top of page

Battle_field: Μια κατοικία σε σχήμα Π στο Μαραθώνα

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2019


Αρχιτεκτονική που εμπνέεται από τα ενισχυμένα άκρα της Μάχη του Μαραθώνα!



Ο τίτλος «Battle_field» συµπυκνώνει την βασική αρχή σχεδιασµού της εξοχικής κατοικίας στη θέση Χάνι του ∆ήµου Μαραθώνα. Η µορφή του κτίσµατος, παραπέµπει στη ''Μάχη του Μαραθώνα'' το 490 π.Χ. και στη διάταξη που οργάνωσε ο Μιλτιάδης η οποία είχε σχήµα ''Π'' µε ενισχυµένα τα άκρα.  


Το κτήριο αναπτύσσεται µε απόλυτη συµµετρία, στον κατακόρυφο άξονα, αντικατοπτρίζοντας τους χώρους. Εναλλάσσονται χώροι κανονικού ύψους µε χώρους διπλάσιου ύψους, στενά κατακόρυφα ανοίγµατα µε συνεχή οριζόντια, αδρές µε λείες επιφάνειες. Η περιπλάνηση στο χώρο παρέχει µια σταδιακή αντίληψη της συµµετρίας, η οποία εκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο.      



Ο ζωτικός χώρος του «Battle_field» διαµορφώνεται από δύο κύριες µονάδες, αυτές της κατοικίας και του κήπου, η οποίες οργανώνονται αλληλένδετα µε συµµετρικό και συνεπή τρόπο. Η κατοικία είναι προσβάσιµη από δύο αντικατοπτριζόµενες εισόδους, η µία δηµόσια και η άλλη ιδιωτική. Στο κέντρο της κατοικίας κυριαρχεί ο χώρος του καθιστικού µε µέγιστο ύψος του κτηρίου και την απρόσκοπτη θέα στην πισίνα και τον κήπο. Εκατέρωθεν, βρίσκεται η κουζίνα και η τραπεζαρία. Στον όροφο, φιλοξενούνται τα τέσσερα υπνοδωµάτια, τα οποία επικοινωνούν οπτικά µε το υπόλοιπο σπίτι µέσω του κενού του καθιστικού.      



Τα υλικά που χρησιµοποιούνται είναι αδρές σχιστολιθικές πέτρες για τους τοίχους του ισογείου και φαιά τσιµεντοκονία για τις υπόλοιπες επιφάνειες.  

Ο κήπος αναπτύσσεται ως επέκταση της κατοικίας γεγονός που τονίζεται από την παράλληλη επέκταση των εσωτερικών πέτρινων τοίχων προς το εξωτερικό. Η πισίνα, υπαίθρια καθιστικά, συστοιχίες δέντρων και παρτέρια λουλουδιών καθώς και ο χώρος στάθµευσης αναπτύσσονται συµµετρικά και οργανώνονται σε θεµατικές ενότητες η οποίες ακολουθούν η καθεµία µία εποχικότητα. Η οµαλότητα του οικοπέδου διευκόλυνε τη δηµιουργία ορθοκανονικών υπαίθριων χώρων σε απόλυτη συµφωνία µε την εσωτερική διαρρύθµιση.  


Η εικόνα που παρουσιάζει το σύστηµα σπίτι – περιβάλλον χώρος από ψηλά αναπτύσσεται και θυµίζει ένα πεδίο µάχης µε στρατηγική οργάνωση των δυνάµεων του.


Το μελετητικό γραφείο "VOIS architects" ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2006 από την Κατερίνα Βορδώνη και τη Φάνια Σινανιώτου και αποτελείται από μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων. Από τότε παρέχει υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σε διαφορετικούς τομείς και κλίμακες αρχιτεκτονικών έργων.

Θανάσης Χαράμης 22.11.2014

Πηγή: www.lifo.gr

bottom of page