top of page

Μπατάλες: Οι άχαρες με τη σπουδαία γεύση


Αν και κακομούτσουνες, υπερέχουν σε τρία βασικά σημεία: είναι θηριώδεις, με το βάρος εκάστης να φτάνει ακόμα και το 1 κιλό (!), έπειτα είναι λεπτόφλουδες και τέλος είναι νοστιμότατες, σαρκώδεις, με δυνατή, αψιά ντοματένια μυρωδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά, που τις κάνουν περιζήτητες από όσους καταναλωτές τις γνωρίζουν, οφείλονται στο γεγονός ότι παραμένουν μια παλιά, παραδοσιακή και ανόθευτη υπαίθρια ποικιλία, που μάλιστα συνοδεύεται από ελάχιστα προβλήματα και καλλιεργητικές δυσκολίες. Μόνη εξαίρεση το ότι απαιτεί άφθονο πότισμα, ίσως γιατί προσαρμόστηκε μεν άριστα στο κλίμα της Αττικής, ωστόσο η γη αυτή είναι σχετικά άνυδρη.

Η εύστοχη ονομασία τους έχει ρίζες αραβικές, σημαίνει «χονδροειδής, άχαρος» και πέρασε στη γλώσσα μας την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Εμφανίζονται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (αυτές οι όψιμες θεωρούνται και οι νοστιμότερες, όπως όλες οι ντομάτες), αν και φέτος άργησαν να ωριμάσουν λόγω του αλλόκοτου καλοκαιρινού καιρού. Πωλούνται σε υπαίθριους πάγκους των δρόμων της Ανατολικής Αττικής που συνήθως οδηγούν σε θάλασσα. Καλλιεργούνται στο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, στην Αργολίδα, αλλά και σε μεγαλύτερα υψόμετρα, κυρίως στην ορεινή Κορινθία.

"Ο Μαραθώνας παρέχει τις ιδανικές συνθήκες (ήλιος & νερό) για καλλιέργια της μπατάλας" μας ενημερώνει ο κος Σπύρος από το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι.

Λίγοι πάντως είναι οι παραγωγοί που μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν με τις μπατάλες, κυρίως καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές είτε δεν γνωρίζουν τη θαυμάσια αυτή ποικιλία είτε γιατί τους ξενίζει η ατσουμπαλοσύνη και το μέγεθός τους. Έτσι, οι περισσότεροι αγρότες τις καλλιεργούν συμπληρωματικά προς τις κύριες σοδειές τους και τις πωλούν σε μικρές ποσότητες. Διαπιστώσαμε πάντως με χαρά ότι αρκετοί παραγωγοί διαθέτουν τους σπόρους της Μπατάλας στις ομάδες διατήρησης και διάδοσης παραδοσιακών ελληνικών σπόρων!


Όσο για το σερβίρισμά τους, όλοι συμφωνούν πως είναι από τις ντομάτες που αξίζει να τις απολαύσει κανείς ωμές, κυρίως σε σαλάτες, σε ωμές ντοματόσαλτσες για σερβίρισμα του ψητού κρέατος και ψαριού ή για θαυμάσιες οσπριοσαλάτες, αλλά και ως κολατσιό (ή καλύτερα, σπάνιο κέρασμα) με ζυμωτό ψωμί, τυρί φέτα και καλό ελαιόλαδο.


Πού τις βρίσκουμε:

Σε λαϊκές αγορές και ορισμένα μανάβικα της Ανατολικής Αττικής. Σε υπαίθριους πάγκους στους δρόμους προς Μαραθώνα και Νέα Μάκρη.

Βιολογικές μπατάλες στο Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι, στον Τύμβο Μαραθώνα.

 

Πηγή: Gastronomos.gr

Comentarios


bottom of page