Πώς ο κορωνοϊός αλλάζει την διακόσμηση του σπιτιού...

Νέα αισθητική, καθαροί χώροι, χωρίς περιττά αντικείμενα

Μπορεί η καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού να έχει τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό, όμως μετά από περίπου δυόμιση μήνες εγκλεισμού στο σπίτι, το πιθανότερο είναι να έχετε αλλάξει αρκετά πράγματα στη διακόσμηση.


Δεν είστε οι μόνοι. Και ενώ στην αρχή, θεωρούσαμε όλοι τις αλλαγές αυτές προσωρινές, φαίνεται πως μερικά πράγματα ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Η Nancy Fire, creative director, στους HGTV HOME, Design Works International, και Studio NYC Design, και η Kelly Wilkniss, παρουσιάστρια της εκπομπής My Soulful Home, αποκαλύπτουν τις τάσεις που παρατηρούν στην διακόσμηση των σπιτιών καθώς δημιουργούμε όλοι μαζί μια νέα «κανονικότητα» ακόμη και στο design.


Τέλος εποχής για τους ενιαίους χώρους


Ο ενιαίος χώρος του καθιστικού με την κουζίνα και την τραπεζαρία είχε γίνει κάποτε συνώνυμο της σύγχρονης ζωής. Προσφέρει ευελιξία, πρακτικότητα, μεγιστοποιεί το φως και μεγαλώνει τον χώρο.


Σίγουρα γινόμαστε έτσι όλοι πιο κοινωνικοί, περνάμε περισσότερο χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς μας αλλά και με τους καλεσμένους αφού μπορούμε εύκολα να συζητάμε ενώ ετοιμάζουμε παράλληλα το δείπνο. Όσο για τους γονείς; Λατρεύουν αυτή τη διαρρύθμιση αφού μπορούν και επιβλέπουν τα παιδιά τους και περνάνε περισσότερο δημιουργικό χρόνο μαζί.


Φαίνεται όμως πως οι ενιαίοι και ανοιχτοί χώροι μόνο φθορά δημιούργησαν κατά την περίοδο της καραντίνας. «Αν δεν υπάρχει ιδιωτικότητα και καλή ακουστική, συνειδητοποιείς πόσο πολύ την χρειάζεσαι», λέει η Fire.


Αυτό σημαίνει πως κυρίαρχη τάση δεν είναι πλέον οι open space χώροι αλλά οι μεμονωμένοι. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ξεκινήσει η διαίρεση των ενιαίων χώρων σε μικρότερους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για παλαιότερα σπίτια που υπηρετούσαν αυτό το μοντέλο.


Χώρος για home office


Η τηλεργασία, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αφού δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δούλευαν και προ κορωνοϊού εποχή με remote working. Φαίνεται όμως ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και για το άμεσο μέλλον, θα συνεχίσει να προωθείται και εννοείται πως έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία.


Ήδη λοιπόν από τις αρχές Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί – όπως η Amazon, η Facebook, η Google και η Microsoft – συνιστούν πλέον στους εργαζομένους τους να δουλεύουν από το σπίτι.


Ο Μάρτιος, όμως βρήκε τους περισσότερους από εμάς απροετοίμαστους για μια τέτοια συνθήκη δουλειάς και αυτό γιατί δεν διαθέτουμε όλοι ξεχωριστό δωμάτιο για γραφείο.
Πλέον στον σχεδιασμό, θα υπολογίζεται και αυτή η παράμετρος, ενώ ήδη οι περισσότεροι έχουμε φτιάξει ένα office corner στο σπίτι.


Περιποιημένες βεράντες


Το ενδεχόμενο να γίνει ένα νέο lockdown δυστυχώς υπάρχει, αφού η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Το καλό είναι ότι το σπίτι αποτελεί για όλους μας το προσωπικό μας καταφύγιο.

Έτσι, ένας όμορφος κήπος ή μια περιποιημένη βεράντα είναι πάντα μια «ανάσα» για την καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον σε περιόδους που δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω αμέριμνοι, όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα.Η νέα σύγχρονη version θέλει τη βεράντα ή τον κήπο μια όαση στο σπίτι. Γλάστρες, μαξιλάρες, αιώρες, κρεμαστά φαναράκια, ομπρέλες είναι μερικές μόνο ιδέες για να κάνετε την βεράντα σας να μοιάζει με resort.


Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη βιωσιμότητα


Roche Bobois