Έτσι γίνονται πλέον οι προπονήσεις σε αθλητικούς χώρους

Έγινε ενημέρωση: 19 Μαΐ 2020

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γνωστοποίησε οδηγίες για το πώς θα λειτουργούν πλέον οι αθλητικοί χώροι. Σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να τηρείται η απόσταση μεταξύ των αθλούμενων ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα υγιεινής. «Πολλά αλλάζουν, εκτός από την αγάπη μας για τον αθλητισμό. Πειθαρχία, υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι πράγματα που στον αθλητισμό τα ξέρουμε καλά και τώρα τα χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ» αναφέρει σε δήλωσή του ο γ.γ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.Προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος


Όλοι οι αθλητές και αθλούμενοι της Β΄ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.


Πρόσβαση στην προπόνηση


Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ. Δες εδώ τον κατάλογο εισερχομένων - εξερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις.


Προπονήσεις


Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των  εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.


Ήρθε η ώρα να πάρετε τη ρακέτα στα χέρια σας! | Υπεύθυνος προπονητής του Nea Makri Tennis Club: Μιχάλης Γεροδήμος - τηλ. 6977215969
Ήρθε η ώρα να πάρετε τη ρακέτα στα χέρια σας! (2 άτομα / γήπεδο) | Ιδιαίτερα Μαθήματα: Μιχάλης Γεροδήμος - τηλ. 6977215969

Μέγιστος αριθμός των αθλούμενων

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.

Στάδια στίβου 80 άτομα εντός του σταδίου

Γήπεδα ποδοσφαίρου 

 • Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα

 • Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα

 • Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα


Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ

 • 20 άτομα


Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:

 • Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ

 • Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ

 • 1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ

 • 1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ


Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια

 • 1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου


Δες εδώ λίστα με όλες τις αθλητικές οργανώσεις και εγκαταστάσεις της περιοχής μας

Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα:


 1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια μόνο είσοδο.

 2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.

 3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

 4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.

 5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.

 6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.

 7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό. (Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή).

 8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.

 9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.

 10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.Η τήρηση των οδηγιών, εκτός της προστασίας της υγείας μας, θα επισπεύσει την επιστροφή μας στην κανονική αθλητική δραστηριότητα. Με τη συμβολή όλων μας, σύντομα θα γεμίσουμε πάλι τα γήπεδα και τα στάδιά μας.