• Υγεία

Μεταδίδεται τελικά ο κορονοιός στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γράφει ο Γυναικολόγος Μάριος Μπερτσουκλής


Μεταδίδεται τελικά ο κορονοιός στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με τα περιορισμένα δημοσιευμένα δεδομένα από 55 έγκυες με COVID-19 λοίμωξη στην Κίνα και 43 από ΗΠΑ, δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό με εικόνα σοβαρής πνευμονίας ή θάνατο, παρά το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα. (π.χ. προεκλαμψία, υπέρταση, διαβήτη). Υπάρχουν όμως πρόσφατες αναφορές από μη επιστημονικές πηγές ότι στον Κάυκασο της Ρωσίας και στο Περού γεννήθηκαν τα πρώτα μολυσμένα μωρά από τον νέο κορονοιό.


Επιπλέον από τα δεδομένα μελετών για τις επιπτώσεις του ιού της γρίπης και άλλων δύο γνωστών κορωνοϊών του SARS-CoV και του MERS-CoV (που γνωρίζουμε από το παρελθόν) φαίνεται ότι oι λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την κύηση έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην έγκυο ή/και στο νεογνό, όπως αποβολή, πρόωρος τοκετός, καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, ανάγκη εντατικής νοσηλείας νεογνών. Επιπλέον, οι ανοσολογικές και φυσιολογικές λειτουργικές αλλαγές του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος που παρατηρούνται κατά την περίοδο της κύησης έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης στις έγκυες.

Σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου * υπάρχει ισχυρή σύσταση για αναβολή έναρξης θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων «η κάθετη μετάδοση του ιού θεωρείται πλέον πιθανή» ανεξάρτητα από την κλινική σημασία που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό. Δύο αναφορές από Κινέζους ερευνητές ** έχουν καταδείξει την παρουσία ανοσοσφαιρινών IgM έναντι του SARS-COV-2 στον ορό νεογνών κατά τη γέννηση . Δεδομένου ότι οι ανοσοσφαιρίνες IgM είναι μακρομόρια που συνήθως δεν διαπερνούν τον πλακουντιακό φραγμό, η παρουσία τους στον ορό των νεογνών κατά τη γέννηση φαίνεται να υποδηλώνει νεογνική ανοσολογική αντίδραση σε ενδομήτρια αιματογενή διαπλακουντιακή λοίμωξη. Οι έγκυες με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται σε συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς με τη δυνατότητα απομόνωσης και νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης .


Σε περιπτώσεις λοίμωξης με ήπια κλινική εικόνα που δεν απαιτείται νοσηλεία, συστήνεται η παραμονή της εγκύου στο σπίτι σε απομόνωση με την προϋπόθεση της δυνατότητας παρακολούθησης των συμπτωμάτων της για έγκαιρη αναγνώριση σημείων κλινικής επιδείνωσης και άμεση ιατρική αξιολόγηση. Σε περιπτώσεις ύποπτης ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19 ο τοκετός πρέπει να διενεργείται σε αίθουσα μόνωσης κατά προτίμηση με αρνητική πίεση εάν είναι εφικτό.

Η απόφαση για το χρόνο και το είδος τοκετού, εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική κατάσταση της εγκύου, την ηλικία κύησης και την κατάσταση του εμβρύου. Τα δεδομένα για την ασφάλεια του μητρικού θηλασμού και την ανάγκη διαχωρισμού της μητέρας από το νεογνό είναι ανεπαρκή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο γάλα γυναικών με COVID-19 και δεν υπάρχει πληροφορία για πιθανή μετάδοση του μέσω του γάλακτος. Ο κίνδυνος μετάδοσης από τη μητέρα στο νεογνό κατά το θηλασμό, σχετίζεται με τη στενή επαφή και τη μετάδοση μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Με στόχο την αποτροπή της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό , η προσωρινή απομάκρυνση του νεογνού για όσο θεωρείται μεταδοτική, έχει εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις . Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι αυτής της επιλογής πρέπει να αναλύονται στις μητέρες και η τελική απόφαση καθώς και η διάρκεια της απομάκρυνσης, να εξατομικεύεται σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς.
Μάριος Μπερτσουκλής

Γυναικολόγος - Μαιευτήρας* με υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικού, ήπατος, καρδιάς, νεφρών, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, είναι σε ανοσοκαταστολή ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση)

** Zeng H, Xu C, Fan J,Dong L, Tian J, He S