top of page

Τι είναι το Krav Maga και η εντυπωσιακή ιστορία του!

Το Krav Maga είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα συστήματα αυτοάμυνας στον κόσμο σήμερα. Διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις, χωρίς να είναι επιθετικό, κάθε άλλο είναι καθαρά αμυντικό και στηρίζεται στην πρόληψη και τον αιφνιδιασμό.


Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην Μπρατισλάβα (σημερινή Σλοβακία), Ίμι Λίχτενφελντ. Ως παιδί, ο Ίμι διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία και η πάλη, ενώ εξασκήθηκε και στις πολεμικές τέχνες. Όταν οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να απλώνονται στη γενέτειρά του, ο Ίμι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για την τότε Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ. Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η IDF (Israeli Defense Force - Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας) ζήτησε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του.


Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Κραβ Μαγκά, (Εβραϊκά: קרב מגע - η σημασία των λέξεων στα Εβραϊκά είναι μάχη επαφής) καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Αντιμέτωπος με το καθήκον να προετοιμάζει εξίσου τους γυμνασμένους αλλά και τους χωρίς καλή φυσική κατάσταση στρατιώτες, ο Ίμι ανέπτυξε ένα κατανοητό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε απλές, ενστικτώδεις κινήσεις εύκολα εφαρμόσιμες από όλους και όχι σε άκαμπτες κινήσεις και τεχνικές που απαιτούν χρόνια εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα έχει 12 χρόνια ενεργής παρουσίας στο IKMF και σήμερα βρίσκεται στη 3η θέση παγκοσμίως!

Το 1964, ο Ίμι αποσύρθηκε από την IDF και άρχισε να διδάσκει το Κραβ Μαγκά σε πολίτες, όπως επίσης και σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Κραβ Μαγκά βελτιώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, από τον ίδιο τον Ίμι αρχικά αλλά και μέσα στους κόλπους της IKMF (International Krav Maga Federation) στη συνέχεια, ανταποκρινόμενο στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των καιρών.

Οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών επειδή είναι πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες.

Στο Κραβ Μαγκά η εκπαίδευση είναι δομημένη πάνω σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (στο δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας). Είναι μια τέχνη που προσφέρει ικανότητα και φέρνει τεχνική, τακτική, φυσική και νοητική ανάπτυξη, καθώς και ικανότητα προσαρμογής στην κάθε κατάσταση.

 krav maga , κραβ μαγκα νέα μάκρη / μαραθώνα, γυναικεία αυτοάμυνα

Οι τεχνικές πού εκτελούνται κατά την εξάσκηση πρέπει να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες σε μία κατάσταση αληθινής συμπλοκής. Στην πράξη, οι μαθητές διδάσκονται τα ευάλωτα σημεία, π.χ. αυχένας, μάτια, λαιμός, γόνατα, του ανθρώπινου σώματος και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να αποτρέψουν μια επίθεση.

Δια μέσου συνεχούς προπόνησης και επανάληψης, οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση, γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματες, έτσι ώστε στις αληθινές συμπλοκές του «δρόμου» να χρησιμοποιηθούν αμέσως καθιστάμενο έτσι ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σύστημα. Η διαδικασία της προπόνησης απαιτεί το να χρησιμοποιείς το μυαλό (επίγνωση) ενώ αναπτύσσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης στις ικανότητές σου και φυσικά βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση αφού περιλαμβάνει καρδιαγγειακές και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

 krav maga , κραβ μαγκα νέα μάκρη / μαραθώνα, γυναικεία αυτοάμυνα

Η ομάδα του We Love Marathon πήρε μέρος στην ημερίδα γυναικείας αυτοάμυνας που διοργάνωσε τον μήνα Ιανουάριο το γυμναστήριο Krav Maga του Χριστόφορου Βουλούκου, παίρνοντας ένα εξαιρετικό μάθημα αυτοάμυνας! Ο Χριστόφορος είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της παγκόσμιας ομοσπονδίας Krav Maga (IKMF) από το 2016 ,ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες σχεδόν 20 και αξίζει να αναφέρουμε ότι στο στρατό είναι έφεδρος αξιωματικός με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.


Το B-Aware IKMF Krav Maga Self Defence System έχει καθημερινά, πρωί και απογεύματα προπονήσεις Krav Maga αλλά και Kick Boxing από 40€/μήνα. Γυναικείο απογευματινό τμήμα αυτοάμυνας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 7μμ. και Παρασκευή στις 8μμ.


Το πρώτο μάθημα θεωρείται δοκιμαστικό και είναι δωρεάν!ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Commentaires


bottom of page