Ανοικτά φαρμακεία, σούπερ μάρκετ - Λουκέτο σε καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια

Έγινε ενημέρωση: 8 Απρ 2020

Σε δρακόντεια μέτρα αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση, για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Έτσι από σήμερα αλλάζει η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.


Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 μέσα σε μία ημέρα, οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.


μένουμε σπίτι

Κλείνουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια

Τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν από σήμερα κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.


Ποια καταστήματα κλείνουν

Aναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από σήμερα, Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:


 • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

 • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

 • Κέντρα διασκέδασης

 • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

 • Βιβλιοθήκες

 • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

 • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

 • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

 • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

 • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ

Ανοικτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.


 • Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

 • Λαϊκές αγορές

 • Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

 • Φαρμακεία

 • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

 • Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

 • Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

 • Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

 • Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια

Παραμένουν κλειστά τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια.Κλειστά θέατρα, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης και παιδότοποι

Ακόμη, στα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού συμπεριλαμβάνεται και η αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας.Κλειστά τα δικαστήρια, «φρένο» στους πλειστηριασμούς

Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων κλειστά για διάστημα δύο εβδομάδων θα παραμείνουν και τα δικαστήρια, ενώ προσωρινό «στοπ» μπαίνει και στους πλειστηριασμούς. Από την αναστολή, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κορωνοϊό, εξαιρούνται οι αυτόφορες διαδικασίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Επισημαίνεται επίσης, πως εξαιρούνται της αναστολές δικαστικές υποθέσεις (πλημμελήματα και κακουργήματα) που ο χρόνος παραγραφής τους συμπληρώνεται εντός της περιόδου αυτής.


Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τον αθλητισμό

Η πανδημία ωστόσο του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Αρχικά, η Super League προχώρησε στην ανακοίνωση της αναβολής των προγραμματισμένων πλει οφ λόγω κορωνοϊού, ενώ από την άλλη η Basket League ανακοίνωσε την αναβολή της 21ης αγωνιστικής για τους ίδιους λόγους. Προσωρινό «στοπ» λόγω κορωνοϊού υπάρχει και σε άλλες μικρότερες εθνικές κατηγορίες της χώρας, αλλά και στα πρωταθλήματα υποδομών.Έκλεισαν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου.


Ωστόσο στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.


μένουμε σπίτι

Πηγή: iefimerida.gr