Στη μάχη κατά του Covid-19 το Κέντρο Υγείας Ραφήνας

Μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας παίρνει το σύστημα Υγείας προσθέτοντας το Κέντρο Υγείας Ραφήνας στη μάχη κατά του κορονοιού, όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση των 18:00 σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου 2020.


Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος ανακοίνωσε ότι λήφθηκε το συγκεκριμένο μέτρο μεταξύ άλλων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας (ΠΣΥ).


«Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκολύνουμε κάθε πολίτη, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να έχουν την πρόσβαση στους ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Γ'αυτό (...) το λόγο θέτουμε σε λειτουργία 5 κέντρα υγείας στην Αττική (και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας) τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα - 24/7 - και στα οποία θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που δυνητικά έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοιο. (...)


Συνεχίζοντας ο κος. Κωτσιόπουλος αναφέρει ότι «Σε αυτά τα κέντρα υγείας ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε γιατρούς αλλά και σε διαγνωστικές εξετάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς. Επίσης θα είναι δυνατή η παραπομπή των ασθενών για νοσηλεία σε νοσοκομείο αναφοράς όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Για τους ασθενείς που διαγνωστούν τελικά θετικοί στο νέο κορονοιό και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ'οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ιατρούς του κέντρου υγείας. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή η υπηρεσία της τηλεσυμβουλευτικής.»


Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Τέλος ανέφερε ότι για την επίσκεψη κατ’ οίκον. Συγκεκριμένα συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από το κέντρο υγείας είτε από ιδιώτες ιατρούς και με τη χρήση ειδικά προετοιμασμένων μέσων μεταφοράς, θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Η ενέργεια έχει ιδιαίτερη σημασία για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων αλλά και τις ευπαθείς ομάδες.


Το κέντρο Υγείας Ραφήνας λοιπόν λειτουργεί πλέον αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, λόγω συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και ασθενών με άλλες νόσους τόσο σε δομές της ΠΦΥ, όσο και στα νοσοκομεία.


Η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 (με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας) σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (COVID-19 ΚΥ) αλλά και στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.


Το κέντρο υγείας θα λειτουργεί και για για όσους χρειάζονται ανανέωση συνταγών, η οποία ανανέωσή μπορεί πλέον να γίνεται και ηλεκτρονικά για όσους έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης.


Φωτ.: Freepik