top of page

Δράκαινα | στην ελληνική θάλασσα ζουν τέσσερα είδη και είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια


Η δράκαινα είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Trachinidae και έχει συνολικά εννιά είδη. Απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό, από τη Νορβηγία έως το Μαρόκο, τη Μαδέρα και τα Κανάρια Νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.

δράκαινα
Photo: Priroda Hrvatshe, Instagram

Στην Ελλάδα ζουν τέσσερα είδη δράκαινας:

  • Η μεγάλη δράκαινα (Trachinus draco) που είναι η πιο διαδεδομένη


  • Η γραμμοδράκαινα (Trachinus radiatus)

δράκαινα

  • Η αραχνοδράκαινα (Trachinus araneus)


  • Η μικρή δράκαινα (Echiichthys vipera) που είναι και η πιο τοξική


Χαρακτηριστικό είδος της οικογένειας είναι η μεγάλη δράκαινα. Έχει μήκος έως και σαράντα εκατοστά και βάρος μέχρι δύο κιλά. Τα δόντια της είναι μικρά με κλίση προς τα πάνω. Το χρώμα της συνήθως είναι κίτρινο σκούρο, με γκρίζο από τη ράχη και κάτω, με λίγο λευκό στην κοιλιά, που τη βοηθά να κρυφτεί στην άμμο και να γίνει ένα με αυτή.


Ζει κατά βάση σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά. Η αναπαραγωγή του είδους λαμβάνει χώρα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Τρέφεται με μικρότερα ψάρια συνήθως τη νύχτα αφού πρώτα τα δηλητηριάσει με το υγρό που εγκρίνεται από τα αγκάθια της ώστε να τα παραλύσει.



Που βρίσκεται το δηλητήριο στη δράκαινα;


Η δράκαινα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια στην θάλασσα λόγω του δηλητηρίου που εκκρίνει. Τα έξι μαύρα αγκάθια στο ραχιαίο πτερύγιο της που μοιάζουν με κορώνα είναι ένα από τα σημεία που περιέχουν δηλητήριο. Ένα ακόμα σημείο είναι τα δυο λευκά ημιδιαφανή αγκάθια, που μοιάζουν με κόκκαλα και βρίσκονται στο κάθε "μάγουλο" της δράκαινας.

δράκαινα
Photo: victor.dzbk, Instagram

Τι προκαλεί το δηλητήριο της δράκαινας;


Το δηλητήριο των ψαριών αυτών, ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα. Προκαλεί έντονο και με διάρκεια πόνο, λιποθυμία, εμετό και υψηλό πυρετό. Το σημείο στο δέρμα το οποίο τρυπήθηκε κοκκινίζει και πρήζεται. Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του. Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ, όμοιο με εκείνο που παθαίνουμε εάν μας τσιμπήσει σκορπιός.


christies cosmetics μέλι νέα μακρη


Τι κάνω αν πατήσω δράκαινα;


Με πολύ προσοχή βγαίνω από την θάλασσα και φωνάζω τον ναυαγοσώστη, αν υπάρχει στην συγκεκριμένη παραλία και ώρα. Ελέγχω το σημείο για τυχόν αγκάθια και το απολυμάνω με οινόπνευμα. Τοποθετώ το σημείο που έχει τρυπηθεί μέσα σε καυτό νερό για μία περίπου ώρα.


Το καυτό νερό αδρανοποιεί το δηλητήριο και έτσι μειώνεται η εξάπλωσή του.

Αμέσως μετά συνιστάται ο ασθενής να μεταφερθεί στο κοντινότερο κέντρο υγείας αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αναλόγως με την αντίδραση του ασθενούς μπορεί να του χορηγηθεί ορός τετάνου.


δράκαινα
Photo: @oscar.bhb, Instagram

Δυο περιστατικά τσιμπήματος από δράκαινα είχαμε τις περασμένες εβδομάδες στην παραλία του Μαραθώνα. Ευτυχώς οι ασθενής δεν είχαν ανησυχητικά συμπτώματα παρά μόνο τον έντονο πόνο.


 

Κασσάνδρα Κουσούλη

Γεωπόνος - Ιχθυολόγος



Φωτογραφία εξωφύλλου: oceanaeurope, Instagram

bottom of page