top of page

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου


Μια όμορφη κυριακάτικη βόλτα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου, στη γενέτειρά του στο Μαραθώνα.

Ολυμπιακό Μετάλλιο Σπύρου Λούη - Νικητής στον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο 1896
Ολυμπιακό Μετάλλιο Σπύρου Λούη - Νικητής στον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο 1896

Σε ένα πολύ ωραίο καλοδιατηρημένο κτήριο, παρουσιάζεται η μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ξεκινώντας από τον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο μέχρι το 2000. Στο Μουσείο βρίσκονται πάνω από 4000 εκθέματα που αφορούν την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι και σήμερα.


Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζεται στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου. Ο χώρος αυτός είναι αφιερωμένος στον Σπύρο Λούη και στον Στέλιο Κυριακίδη.




Η δεύτερη ενότητα εκτυλίσσεται χρονικά από το 1896 μέχρι το 2000. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να μάθει πληροφορίες για τους Μαραθώνιους που έχουν διεξαχθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη (ημερομηνίες, απόσταση, καιρικές συνθήκες), καθώς και για τους συμμετέχοντες αφού υπάρχει λίστα με τα ονόματα και τους χρόνους που πραγματοποιήθηκαν.



Μέσα στο χώρο του Μουσείου υπάρχουν προσωπικά κειμήλια (μετάλλια, παπούτσια, κτλ.) σημαντικών παγκόσμιων μαραθωνοδρόμων, όπως μεταξύ άλλων του Ron Hill, του Vanderlei de Lima και της Mizuki Noguchi . Στη συλλογή του Μουσείου υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του πρώτου στην ιστορία Πανελληνιονίκη Μαραθωνίου δρόμου και δεύτερου Ολυμπιονίκη το 1896, του Χαρίλαου Βασιλάκου. Επίσης κειμήλια από την ζωή και την δράση του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγορίου Λαμπράκη κοσμούν τη συλλογή αυτή. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε μέσα στις επόμενες μέρες και την καινούργια προσθήκη στη συλλογή που αφορά το έτος του 2004.


Tο Μουσείο διαθέτει πωλητήριο με έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως της ζωγράφου Βαρβάρας Γεροδήμου, τα οποία διατίθενται προς πώληση για το κοινό καθώς και βιβλία με την ιστορία του τόπου.



Πληροφορίες

Δευτέρα: Κλειστά

Τρίτη- Παρασκευή: 09:00-15:00

Σάββατο & Κυριακή: 10:00-14:00


Είσοδος: 2 ευρώ, Μαθητές-Φοιτητές 1 ευρώ

Τηλέφωνο: 22940 67617

Διεύθυνση: Λ. Μαραθώνος & 25ης Μαρτίου, Μαραθώνας


Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

bottom of page