«Η Μικρή μας πόλη» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου

Έγινε ενημέρωση: 24 Νοε 2019

Η μικρή μας πόλη γράφτηκε το 1938. Το έργο είναι τοποθετημένο σε μια φανταστική μικρή πόλη το Γκρόβερς Κόρνερς (Grover's Corners) και περιγράφει τη ζωή των κατοίκων μιας συνηθισμένης Αμερικάνικης πόλης στις αρχές του εικοστού αιώνα, μεταξύ των ετών 1901 και 1913. Ο συγγραφέας θέλει να τονίσει το ανεκτίμητο των συμβάντων της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Στόχος του είναι να υπογραμμίσει τις αξίες που μπορούν να στηρίξουν τον άνθρωπο στον αγώνα της επιβίωσης και της συμβίωσης με άλλους και αυτές οι αξίες βρίσκονται στα πιο μικρά πράγματα, εκείνα που είναι κάθε μέρα δίπλα μας και που στην ουσία όμως δεν τα βλέπουμε. O συγγραφέας επίσης μας υπενθυμίζει ότι, όπως οι κάτοικοι της μικρής πόλης κάθονται να δειπνήσουν μετά τη δουλειά, το ίδιο έκαναν και οι κάτοικοι της αρχαίας Αθήνας πριν από εκατοντάδες χρόνια, με το δικό τους τρόπο. Και το ίδιο θα κάνουν αυτοί που θα έρθουν.

Το μήνυμά του ο συγγραφέας το διατυπώνει μέσα από το έργο και από την ερώτηση της Έμιλυ και την απάντηση του Διευθυντή σκηνής.

Έμιλυ : «Υπάρχει κανένας άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει τη ζωή όσο τη ζει –το κάθε της λεπτό»; Διευθυντής Σκηνής: « Κανένας ! Ίσως οι Άγιοι και οι ποιητές σε κάποιο βαθμό.»

Ο Θόρντον Ουάιλντερ, ο συγγραφές του έργου Η μικρή μας πόλη (Our Town),γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1897 και ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Έγινε ευρύτατα γνωστός με το δεύτερό του μυθιστόρημα Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι (1926) που του απέφερε και το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας). Ακόμη μεγαλύτερη όμως επιτυχία ήταν το θεατρικό του έργο Η μικρή μας πόλη (1938), που κέρδισε κι αυτό το βραβείο Πούλιτζερ όπως και το Με τα δόντια (1942). Ο Ουάιλντερ πρωτοτύπησε τόσο στο Γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι, όσο και στη Μικρή μας πόλη, όπου καταργεί τα σκηνικά, χρησιμοποιεί αφηγητή και απευθύνεται στο κοινό μέσω αυτού του τελευταίου αλλά και των ηθοποιών, επιτυγχάνοντας μια πολύ πειστική αναπαράσταση της σύγχρονής του αμερικανικής καθημερινότητας.


Οι Φίλοι Κεντρικής Σκηνής - Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα θα παρουσιάσουν το έργο Η μικρή μας πόλη στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Golden Coast, το Σάββατο στις 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 8.30μμ.


Οι Φίλοι Κεντρικής Σκηνής - Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα

Μετάφραση: Γιώργος Καλογεράκης Σκηνοθεσία: Γιώργοs Παπαθεοδώρου Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας Αφίσα: Δήμητρα Χαλκιοπούλου Πρόγραμμα: Σωτηρία Τσέλιου-Παππά Σκηνικά: Γιάννης Παππάς Κουστούμια: Η ομάδα Φωτισμοί: Κώστας Αγγέλου

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Διευθυντής Σκηνής: Στεφανία Κωσταρέλου Γιατρός Γκιμπς: Λάμπρος Πανόπουλος Τζο Κρόγουελ: Ευδοξία Ματαράγκα Χάουι Νιούσαμ: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος Κυρία Γκίμπς: Σωτηρία Τσέλιου-Παππά Κυρία Γουέμπ: Μαρία Κοντοθόδωρα Τζωρτζ Γκιμπς: Παναγιώτης Μπαϊράμης Ρεμπέκα Γκιμπς: Ευδοξία Ματαράγκα Γουόλι Γουέμπ: Άγγελος Σπανόπουλος Έμιλυ Γούεμπ: Βιργινία Παππά Κύριος Γουέμπ: Γιάννης Παππάς Άνδρας στο κοινό: Βασίλης Γεραμάνης Σάιμον Στίμσον: Ρωμύλος Τζενέτογλου Κυρία Σόαμς: Χάιδω Σπανοπούλου Αστυφύλακας Γουόρεν: Περιστέρα Τσέκλημα Σαμ Κραιγκ: Γιάννης Ματαράγκας Τζο Στόνταρτ: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος


Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών


 

Πηγές: el.wikipedia.org

Φωτογραφία εξωφύλλου: alchetron.com