top of page

Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού

Δεν είναι εύκολο με λίγα λόγια, να περιλάβεις όλο το τεράστιο κεφάλαιο της διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου ενός σπιτιού και αυτό γιατί υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες χώρων, που διαφέρουν μεταξύ τους (κατά κύριο λόγο σε μέγεθος): Μπαλκόνια, Βεράντες, Αυλές & Κήποι.


Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού

Φυσικά οι δυνατότητες είναι εντελώς διαφορετικές, όμως η αισθητική είναι εφαρμόσιμη σε όλα τα είδη εξωτερικού (& εσωτερικού) χώρου, αφού είναι δεδομένο ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν ζούμε σε ένα πιο όμορφο, λειτουργικό και ξεκούραστο στο μάτι περιβάλλον!

Παρακάτω θα βρείτε κάποια γενικά tips για να ομορφύνετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.


ΦΥΤΑ


 • Χρησιμοποιήστε όσα περισσότερα πράσινα (με φύλλωμα) μεγάλα φυτά ή και δένδρα ακόμα -αν σας επιτρέπει ο χώρος σας- γιατί δίνουν την αίσθηση κήπου, ακόμα και αν έχετε μπαλκόνι, βεράντα ή αυλή. Μπορεί να είναι τοποθετημένα είτε σε κτιστές ζαρντινιέρες, είτε σε πήλινες (κατά προτίμηση) γλάστρες. Ότι επιλέξετε θα πρέπει να είναι από ίδιο υλικό και χρώμα (πχ κλασσικές πήλινες γλάστρες ή μοντέρνες γραμμικές από πλαστικό ή μοντέρνες γραμμικές τσιμεντένιες) ανάλογα πάντοτε με το τι ταιριάζει στο ύφος του χώρου σας.


Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού

 • Είναι αλήθεια πως μπαίνοντας σε ένα φυτώριο ειδικά την άνοιξη, τα θέλουμε όλα τα πανέμορφα λουλούδια που βλέπουμε γύρω μας. Συγκρατηθείτε όμως αν θέλετε να είναι όμορφος ο χώρος σας! Εμπλουτίστε “τον κήπο σας” με λουλούδια, επιλέγοντας όμως να κινηθείτε σε 1-4 είδη, σε συγγενή χρωματική γκάμα που να δίνουν αίσθηση αρμονίας συνδιάζοντας για παράδειγμα λευκά, ροζ & μωβ λουλούδια. Σε ζαρντινιέρες μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο φυτό σε 2 ή 3 το πολύ διαφορετικά χρώματα εναλλάξ, όπως λευκά, ροζ & φούξια γεράνια. Το κόκκινο χρώμα είναι το δυσκολότερο γιατί συνδυάζεται καλά μόνο με λευκό και σπάνια αν υπάρχει πορτοκαλί τόνος στο ίδιο φυτό.


Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού

 • Μπορείτε όμως να έχετε και ένα υπέροχο αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείστε ένα μόνο χρώμα –πχ λευκό ή τόνους του μωβ– σε διαφορετικά φυτά.


Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού


Είναι απαραίτητο επίσης να συμβουλευτείτε γεωπόνο, ώστε να μπορείτε να έχετε αν είναι δυνατόν ανθοφορία όλο το χρόνο (με διαφορετικά φυτά ανά εποχή) και να λάβετε οπωσδήποτε υπόψη το κλίμα της περιοχής σας ώστε να επιλέξετε φυτά που συμπεριφέρονται καλά σε αυτό.


Ο εξωτερικός χώρος είναι o “πίνακας” που βλέπετε όταν είστε μέσα στο σπίτι.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ


 • Ακόμα και αν έχετε σκεπαστή βεράντα με φωτιστικά πλαφονιέρες στην οροφή, αποφύγετε να τα ανάβετε, γιατί το αποτέλεσμα του έντονου φωτισμού μπορεί να καταστρέψει ότι άλλο έχετε φτιάξει τριγύρω. Εξαίρεση είναι τα σποτ που έχουν εντοπισμένο φωτισμό, σε σωστά σημεία και που δεν “τυφλώνουν”.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για κάθε χώρο εσωτερικό ή εξωτερικό, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε επιδαπέδια φωτιστικά με ύψος γύρω στο 1,5μ (ή αυτά που φωτίζουν μόνο προς τα πάνω) ακόμα και για φαγητό ή για επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης ο κρυφός φωτισμός μέσα στα φυτά δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα και μάλιστα με χαμηλό κόστος χρησιμοποιώντας τις κλασικές χελώνες.


 • Φανάρια και κεριά όσα θέλετε!!! Αυτά αντίθετα με τα προηγούμενα, μπορεί να είναι και διαφορετικά αλλά καλό είναι βέβαια να έχουν συγγένεια ύφους. Πρέπει πάντοτε όμως τα γυαλιά να είναι καθαρά και για αυτό μη τα μετακινείτε μόλις τα σβήσετε το βράδυ. Περιμένετε πρώτα να κρυώσουν τα κεριά. Αν βάλετε στο κάτω μέρος των γυαλιών άμμο (κατά προτίμηση πραγματική) θα έχετε ένα πολύ όμορφο και θαλασσινό αποτέλεσμα και θα σας γλυτώσει ταυτόχρονα από τα λιωμένα κεριά και το πολύ δύσκολο καθάρισμά τους.

Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού

 • Αν τρώτε στον χώρο σας θα χρειάζεστε κάποιες στιγμές όχι μόνο χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλά και λίγο περισσότερο ενισχυμένο. Μπορείτε να κρεμάσετε γιρλάντες με φωτάκια στο χώρο του τραπεζιού, πέραν των επιδαπέδιων και ειδικά αν έχετε κήπο και στρώσετε το τραπέζι σας κάτω από τα δένδρα…

Διαμόρφωσε τον εξωτερικό σου χώρο! Tips από την διακοσμήτρια Ιωάννα Γαλανού


ΕΠΙΠΛΑ


 • Φρεσκάρετε τα έπιπλά σας αν είναι ξύλινα. Τρίψτε τα & περάστε τα λάδι εμποτισμού ή ματ βερνίκι εξωτερικού χώρου. Θα νιώσετε πολύ όμορφα με αυτή την ανανέωση!

 • Αν ο χώρος σας το επιτρέπει μπορείτε να κατασκευάσετε χτιστούς καναπέδες και να βάλετε επάνω μαξιλάρια δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ευχάριστο και ζεστό χώρο όπως σας αρέσει. Προσοχή όμως στις διαστάσεις γιατί το λάθος δεν είναι αναστρέψιμο. Υπολογίστε σωστά το ύψος και το βάθος του καναπέ, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα προστεθούν μαξιλάρια και τι πάχος και σκληρότητα υλικού θα έχουν αυτά!!!

 • Αν ξεκινάτε τώρα από το μηδέν και έχετε μεγάλο χώρο προτιμήστε ένα καθιστικό (καναπέ & 2 πολυθρόνες ή 2 καναπέδες, ανάλογα με το χώρο) αντί τραπεζαρίας, εκτός αν το φαγητό ή τα επιτραπέζια, είναι ο κυρίαρχος λόγος που κάθεστε έξω τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει τα καθίσματα να είναι αναπαυτικά, όπως για παράδειγμα πολυθρόνες ρατάν.

 • Μία πολύ πρακτική και όμορφη λύση για την περίπτωση που θέλετε να έχετε και καθιστικό και τραπεζαρία σε ένα, είναι να επιλέξετε καναπέ και πολυθρόνες όχι ιδιαίτερα χαμηλά και να κατασκευάσετε ένα τραπέζι φαγητού αρκετά χαμηλότερο από το κανονικό ή να αγοράσετε και να το κόψετε (το ύψος του τραπεζιού εξαρτάται από το ύψος του καθίσματος) ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο χρήσεις.ΣΚΙΑΣΗ


 • Η σκίαση με μεγάλες ομπρέλες έχει και αισθητικά πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

 • Οι ξύλινες ή μεταλλικές πέργκολες επίσης, όταν αυτό είναι εφικτό από θέμα χώρου, στις οποίες μπορούν να ενσωματωθούν φωτιστικά ακόμα και κρεμαστά, όπως και συρόμενα τεντόπανα για τα μεσημέρια στον κήπο.

Καλό Καλοκαίρι !!!

 


Διακοσμήτρια

Ioanna Galanos Interiors

Comments


bottom of page