«Ο Σέντζας» του Παντελή Χόρν

Ο Παντελής Χορν, ο δημιουργός του έργου «Ο Σέντζας», γεννήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας την 1η Ιανουαρίου 1881. Υπήρξε θεατρικός συγγραφέας σημαντικών έργων του ελληνικού δραματολογίου του 20ού αιώνα και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Έχει γράψει πάνω από 30 θεατρικά έργα (αν και δεν σώζονται παρά μόνο 12 πολύπρακτα και 4 μονόπρακτά του). Τα γνωστότερα έργα του είναι «Οι Πετροχάρηδες», «Το φιντανάκι», «Το Μελτεμάκι», «Ο Σέντζας», έργα τα οποία παίζονται και μέχρι σήμερα.


«Ο Σέντζας» ανεβαίνει τον Μάη του 1925, στο θέατρο «Κεντρικόν», από τον θίασο Αιμ. Βεάκη - Χρ. Νέζερ. Το έργο προκάλεσε δυσμενή σχόλια στον ημερήσιο Τύπο, λόγω του τολμηρού για την εποχή θέματος. Οι κριτικοί - με εξαίρεση τον Άλκη Θρύλο και τον Κωστή Μπαστιά, που θεώρησαν το έργο ένα από τα καλύτερα του συγγραφέα - το καταδίκασαν. Το έργο δεν ξαναπαρουσιάστηκε γιατί και αυτό το χειρόγραφο θεωρούνταν χαμένο. Το ανακάλυψε μαζί με τα υπόλοιπα η επιμελήτρια των «Απάντων» του Χορν, Έφη Βαφειάδη. Το έργο ύστερα από 77 ολόκληρα χρόνια, ανέβηκε από τη «Νέα Σκηνή» του Εθνικού θεάτρου το 2002, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, και με πρωταγωνιστές τον Τάκη Χρυσικάκο και τον Τάσο Πεζιρκιανίδη.
Υπόθεση:


Ο Σέντζας, πλούσιος τραπεζίτης από την Κωνσταντινούπολη, επισκέπτεται το νησί από το οποίο κατάγεται. Η περιουσία και η κοινωνική του θέση τον βοηθούν να κερδίσει τον σεβασμό των κατοίκων του νησιού, τα πράγματα όμως, πολύ σύντομα, θα πάρουν άλλη τροπή. Ο πάμπλουτος καλεσμένος πολιορκεί όλον τον γυναικείο πληθυσμό της μικρής κοινωνίας, εξιστορεί με περηφάνια ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή του, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, ζητώντας τον άμεσο διωγμό του έκφυλου ξένου. Μάταια ο Σέντζας προσπαθεί να εξαγοράσει την εύνοιά τους με χρήματα.


Αυτό το Σάββατο στις 30 Νοεμβρίου του 2019, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων του Δήμου Μαραθώνα, θα μας παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα- Σκηνή Βαρνάβα το έργο «Ο Σέντζας», στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Golden Coast και ώρα 8:30μ.μ.

Σκηνοθεσία: Γκεσούλης Νίκος

Σκηνικά-Κουστούμια: Γεωργά Ματίνα

Μουσική επιμέλεια: Βαρσαμάκης Γιώργος

Φωτισμοί: Αγγέλου Κώστας

Εκτέλεση Σκηνικών: Παπαστάμος Δημήτρης - Γεωργά Ματίνα

Κατασκευή κοστουμιών: Τολίδου Ελεωνόρα

Παίζουν:

Αποστόλου Αναστασία

Δήμου Ελένη

Κατσίκη Μαρίνα

Κωστελίδης Γιώργος

Λέπουρης Γιώργος

Μασιάλα Εύη

Μυλωνάς Δημήτρης

Νικολοπούλου Κωνσταντίνα

Παπαθανασίου Αναστασία

Σδράλιας Φίλιππος

Τουρκαντώνη Αναστασία

Φωτίου Όλγα

Χαρίση Ματίνα

Ελεύθερη είσοδος

Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών


 

Πηγές: www.ntng.gr | el.wikipedia.org

Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik