top of page

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Χριστουγεννιάτικες deco προτάσεις από την διακοσμήτρια Ι. Γαλανού

Έγινε ενημέρωση: 21 Δεκ 2023

Κλείστε τα μάτια σας για μια στιγμή και ταξιδέψτε πίσω στις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις σας. Ίσως είναι τα φώτα που αναβοσβήνουν στο δέντρο, οι κάλτσες που είναι κρεμασμένες γεμάτες δώρα ή ίσως είναι το άρωμα από φρεσκοψημένα μπισκότα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα που διαχέεται στον αέρα!


Χριστουγεννιάτικες deco προτάσεις

Τώρα, καθώς φτάσαμε σε άλλη μια περίοδο γιορτών και χαράς, ήρθε η ώρα να ξαναζήσουμε εκείνες τις μαγικές στιγμές με μια πινελιά προσωπικής αίσθησης και μια δόση δημιουργικότητας και ανανέωσης.


Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά
Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στο κατάστημα Οίκος | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Ελάτε μαζί μου να σας δώσω μερικές συμβουλές Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης που όχι μόνο θα στολίσουν τα σπίτια μας αλλά γενικότερα θα τα εμποτίσουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων!


Ας ξεκινήσουμε από το δένδρο

(για τους αργοπορημένους...)

Αν κάνετε δένδρο για πρώτη φορά ή θέλετε να το ανανεώσετε, τα βήματα είναι απλά. Επιλέξτε ένα θέμα και χρώμα. Για παράδειγμα τα παραδοσιακά κόκκινα και πράσινα στολίδια είναι πάντα όμορφα και πολύ “Χριστουγεννιάτικα”, όμως και ένα δένδρο με μπλε και ασημένια στολίδια ή άλλο συνδυασμό χρωμάτων, θα δείχνει πολύ όμορφο.

Επίσης μπορεί να έχει ένα θέμα πχ. φιγούρες από παραμύθια.

Ένα συνεκτικό θέμα θα δώσει στο δέντρο σας μια γυαλιστερή και οργανωμένη εμφάνιση.


χριστουγεννιάτικος στολισμός
Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

  • Τα φωτάκια πρώτα! Ξεκινήστε με τα φώτα από την κορυφή προς τη βάση, μπαίνοντας μέσα-έξω (ως τον κορμό), πλέξτε τα φώτα στα κλαδιά για ομοιόμορφη κατανομή. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά λευκά φώτα (warm white 3000) για πιο κλασική εντύπωση ή λευκό της ημέρας για λίγο πιο μοντέρνα ή χρωματιστά φώτα για πιο έντονη. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι σειρές έχουν το ίδιο φως (χρώμα). Όσα περισσότερα φωτάκια χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο όμορφο θα δείχνει το δένδρο σας.

  • Μετά τοποθετείστε την γιρλάντα (αν θέλετε γιρλάντα). Αν είναι από κορδέλα, τότε φτιάξτε φιόγκους με συρραπτικό κάθε 70εκ-100εκ. και τοποθετήστε την περιτυλίγοντας το δένδρο όπως τα φώτα (από πάνω προς τα κάτω) αλλά ακουμπώντας την σχεδόν στις άκρες των κλαδιών.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Χριστουγεννιάτικα στολίδια στο κατάστημα Δημιουργικές ανησυχίες by… B.K. | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

  • Συνεχίστε με τα στολίδια, τα μεγαλύτερα και βαρύτερα τοποθετήστε τα πιο κοντά στο κορμό του δέντρου και προς τα κάτω κλαδιά, δημιουργώντας έτσι μία ισορροπία. Αν δεν βάλετε γιρλάντα, μπορείτε να κρεμάτε τα στολίδια με φιόγκο, επιλέγοντας μία ή δύο κορδέλες που θα ταιριάζουν με τα στολίδια σας.

  • Μη ξεχάσετε την κορυφή του δένδρου που μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό αστέρι, ανάποδος σταλακτίτης, φιόγκος ή και σκούφος του Άη Βασίλη!

  • Μπορείτε γενικά να προσθέσετε κουκουνάρια ή τεχνητά κλαριά με κόκκινα μούρα, αλλά όχι όλα μαζί…

  • Τελευταία μπαίνει η “φούστα” του δένδρου, που μπορεί να είναι υφασμάτινη, τσόχινη, φλισένια ή και από καλάθι. Υπάρχουν για κάθε τύπο δένδρου και κάθε γούστο στην αγορά και πάρα πολλές επιλογές όπως και για όλα τα παραπάνω, στα καταστήματα με εποχιακά.


Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μαξιλάρια
Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μαξιλάρια στο κατάστημα La Casa Fabrics | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

O τέλειος τρόπος για να μυρίζει «Χριστούγεννα» το σπίτι μας


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε:

  • 4 φλιτζάνια νερό

  • 1 πορτοκάλι σε φέτες (κυρίως τις φλούδες)

  • 1 λεμόνι σε φέτες

  • 2 Κουταλιές γαρύφαλλα

  • 4 Ξυλάκια Κανέλλας

  • 1 βανιλίνη (σκόνη)

  • 1-2 καλαράκια Έλατο ή Δενδρολίβανο (ή και τα 2)

  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκα Cranberries (γίνεται & χωρίς αυτά)

ζεστό κρασί

Προσθέτουμε νερό όταν εξατμιστεί. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατσαρόλα και να ξαναχρησιμοποιηθεί βράζοντάς το ξανά και ξανά!

Φώτα, φανάρια, φαναράκια & κεριά


Όσο κι αν είναι γνωστό και οι περισσότεροι από εμάς ανάβουμε κεριά όλο το χρόνο, τα Χριστούγεννα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Ο φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας, γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε χαμηλό φωτισμό και όχι φως από την οροφή, ειδικά αν πρόκειται για πολυέλαιους ή άλλα κρεμαστά φωτιστικά.


  • Όσα φανάρια και να έχετε, δεν είναι ποτέ αρκετά. Τοποθετήστε τα (αν είναι μεγάλα ή μέτρια) στο δάπεδο, με μεγάλα κεριά μέσα, δύο και τρία φανάρια μαζί, δίνουν πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Το ωραιότερο φως το δίνουν τα ανοιχτόχρωμα κεριά (λευκά μέχρι μπεζ), οπότε προτιμήστε τα.

χριστουγεννιάτικος φωτισμός

  • Αν υπάρχει βεράντα έξω από το χώρο που συνήθως κάθεστε, ανάψτε φαναράκια και εκεί.

χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στη βεράντα
Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

  • Τοποθετήστε επίσης φαναράκια και κηροπήγια πάνω σε έπιπλα και σε τραπεζάκια.


χριστούγεννα κεριά

Φτιάξτε γιορτινό το τραπέζι σας



  • Επιλέξτε έναν συνδυασμό χρωμάτων για ότι χρησιμοποιήσετε - τραπεζομάντιλο, ράννερ ή σου-πλα - που θα ταιριάζει με τα χρώματα του δένδρου, αν έχετε πιάτα με χριστουγεννιάτικο θέμα, τώρα είναι η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε!

Χριστουγεννιάτικα πιάτα
Χριστουγεννιάτικα πιάτα στην Art Marque | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

  • Μπορείτε επίσης να διπλώσετε τις πετσέτες σε σχήμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου ή να τις τοποθετήσετε σε δαχτυλίδια χαρτοπετσέτας ή να τις δέσετε με κορδέλα.

χριστουγεννιάτικη διακόσμηση
Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

  • Δημιουργήστε ένα κεντρικό στοιχείο χρησιμοποιώντας έλατο και κεριά, ιδανικά μέσα σε γυάλινα κηροπήγια ή ποτήρια.

αλεξανδρινά
Αλεξανδρινά στο φυτώριο Marathon Plants - θα τα βρείτε λιανική σε όλα τα ανθοπωλεία του Μαραθώνα | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το στοιχείο του κέντρου, είτε με λουλούδια, είτε με μικρά πορτοκάλια ή νεράντζια στα οποία θα έχετε “καρφώσει” γαρύφαλλα δίνοντας διάφορα σχήματα όπως στην φωτογραφία.


διακοσμητικά πορτοκάλια χριστούγεννα


ΤΙΡ: για να καρφώσετε εύκολα τα γαρύφαλλα, τρυπήστε πριν τα σημεία με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα και μετά καρφώστε και όλο το πορτοκάλι πάνω σε ένα καλαμάκι, ώστε να μπορείτε να το τοποθετήσετε και να σταθεί όπου εσείς θέλετε (στην περίπτωση που φτιάχνετε ένα βάζο). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κουκουνάρια και γκι ή ου, αν σας ταιριάζει.


Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση
Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε από ένα μικρό κηροπήγιο μπροστά στον καθένα, για να δημιουργήστε ζεστή ατμόσφαιρα. Επίσης είναι πολύ όμορφο και χρήσιμο να έχετε μικρά μπολάκια διάσπαρτα με γιορταστικές καραμελίτσες, σοκολατάκια, κόκους καφέ ή τζίντζερ φρουί-γκλασέ, ειδικά για μετά το φαγητό.


χριστουγεννιάτικη διακόσμηση
Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

Φτιάξτε πιάτα Χριστουγεννιάτικα


Υπάρχουν φυσικά άπειρες συνταγές για Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά, αρκεί να υπάρχει χρόνος και διάθεση. Μία εύκολη ιδέα είναι, να ετοιμάσετε πλατώ με τυριά, σαν το έλατο της φωτογραφίας.


«Χριστουγεννιάτικο» πλατό με τυριά
«Χριστουγεννιάτικο» πλατό με τυριά | Φωτ.: Ioanna Galanos Interiors

Έχω χρησιμοποιήσει για αυτό, μία παραλληλόγραμμη μαύρη πέτρα γιατί έτσι προβάλονται καλύτερα τα χρώματα, αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και ένα ξύλινο δίσκο ή μία παραλληλόγραμμη λευκή πιατέλα. Στη βάση του έλατου έχω βάλει μικρά μοτσαρελάκια και συνέχισα με μαύρα σταφύλια (ή μύρτιλα), τσένταρ σε κυβάκια, κίτρινα σταφύλια, έμμενταλ, κράνμπερις, γκογκοντζόλα & το αστέρι είναι από μανούρι. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά και φρούτα αρκεί να γίνεται η εναλλαγή των χρωμάτων.


Κρασί Ζεγγίνης
Κρασιά Ζεγγίνης | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Καλές Γιορτές !!!

._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._._ ._._.__._ ._._._ ._._.

Ioanna Galanos Interiors

IΩΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ-ΓΑΛΑΝΟΥ




bizart πίνακες


bottom of page