top of page

Ξεκίνησε η έκθεση για τα 90 χρόνια του Φράγματος Μαραθώνα


90 χρόνια φράγμα μαραθώνα / ευδαπ

Η ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων από την κατασκευή του έργου, πραγματοποιεί για πρώτη φορά έκθεση με τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο.


Η ευρωπαϊκού επιπέδου έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 12 Νοεμβρίου του 2019 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2020. Ο χώρος της έκθεσης έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι προσιτός για το κοινό, ενώ η προσέγγιση της έκθεσης έχει γίνει με πολύ ποιοτικό τρόπο.




Μπαίνοντας στο χώρο της έκθεσης θα δεις φωτογραφίες από το έργο (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες, έγγραφα τεκμήρια (συμβάσεις, επιστολές, βιβλία), αλλά και φωτογραφίες από τον οικισμό που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη υπάρχουν δύο αίθουσες με οθόνες που παρουσιάζουν σε τρισδιάστατη αναπαράσταση την κατασκευή του Φράγματος και τη διαδικασία υλοποίησής του με μια ταινία μικρού μήκους. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά. Επιπρόσθετα στον χώρο έχουν τοποθετηθεί εργαλεία εκείνης της εποχής που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αλλά και στην καθημερινή ζωή του Φράγματος του Μαραθώνα. Τέλος παρουσιάζονται σημαντικοί μηχανικοί που δούλεψαν για το έργο, όπως μεταξύ άλλων, ο Roy Warner Gausmanm, ο Πέτρος Λοπρέστης και ο Νέστωρ Νεστορίδης.




Το Φράγμα του Μαραθώνα κατασκευάστηκε το 1926-1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Αθηνών και φέτος κλείνει 90 χρόνια! Το 1926 ξεκινάει η κατασκευή της τεχνητής λίμνης και του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο σημείο αυτό κατέληγαν δύο χείμαρροι, του Χάραδρου και του Βαρνάβα, που κυλούν από την Πάρνηθα (30χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας).

Το έργο έχει επενδυθεί με λιθοδομή και η πρόσοψη του Φράγματος με πεντελικό μάρμαρο και γι' αυτό είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως. Έχει ύψος 54μ, μήκος 285μ και το πλάτος του στη στέψη είναι 4,5μ ενώ στη βάση είναι 48μ. Το βάθος της λίμνης βρίσκεται στα 50μ. Στη βάση του φράγματος δεσπόζει ένα αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που αρχικά είχε συμβολικό χαρακτήρα αλλά εν τέλει έχει και πρακτικό, αφού αποτελεί χώρο με βάνες.


Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια και το We Love Marathon ήταν εκεί. Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που έδωσε πρακτική και άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας της εποχής του, αλλά και άντεξε –κι αντέχει- στον χρόνο».

Στην ομιλία του επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους,  ανέφερε: «Το φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα θαύμα της νεότερης ιστορίας του τόπου. Έγινε πραγματικότητα επειδή όλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και δούλεψαν σκληρά για να έρθει το αποτέλεσμα που επιδίωκαν».


90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα / Ευδαπ
Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης
90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα / Ευδαπ
90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα / Ευδαπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης

Χώρος: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος)

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:

Δευτέρα κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-14:00

Κυριακή 10:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

bottom of page