top of page

Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας

Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα. Είναι το κατεξοχήν χρώμα του ερωτικού πάθους, της επανάστασης, της φωτιάς, της δύναμης και …του κριού, όμως στην διακόσμηση λίγοι το τολμούν.

Ιδέες για διακόσμηση στο...κόκκινο/
Ιδέες για διακόσμηση στο...κόκκινο | Φωτ.: instagram @interiordesignology

Θα είναι υπερβολή; Παραπέμπει στον Άγιο Βαλεντίνο; Θα μοιάζει με το σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας; Τίποτα από όλα αυτά!


Όταν γίνεται σωστά η ενσωμάτωση του κόκκινου, η διακόσμηση του σπιτιού σας γίνεται αυτομάτως πιο ζεστή, πιο πολυτελής, για να μην αναφέρουμε τη δημιουργία μιας πιο αναζωογονητικής ατμόσφαιρας. Αλλά πώς να ενσωματώσετε το κόκκινο στο σπίτι;



Πώς ταιριάζουμε τα χρώματα μεταξύ τους


Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με το τριαδικό συνδυασμό χρωμάτων, το οποίο υποστηρίζει τη χρήση τριών ανεξάρτητων χρωμάτων, τα οποία ταιριάζουν μεταξύ τους. Ωστόσο, μπορείτε να εξερευνήσετε και άλλους τύπους θεωρίας χρώματος, όπως οι μονοχρωματικοί και συμπληρωματικοί.


Παλέτα Χρωμάτων
Χρώματα πολλών εταιρειών θα βρεις στο κατάστημα Πέππας στη Νέα Μάκρη | Αρχείο WIX

Ένας μονοχρωματικός συνδυασμός χρωμάτων περιλαμβάνει την επιλογή ενός μόνο χρώματος και στη συνέχεια τη χρήση αυτού του χρώματος σε μια ποικιλία αποχρώσεων που ποικίλλουν σε ελαφρότητα και κορεσμό για να δημιουργήσουν μια καθαρή, εκλεπτυσμένη εμφάνιση.

Σε συμπληρωματικούς συνδυασμούς χρωμάτων, αποφασίστε για ένα κυρίαρχο χρώμα και, στη συνέχεια, επιλέξτε συμπληρωματικά χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντί ​​του στον χρωματικό τροχό, το οποίο προσθέτει αντίθεση.



Πώς να διακοσμήσετε με το κόκκινο χρώμα


Επειδή το κόκκινο συνδέεται συχνά με έντονα συναισθήματα όπως δύναμη, πάθος και ενέργεια, η υπερβολική χρήση μπορεί να κατακλύσει το χώρο και να τον κάνει να φαίνεται επιθετικός. Μια ωραία ιδέα είναι να κάνετε χρήση του κόκκινου σε χώρους όπου θέλετε να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και δράση, όπως για παράδειγμα είναι το γραφείο στο σπίτι αλλά και κοινόχρηστα δωμάτια - όπως η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία.



Η χρήση κόκκινου με φειδώ μπορεί να αναζωογονήσει τον χώρο χωρίς να τον κάνει να μοιάζει φασαριόζικος, ειδικά αν επιλέξετε τη σωστή απόχρωση και τον σωστό συνδυασμό με το κατάλληλο έπιπλο.


Για παράδειγμα μια ξύλινη τραπεζαρία σε συνδυασμό με έναν μόνο κόκκινο τοίχο, είναι μια εξαιρετική διακοσμητική επιλογή. Άλλωστε πάντα το κόκκινο σε συνδυασμό με το καφέ είναι εκλεπτυσμένο και δίνει κομψότητα. Για να ενθαρρύνετε επίσης την επικοινωνία γύρω από το οικογενειακό τραπέζι φαγητού, σκεφτείτε να βάψετε κόκκινη την οροφή.



Χρώματα που ταιριάζουν με το κόκκινο


Λευκό: Τα ουδέτερα χρώματα γενικότερα ταιριάζουν με το κόκκινο, αλλά το «πάντρεμα» του κόκκινου με το λευκό, ειδικότερα, θα κάνει statement στο design του σπιτιού σας.

Το κόκκινο έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζει σε έναν χώρο, ενώ το λευκό δημιουργεί την αίσθηση της καθαρότητας και την απλότητας.


Μπλε:Το μπλε είναι εξαιρετικός «σύντροφος» για το κόκκινο. Θυμηθείτε τον Tommy Hilfiger, ο οποίος ενώ φλέρταρε με την χρεοκοπία στα 25 του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κολοσσό μόδας, ο οποίος σήμερα μετράει 35 χρόνια ζωής.


Ενας υπέροχος κλασικός συνδυασμός ειδικά με το ναυτικό μπλε.


Ροζ: Το απαλό ροζ μπορεί να προσθέσει ένα στοιχείο χάριτος και ελαφρότητας σε έναν συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα, διασφαλίζοντας ότι ο χώρος θα είναι εξίσου εντυπωσιακός και χαλαρωτικός.


Το κλειδί είναι η επιλογή αποχρώσεων που δεν παραπέμπουν τόσο στο κόκκινο του Αγίου Βαλεντίνου.


Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας


Πράσινο της μέντας: Τα παστέλ χρώματα όπως αυτό της μέντας ταιριάζουν ωραία με το κόκκινο επειδή δημιουργούν αντίθεση χωρίς να ανταγωνίζονται για το ποιος θα «αποσπάσει» την προσοχή.


Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας


Γκρι: Το γκρι του άνθρακα και το κόκκινο δημιουργούν έναν εκλεπτυσμένο χώρο. Ακόμη και μια πιο σκοτεινή απόχρωση του γκρι με κόκκινο είναι ιδανικός συνδυασμός για σαλόνια και υπνοδωμάτια με στιλ.


Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας


Καφέ του ξύλου: Το ξύλο γενικότερα μαλακώνει τα πιο δυνατά χρώματα, όπως είναι το κόκκινο, και ενσωματώνει την γήινη αίσθηση που θα σας επιτρέπει να χαλαρώσετε ακόμη και με το πιο λαμπερό κόκκινο.


Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας


Βερικοκί: Οπως το ροζ, έτσι και το βερίκοκι μπορεί να προσθέσει γοητεία και κομψότητα στο κόκκινο δωμάτιο σας. Επιπλέον, θα φωτίσει κατευθείαν τον χώρο.


Κρεμ:Το κρεμ ή μπεζ ή και λευκό του πάγου είναι ένας τολμηρός αλλά εκλεπτυσμένος και γοητευτικός συνδυασμός με το κόκκινο.


Αγαπημένο κόκκινο: 8 προτεινόμενοι συνδυασμοί χρωμάτων για το σπίτι σας

Γενικότερα όταν το κόκκινο συνδυάζεται με φυσικές αποχρώσεις όπως αυτή της κρέμας, δίνει την αίσθηση μιας …«καλλιεργημένης ομορφιάς».



Βιολέττα Αθανασιάδου

Δημοσιογράφος

 

Πηγή: iefimerida.gr

bottom of page