Μάσκα: Η νέα υποχρεωτική τάση στα σχολεία

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια τραγωδία τεραστίων διαστάσεων που έχει επιφέρει ανατροπή στην κανονικότητα, με τις ευάλωτες ομάδες να είναι εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τα μέτρα που έχουν ληφθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ήδη διανύουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και σήμερα 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η φετινή επιστροφή στα σχολεία λόγω ύπαρξης covid-19 θα είναι κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό για μικρούς και μεγάλους.


Τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοιό στο σχολείο


Έφτασε λοιπόν η ειμαρμένη ημέρα για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στις τάξεις. Οι σχολικές υποχρεώσεις πλέον έχουν αυξηθεί και η οριοθέτηση στο σχολείο γίνεται πλέον πιο αυστηρά λόγω της αναγκαίας τήρησης αποστάσεων, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και συχνής χρήσης αντισηπτικών με σκοπό την προφύλαξη από τον covid-19. Σίγουρα τα προαναφερθέντα μέτρα δεν είναι πρωτόγνωρα αφού ήδη μετά τη περίοδο της καραντίνας εφαρμόζονταν καθημερινά από όλους με την περισσότερη δυνατή συχνότητα, παρ'όλα αυτά οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν το παιδί τους κατάλληλα για το σχολείο.


Η μάσκα στα παιδιά


Το πώς τα παιδιά θα μάθουν να αποδεχτούν και να χρησιμοποιούν σωστά την μάσκα είναι σε μεγάλο βαθμό δουλειά των γονιών. Τα παιδιά συνηθίζουν να είναι καθρέφτες των γονιών.


Η συμπεριφορά είναι κάτι που «μαθαίνεται» διότι το παιδί παρακολουθεί και αντιγράφει την συμπεριφορά του γονέα του.

Τα παιδιά λοιπόν προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στις νέες συνθήκες αρκεί να υπάρχουν σωστά όρια. Είναι σημαντικό ένα παιδί να βλέπει τον γονιό του να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης, να φοράει τη μάσκα, να κρατάει αποστάσεις, να πλένει τα χέρια του χωρίς να δυσανασχετεί ώστε και εκείνο να πράξει το παράδειγμα του γονιού και να υιοθετήσει την ανάλογη συμπεριφορά. Σε αντίθετη περίπτωση τα παιδιά δεν θα επιθυμούν να φοράνε την μάσκα. Ο γονιός θα πρέπει να είναι υπεύθυνος και να δίνει το σωστό παράδειγμα για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και να μαθαίνει στο παιδί για ποιόν λόγο χρειάζεται η μάσκα.


Μάσκα: Η νέα υποχρεωτική τάση στα σχολεία

Είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως η χρήση μάσκας εκτός από την αντιμετώπιση του ιού βοηθάει στην ύπαρξη οριοθέτησης του ατόμου με σκοπό να συνυπάρχει αρμονικά με τους συνανθρώπους του με αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό για μια υγιή συνύπαρξη. Η οριοθέτηση ενός παιδιού όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία και αποτελεί δουλειά πολλών ετών αφού πραγματοποιείται σταδιακά από τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Το παιδί έχει ανάγκη από όρια και νιώθει ασφάλεια μέσα σε αυτά.


Σωστή προετοιμασία για τη χρήση της μάσκας από το παιδί


Πριν την επιστροφή στο σχολείο το παιδί πρέπει να γνωρίζει πώς η μάσκα προστατεύει από την μετάδοση του ιού. Πρέπει να προηγηθεί συζήτηση για την αναγκαιότητα της μάσκας και για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε μάσκες βαμβακερές και πλενόμενες που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Δείξτε στο παιδί πώς να φοράει την μάσκα σωστά και κάντε μαζί πρόβα στον καθρέφτη. Πείτε του να μην ανταλλάσσει την μάσκα του και εάν πέσει κάτω να μην την φοράει. Γι΄ αυτό προμηθεύστε το παιδί σας με 3-4 μάσκες ώστε να μπορεί να τις αλλάζει σε τυχόν ατύχημα. Πηγαίνετέ μαζί για ψώνια ή επισκεφτείτε εσωτερικούς χώρους όπου η μάσκα είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει συνειδητοποιήσει τη σωστή χρήση της μάσκας. Τα παιδιά καλό είναι να αποθηκεύουν σε έναν φάκελο την μάσκα τους. Μία όμορφη ιδέα είναι να προμηθευτείτε ένα χάρτινο φάκελο για να τον διακοσμήσει το παιδί όπως επιθυμεί.


Παιδικές μάσκες σε διάφορα σχέδια και χρώματα θα βρείτε στο κατάστημα παιχνιδιών Perfectoys Πανταζόπουλος στη Νέα Μάκρη.Anticovid Tips


Υπενθυμίστε του ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν απολυμαντικό και να χρησιμοποιούν το δικό τους ατομικό μπουκαλάκι και την δική τους γραφική ύλη για να μην μεταδοθεί ο ιός. Ένα υγιεινό κολατσιό με βιταμίνες θα βοηθήσει το παιδί να έχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν πρέπει να μοιράζεται to φαγητό του για το καλό όλων.


Μετά την επιστροφή από το σχολείο, τα ρούχα των παιδιών καλό θα είναι να πλένονται και να αερίζονται ενώ συνιστάται τα παιδιά να κάνουν απευθείας ένα μπάνιο.


Σημαντικό είναι να υπάρχει μία κοινή γραμμή ανάμεσα στο σχολείο και στο σπίτι ώστε να μην δημιουργούνται στο παιδί αμφιβολίες όσο αναφορά τα μέτρα προστασίας και να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στην νέα καθημερινότητα. Συζητήστε με το παιδί για τον κορονοιό και προσπαθήστε να του λύσετε τις απορίες που έχει, χωρίς να του αποκρύψετε πληροφορίες αλλά και χωρίς να το υπερπληροφορίσετε και του δημιουργήσετε πανικό και τρόμο.


Ας προσπαθήσουμε όλοι για το κοινό καλό.Κατερίνα Μαυροειδή

Παιδαγωγός

 

Πηγές: www.ygeiamou.gr | www.bovary.gr

Φωτογραφίες: Freepik & perfectoys.gr