Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30, ενώ είμαστε όλοι πλέον στα σπίτια μας, έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε τα φώτα για μία ώρα για να δείξουμε πόσο θέλουμε να προστατεύσουμε την φύση, τον άνθρωπο στο παρόν αλλά και τον άνθρωπο στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η ώρα της γης, μας υπενθυμίζει το αντίκτυπο της ενεργειακής μας κατανάλωσης στο κλίμα και τον ρόλο της φύσης στην επιβίωσή μας.
Η βιοποικιλότητα* διεθνώς μειώνεται με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η ρύπανση των υδάτων και η αυξημένη θήρευση. Με την μείωση της βιοποικιλότητας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν 1 εκατομμύρια είδη αλλά και είδη που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μας στερούνται πληροφορίες που πιθανώς να ήταν πολύτιμες για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης πάνω στη Γη. Επιπρόσθετα, η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, απειλεί τόσο την παρούσα γενιά, όσο και τις μελλοντικές.
Γιατί να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ώρα της γης αυτή τη χρονιά πιο πολύ από άλλες ;
Επειδή το 2020 θα τεθούν σε διαπραγμάτευση μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες για την προστασία της φύσης, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτές οι συμφωνίες θα «σφραγίσουν» τη σχέση της ανθρωπότητας με τον πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια.
Γενικά, αυτό που αναφέρει η WWF (World Wide Fund for nature) είναι ότι: "Η φύση μετράει. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, αφού μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε: τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, την τροφή που τρώμε. Η φύση είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 2020 αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία της φύσης και την ίδια μας την επιβίωση!"
Τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε εμείς από το σπίτι μας στις 28 Μαρτίου;
Ενώνουμε τις φωνές μας σε μία κοινή παγκόσμια πλατφόρμα wwf.gr/earthhour και υπογράφουμε, ζητώντας οι συμφωνίες αυτές να αποτελέσουν ουσιαστικά μια «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο». Ένα πλέγμα φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων που θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με σκοπό την ευημερία του πλανήτη και του πολιτισμού μας.
Μην ξεχνάμε ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ας στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα κλείνοντας τα φώτα μας στις 28 Μαρτίου για 1 ώρα για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε όλοι μας !!!
Κάντε mention την Ώρα της Γης (@EarthHour), χρησιμοποιήστε τα hashtags #Connect2Earth, #EarthHour, #NatureMatters
Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φωτογραφία εξωφύλλου: www.wwf.gr
*Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των οικοσυστημάτων (φυσικό κεφάλαιο), των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο.
Comments