top of page

Νέα εθελοντική αιμοδοσία | Τα απροσδόκητα οφέλη για την υγεία σου

Δίνοντας αίμα βοηθάς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παράλληλα όμως ωφελείς και την υγεία σου.


Εθελοντική αιμοδοσία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Β. Ρώτας Κυριακή 21 Φεβρουαρίου / 9:30-13:30

Δες τέσσερα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για τη δική σου υγεία

  1. Βελτιώνεται η ροή του αίματος Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικοί αιμοδότες έχουν 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

  2. Κάνεις μίνι τσεκάπ Πριν δώσεις αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιείστε αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αρκεστείς στην αιμοδοσία και να παραλείψεις άλλες σημαντικές εξετάσεις.

  3. Εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου Οι υγιείς ενήλικες έχουν περίπου 5 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον μυελό των οστών. Όταν δίνεις αίμα, χάνεις περίπου το ¼ ενός γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από τις τροφές που τρως τις εβδομάδες μετά τη δωρεά. Η ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου ωφελεί τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτά, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

  4. Συμβάλλει στην μακροζωία Το να κάνεις καλό στους άλλους αποτελεί ένα τρόπο να ζήσεις περισσότερο. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Health Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πρόσφεραν εθελοντικά για αλτρουιστικούς λόγους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου τέσσερα χρόνια αργότερα. Παρά τα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για σένα, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι μια δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ακόμη και τρεις ζωές, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.


 

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Βασίλης Ρώτας στην Πλατεία Νέας Μάκρης, αυτή την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 από τις 9:30-13:30

Τηλ: 6936264660

 

Πηγή: Onmed.gr

Cover pic: Freepik

bottom of page