top of page

Είναι πολλά τα λεφτά για το Γραμματικό

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Το θέμα της λειτουργίας ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΟΕΔΑ ή οποιουδήποτε άλλου ακρωνύμιου που θα περιγράφει την εγκατάσταση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Γραμματικό εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Μαραθώνα.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σχετικά με την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του ΟΕΔΑ Γραμματικού που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε μια συνεδρίαση του γεμάτη εντάσεις και αντεγκλήσεις, ώθησε το Δήμαρχο Μαραθώνα στην αποστολή ανοιχτής επιστολής με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Γιώργο Πατούλη. Στην επιστολή του ο κύριος Στέργιος Τσίρκας καταθέτει συγκεκριμένες τεχνικές ενστάσεις αναφορικά με τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχτηκε η απόφαση αυτή. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το θέμα του Γραμματικού δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, αλλά εγέρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση απορριμμάτων και τις εσωτερικές επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Ο κύριος Πατούλης διαβίβασε την επιστολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας ρητή εντολή να δοθούν άμεσα επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλες τις ενστάσεις που διατύπωσε ο κύριος Τσίρκας. Επιπλέον, δεσμεύτηκε πως, αμέσως μόλις λάβει τις απαντήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση, θα καλέσει το Δήμαρχο Μαραθώνα και τους τεχνικούς συμβούλους του για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις θέσεις των υπηρεσιών πάνω σε αυτό το καυτό ζήτημα, το οποίο αφορά όλους τους πολίτες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Με ανακοίνωσή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει: «Αν αποδειχθεί, με βάση τις ενστάσεις του Δημάρχου Μαραθώνα, ότι το έργο είναι παράνομο, θα το σταματήσουμε και θα στείλουμε στον εισαγγελέα όσους σπατάλησαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Αν όμως οι ενστάσεις αποδειχθούν αβάσιμες, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με το Δήμο και τους κατοίκους, στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης του Γραμματικού».

Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο «6 αλήθειες για το Γραμματικό και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής». Σε αυτό τονίζει τη βούληση της παρούσας διοίκησης να πάψει το θάψιμο των σκουπιδιών, ενώ παράλληλα αναφέρει πως είναι πρακτικά αδύνατη η διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στη δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πέτυχε να αποτρέψει «το ενδεχόμενο να απ-ενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση , όπως μας έχουν προειδοποιήσει με έγγραφά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις αρχές του 2018. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν στα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.»


Όπως γίνεται κατανοητό, το οικονομικό σκέλος του ζητήματος αποτελεί την «καυτή πατάτα», που την παρούσα στιγμή βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής, η οποία καλείται να τη διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ζημιωθούν τόσο οι πολίτες της Αττικής όσο και η περιοχή του Μαραθώνα.



Γιώργος Μπαρμπάκης

Δημοσιογράφος

bottom of page