Η έννοια της απολύμανσης με την επιστροφή στην κανονικότητα


Η απολύμανση πριν ακόμη μερικούς μήνες ήταν μια υπηρεσία για χώρους όπως νοσοκομεία και κάλυπτε και περιπτώσεις που είχαν μολυνθεί από κάποιο παράσιτο. Τώρα πια είναι μια διαδικασία που μας αφορά όλους με απολυμάνσεις να πραγματοποιούνται σε γραφεία μέχρι καταστήματα και οχήματα!


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώνει σε επιφάνειες από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες και εξαρτάται από τις ποικίλες συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον (θερμοκρασία και υγρασία) και τον τύπο της επιφάνειας (μέταλλο, ξύλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό). Αυτός είναι και ο λόγος όπως μας αναφέρει η χημικός Χρυσάνθη Ζεγγίνη, που οι χώροι και οι περιοχές οι οποίοι έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό πρέπει να απολυμαίνονται εντατικά και συχνά και η μία φορά δεν είναι αρκετή...


Οι οδηγίες απολύμανσης είναι εύκολα εφαρμόσιμες και μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάσχεση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο επανόδου της κοινωνίας στην κανονικότητα

Οι 3 κύριοι άξονες δράσης και οι επιμέρους ενέργειες:


1. Ανάπτυξη σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης


  • Προσδιορισμός των χώρων εφαρμογής των μέτρων Οι εσωτερικοί χώροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους για 7 ή περισσότερες ημέρες χρειάζονται μόνο καθαρισμό ρουτίνας. Για τους εξωτερικούς χώρους διατηρούνται οι τρέχουσες πρακτικές καθαρισμού.

  • Προσδιορισμός του τρόπου απολύμανσης Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος της επιφάνειας και η συχνότητα χρήσης της. Προτεραιότητα στην απολύμανση πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά. Σκληρά και μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, μέταλλο ή πλαστικό, με ορατά βρώμικες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται πριν από την απολύμανση. Απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός και απολύμανση για τη μείωση της έκθεσης. Μαλακά και πορώδη υλικά όπως χαλιά, τάπητες ή καθίσματα, πρέπει να καθαρίζονται και να πλένονται επιμελώς και τακτικά. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν και να μη χρησιμοποιούνται σε πολυσύχναστους χώρους.

  • Προσδιορισμός των αναγκαίων πόρων και του απαραίτητου εξοπλισμού Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα προϊόντων καθαρισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας κατά τη χρήση καθαριστικών και απολυμαντικών.


2.Υλοποίηση και εφαρμογή σχεδίου καθαρισμού και απολύμανσης


  • Καθαρισμός ορατά ρυπαρών επιφανειών με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.

  • Επιλογή κατάλληλου καθαριστικού ή απολυμαντικού προϊόντος Προκρίνεται η χρήση απολυμαντικών εγκεκριμένων από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ έναντι του ιού. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλκοολούχα διαλύματα με 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη ή διάλυμα χλωρίνης αποτελούμενο από 1/3 μεζούρας χλωρίνης και 3.8 λίτρα νερού. Είναι σημαντικός ο έλεγχος της ετικέτας πληροφοριών κάθε προϊόντος προς επιβεβαίωση της καταλληλότητάς του.

  • Τήρηση των οδηγιών της ετικέτας προϊόντος Η ετικέτα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια του προϊόντος και οδηγίες εφαρμογής. Τα απολυμαντικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.


3. Συντήρηση και αναθεώρηση σχεδίου


  • Συνέχιση του καθαρισμού ρουτίνας και της απολύμανσης Το σχέδιο καθαρισμού/απολύμανσης θα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς και να αναθεωρείται με βάση τη διαθεσιμότητα απολυμαντικών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Οι εμφανώς ρυπαρές επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Είναι αναγκαία η απολύμανση των τακτικά χρησιμοποιούμενων επιφανειών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

  • Τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μέτρων προστασίας για το πρόσωπο και η κατ’οίκον παραμονή για όσους έχουν ασθενήσει.

  • Τήρηση μέτρων που μειώνουν την πιθανότητα έκθεσης στον ιό Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική απόσταση, η διατήρηση τουλάχιστον 2 μέτρων απόστασης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης αντικειμένων και η αποφυγή επισκέψεων σε πολυσύχναστους χώρους.Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες από τις επιφάνειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19. Η απολύμανση σκοτώνει τα μικρόβια από τις επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.


 

Marathon Απολυμαντική: 22940 67495

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτ.: freepik