top of page

Ο αρχικός απολογισμός της χθεσινής φωτιάς | Νέα Μάκρη {εικόνες}

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε σε δύο διαφορετικές εστίες στη Νέα Μάκρη και απείλησε σοβαρά κατοικίες μέσα στον οικισμό Λιβίσι, καθώς δεν υπάρχει πλέον μέτωπο αλλά παρ’ όλ’ αυτά παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

φωτιά νεά μάκρη
Η φωτιά όπως φαινόταν από το Γραμματικό, τα μεσάνυχτα | Φωτ.: Pointofview.gr

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Νέα Μάκρη - Ισχυρές ενδείξεις για εμπρησμό

Η φωτιά το βράδυ της Δευτέρας


Η φωτιά ξέσπασε το χθεσινό βράδυ της Δευτέρας στις 10:30, σχεδόν ταυτόχρονα σε 3 μέτωπα και όλα δείχνουν για εμπρησμό. Ξεκίνησε με δύο εστίες σε δασική έκταση, κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, στη συνέχεια στην οδό Δήμητρας σε οικοπεδικό χώρο, ακολούθησε τρίτη εστία σε άλλο οικόπεδο επί της οδού Τερψιχόρης, στη συνέχεια τέταρτη εστία στην ευρύτερη γειτονιά και λίγο αργότερα και ενώ ήδη επιχειρούσαν οι πυροσβέστες οι νέες εστίες ξεπέρασαν τις πέντε.


Τρομακτικές εικόνες είδαν από κοντά κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Εφραίμ το βράδυ της Δευτέρας
Τρομακτικές εικόνες είδαν από κοντά κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Εφραίμ (Λόφος Μανάβη) το βράδυ της Δευτέρας | Φωτ.: Μαργαρίτα Σάββα

Χαρακτηριστικό είναι ότι 2 τουλάχιστον από αυτά τα μέτωπα ήταν σε παραμελλημένα οικόπεδα, τα οποία εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες τους δεν καθάριζαν. Ευχάριστη έκπληξη ήταν όμως ότι φέτος η Πολιτική Προστασία είχε φροντίσει να καθαρίσει οικόπεδα της περιοχής έστω και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, κλαδεύοντας μεταξύ άλλων τα δέντρα - πεύκα ως επί το πλείστων. Αυτό αποτέλεσε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί υπερβολικά γρήγορα δίνοντας σημαντικά σωτήρια λεπτά για την ανακοπή της. Γεγονός είναι βέβαια ότι η περιοχή είναι γεμάτη από μπάζα και σκουπίδια όπως άλλωστε συμβαίνει και στα περισσότερα μέρη δήμου μας.


Ενημέρωση για εκκένωση από την αστυνομία έγινε με ντουντούκες όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι καθώς το μήνυμα από το 112 είτε στάλθηκε με καθυστέρηση μίας ώρας σε μερικούς ή και δεν στάλθηκε ποτέ σε άλλους. Σε συνεχή επιφυλακή ήταν οι κάτοικοι όλης της Νέας Μάκρης για εκκένωση της οικίας τους μέχρι τις 2:00 το πρωί που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο καθώς κόπασε ο αέρας, ενώ η φωτιά είχε προφτάσει μέχρι την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, στη Βιθυνία.



Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 112 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ παρείχαν συνδρομή πολλοί εθελοντές και υδροφόρες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα ήταν παρών με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και σύνολο 21 εθελοντές ενώ με 4 πυροσβεστικά οχήματα και 25 εθελοντές έδωσε τη μάχη του το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά - Προβαλίνθου.


Η κατάσταση την επόμενη μέρα | ο αρχικός απολογισμός


Τις πρώτες πρωινές ώρες αεροσκάφη βοήθησαν στην κατάσβεση κάποιων υπολειπόμενων δύσβατων εστιών πυρκαγιάς. Σύμφωνα με αρχικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλη Κόκκαλη στο ραδιόφωνο του SKAI, 4 με 5 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές εκ των οποίων τα δύο πολύ σοβαρές.


φωτιά νέα μάκρη
Ένα αχνό σημάδι καπνού εντόπισε ο φωτογράφος μας Χρήστος Μαλέτσικας με τη βοήθεια του drone, που παρέπεμπε σε υπολειπόμενη εστία φωτιάς. Με προσεκτικότερη μελέτη και την καθοδήγηση της πυροσβεστικής γρήγορα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σκόνη από εκσκαφέα | η παντελής έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι εμφανής και ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να αποτελεί ένα κακόγουστο αστείο.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν μέχρι και τώρα στην περιοχή αντιμετωπίζοντας πολλές μικρές και διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή όπως μας είπαν οι πυροσβέστες για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αναμένεται η εκτίμηση της πυροσβεστικής για τη συνολική έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί.




Για άλλη μία φορά, οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα έζησαν εφιαλτικές στιγμές, μαζεύοντας τα πράγματα από τα σπίτια τους, φεύγοντας μέσα στο βράδυ με τα βασικά υπάρχοντά τους μη γνωρίζοντας τι θα βρουν όταν γυρίσουν πίσω.



 

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μαλέτσικα για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ, και τους φωτογράφους Μαργαρίτα Σάββα και Pointofview.gr για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

bottom of page