίδιό μου. Βεβαιώνομαι ότι διαθέτει κλιματισμό ή ανεμιστήρα.
Η βαλίτσα του
Θυμάμαι να πάρω μαζί μου
εφεδρικό λουρί και στηθόλουρο
το σαμπουάν του, βούρτσα και δύο πετσέτες
τα μπολ του και τροφή, λιχουδιές.
αγαπημένα παιχνίδια
αντιπαρασιτικά προϊόντα και σπρέι σιτρονέλας
χαραγμένη ταυτότητα με το κινητό μου
μαξιλάρα ή στρώμα δροσιάς κατά βούληση
φίμωτρο αν ταξιδέψει με τρένο ή πλοίο
το βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο έως 6 μήνες για εμβόλια και αποπαρασίτωση
φαρμακείο που φτιάχνω με τον κτηνίατρό μου, ειδικά αν έχει προβλήματα υγείας με τα φάρμακά του
μωρομάντιλα και σακουλάκια μίας χρήσης – για να μαζεύω τις ακαθαρσίες του.
Αν το σκυλί σου είναι μακρύτριχο, μία καλή ιδέα θα ήταν ένα κουρεματάκι πριν το ταξίδι, για να σου είναι πιο εύκολο να το κρατήσεις καθαρο.
Φαρμακείο
βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, pulvo
αλοιφή για πληγές / εγκαύματα / τσιμπήματα
κορτιζόνη για αποφυγή αλλεργικού σοκ από τσιμπήματα - φυσιολογικό ορό για τα μάτια
χάπια διάρροιας
αντιεμετικά και ατροπίνη για κάθε είδους δηλητηρίαση ~~~πάντα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου μου ~~~
Το τσιπ είναι απαραίτητο για ταξίδι στο εξωτερικό όπως και για την επίδειξή του στις Αρχές αν χρειαστεί, στο εσωτερικό.
Έρευνα πριν το ταξίδι
Μαθαίνω πού στον προορισμό μου υπάρχουν κτηνιατρείο και pet shop κι επικοινωνώ μαζί τους για να ξέρω το ωράριο λειτουργίας κι αν παραμένουν ανοιχτά. Διαβάζω από κριτικές στο google maps για τα πάρκα, τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τις παραλίες, για να γνωρίζω σε ποια μέρη δεν θα έχω ...γκρίνιες
Αυτοκίνητο, Τρένο, Πλοίο, Λεωφορείο ή Αεροπλάνο;
Αυτοκίνητο
ζώνη ασφαλείας για σκύλο ή γάτα
τσάντα ή κλουβί μεταφοράς
παγοκύστες σε πετσέτες αν δεν έχω κλιματισμό
Τρένο / πλοίο
Φίμωτρο: Ναι, είναι υποχρεωτικό. Στο τρένο τα μεγαλόσωμα σκυλιά ταξιδεύουν στη σκευοφόρο, τα μικρά στα πόδια μας.
Στο πλοίο τα ζώα ταξιδεύουν μόνο στο κατάστρωμα ή σε pet friendly καμπίνες αν υπάρχουν.
βιβλιάριο υγείας και όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά του έγγραφα
σακουλάκια και χαρτί για τις ακαθαρσίες του
κλουβί ή τσάντα μεταφοράς
Υπεραστικό λεωφορείο: Επιτρέπεται μόνο μικρόσωμο κατοικίδιο σε κλουβί / τσάντα μεταφοράς. Επικοινωνώ με το πρακτορείο για τις λεπτομέρειες.
Αεροπλάνο: Οι απαιτήσεις ποικίλουν σε κάθε αεροπορική εταιρία αλλά ο βασικός κανόνας είναι ένας - κατοικίδιο και τσάντα έως 8 κιλά (μαζί) ταξιδεύουμε παρέα στην καμπίνα. Φροντίζω να βρω ελαφριά τσάντα συγκεκριμένων διαστάσεων και απαλλάσσω το κατοικιδιό μου από τα περιττά βάρη (περιλαίμιο και κοσμήματα). Σχετικά με τις διαστάσεις της αποσκευής κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τις δικές της απαιτήσεις. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μεταφέρονται σε ευρύχωρα κλουβιά συγκεκριμένων προδιαγραφών στον χώρο των αποσκευών. Χρειάζομαι διαβατήριο και πιστοποιητικό υγείας μαζί με το βιβλιάριο του που θα τα συμπληρώσει - ανάλογα με τη χώρα που ταξιδεύω - ο κτηνίατρός μου.
Πάντα κυκλοφορώ με το σκύλο μου δεμένο με λουρί, έχοντας μαζί μου το Βιβλιάριο Υγείας του και άλλα επίσημα έγγραφα (αριθμό microchip)
Μία μέρα πριν την αναχώρηση, μειώνω τη δοσολογία της τροφής του κατοικιδίου μου και αποφεύγω να το ταίσω 2 με 3 ώρες πριν από το ταξίδι – μειώνοντας τις πιθανότητες για τις «ανεπιθύμητες εξελίξεις» μιας ταρακουνημένης πέψης! Καλό θα ήταν να αποφύγω να του δώσω πολύ νερό πριν το ταξίδι ειδικά αν ταξιδεύω με καράβι
Διακοπές!
την πρώτη ημέρα είναι καλό να μην τον αφήσω μόνο του στο κατάλυμα. Σε νέο περιβάλλον και μόνο του θα αγχωθεί.
σέβομαι τις ώρες κοινής ησυχίας και φροντίζω να μη γαβγίζει / νιαουρίζει.
σε εστιατόρια επιτρέπεται να καθόμαστε μαζί σε έξω τραπέζια κι όχι εντός.
Το φαγητό: καλό είναι να του δίνω την τροφή το βράδυ, καθώς λόγω της ζέστης μέσα στην ημέρα ενδέχεται να μην την καταναλώσει
Έχω στο νου μου ότι ο σκύλος έχει μικρότερη ανοχή στη ζέστη από τον άνθρωπο. Δεν θα τον αφήσω να ψήνεται όλο το καταμεσήμερο κάτω από τον καυτό ήλιο για να κάνω εγώ την ηλιοθεραπεία μου. Φροντίζω το κατοικίδιο μου να έχει σκιά και καθαρό νερό ώστε να μην κινδυνεύσει από θερμοπληξία. Το ίδιο και μες το αυτοκίνητο βέβαια! Δεν θα τον αφήσω ποτέ κλεισμένο μέσα στο αμάξι-φούρνο. Ακόμα και τα 5 λεπτά μπορεί να αποβούν μοιραία. Η άμμος και γενικά οι επιφάνειες όπως η άσφαλτος, είναι καυτές το καλοκαίρι και μπορεί να προκαλέςουν σοβαρά εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου μου, οπότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη σκιας για να μπορεί να ξεκουράζεται ο σκύλος τις ώρες που η άμμος καίει και να επιλέγω πρωινές ή βραδινές ώρες για τις βόλτες μου.
Μικρός οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Διάρροια: Δίαιτα, όχι τροφή για μία μέρα. Αν έχει πυρετό που επιμένει, μιλάω με τον κτηνίατρο.
Εμετός: Δεν δίνω φαγητό στο ζωο αν δεν επικοινωνήσω με το γιατρό.
Φόλα-δηλητηρίαση από χαλασμένη τροφή: Άμεσα αντιεμετικά και ατροπίνη μέχρι τη μεταφορά στον κτηνίατρο.
Τσίμπημα από έντομο: Αλοιφή που βρίσκουμε στο φαρμακείο και πιθανόν να χρειάζεται αντισταμινικό και κορτιζόνη για να αποφευχθεί το αλλεργικό σοκ. Θερμοπληξία: είναι η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να έχει ακόμα και μοιραίες συνέπειες για τη ζωή του. Τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι: ταχύπνοια, εμετός, διάρροια, σιελόρροια, λήθαργος, αδυναμία, αταξία, μυϊκός τρόμος (τρέμουλο) κ.ά. Αναζητώ άμεσα κτηνιατρική βοήθεια. Στο μεταξύ, μεταφέρω τον σκύλο μου σε σκιερό μέρος και βάζω βρεγμένες πετσέτες σε όλο του το σώμα, ιδιαίτερα στο κεφάλι.
Σκύλος και παραλία - τι ισχύει τελικα;
Στον νόμο 4830, το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.
Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας (μπορείτε πάντα να ρωτήσετε και τους υπεύθυνους). Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. (Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας επιτρέπονται πάντα και παντού!).
Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού και οι συνοδοί θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους το βιβλιάριο του σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.
Επέλεξε καλύτερα παραλίες πιο απομονωμένες. Προτίμησε να έχεις ηρεμία και να μην εμπλέκεσε σε λογομαχίες σχετικά με την παράνομη παραμονή του σκύλου σου στην αμμουδιά ή γιατί έβαλε τις πατούσες του στο νερό. Ότι και αν προτιμήσεις, καλό είναι να γνωρίζεις το νόμο ώστε πάντα να είσαι καλυμμένος. Είναι όμως και σημαντικό να μην αφήνεις ανεξέλεγκτο το σκύλο σε μία παραλία με κόσμο καθώς τα ατυχήματα είναι πιθανά και σίγουρα οι λουόμενοι θα παραπονεθούν καθώς δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να ανέχονται και να θέλουν ένα σκυλί στην πετσέτα τους.
Σύμφωνα με έρευνες, τα σκυλιά διασκεδάζουν ιδιαίτερα βουτώντας στο θαλασσινό νερό. Σε περίπτωση που το δικό σου φαίνεται διστακτικό δώσε του τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι να νιώσει έτοιμο. Αν πάλι νιώσει σαν το σπίτι του, άφησέ το να χαρεί, κάνοντας μακροβούτια ή παίζοντας με μία μπάλα!
Αν όλα αυτά σου φαίνονται βουνό ή δεν προλαβαινεις να ετοιμαστεις κατάλληλα τότε διάλεξε ένα φιλικό σπίτι ή ένα ξενοδοχείο ειδικό για σκύλους που θα φιλοξενήσουν το κατοικίδιό σου όσο θα λείπεις διακοπές. Αν όχι σου ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα με πολλές όμορφες βουτιές, ξεχνώντας προβλήματα και υποχρεώσεις και καλή επιστροφή.
Όταν γυρίσετε με το καλό μπορεί ο τετράποδος φίλος σου να έχει γίνει αγνώριστος από τις απανωτές επισκέψεις στην παραλία, αλλά ένα ολοκληρωμένο μπάνιο στο Wash Me σίγουρα θα το επαναφέρει στην αρχική του κατασταση!
Ευχαριστούμε τη Φιλοζωική Μαραθώνα "Ελπίδα" για τις συμβουλές.
Comments