top of page

Εντυπωσιακά λουλούδια για τις γιορτές | Ποϊνσέτια & Άτριπλεξ

Τα δύο εντυπωσιακά λουλούδια που σας προτείνουμε ως εορταστικό δώρο. Το αλεξανδρινό φυσικά και το άτριπλεξ. Αναλυτικότερα παρακάτω!


Αλεξανδρινά στο φυτώριο Marathon Plants
Αλεξανδρινά στο φυτώριο Marathon Plants | Ewelina Glen Photography

Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια


Η ποϊνσέτια (επιστημονική ταξινόμηση Euphorbia pulcherima) είναι ένα είδος φυτού που έχει καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και είναι γνωστή για τα λαμπερά της φύλλα όταν μεταμορφώνονται σε κόκκινο χρώμα κάτω από τη σκιά. Οι Ποϊνσέτιες χρησιμοποιούνται συχνά ως διακοσμήσεις στα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη. Έχουν πάρει την ονομασία τους από τον Joel Roberts Poinsett, έναν Αμερικανό βοτανολόγο που εισήγαγε το φυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό στις αρχές του 19ου αιώνα.


Αλεξανδρινά σε διάφορα χρώματα στην Marathon Plants
Αλεξανδρινά σε διάφορα χρώματα στην Marathon Plants

Φροντίδα


Για να φροντίσετε το αλεξανδρινό σας, θα πρέπει να το κρατάτε σε ένα μέρος με καλό φως, αλλά να αποφεύγετε τον άμεσο ήλιο. Επιπλέον καλό θα ήταν να κρατάτε το φυτό μακριά από ξηρά ρεύματα αέρα και κρύα παράθυρα. Η ιδανική θερμοκρασία για τα αλεξανδρινά είναι μεταξύ 18 και 23 βαθμών κελσίου. Τα χριστουγεννιάτικα φυτά χρειάζονται αρκετό νερό, ειδικά σε ξηρά σπίτια με έντονη θέρμανση. Ο πιο σωστός τρόπος για να καταλάβετε αν το φυτό σας θέλει πότισμα είναι να βάλετε 2-3 πόντους μέσα στο χώμα το δάχτυλο σας, αν νιώσετε το χώμα εντελώς ξηρό τότε θέλει ένα ποτηράκι νερό (πάντα ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας). Παρόλα αυτά πρέπει να προσέξετε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει τα φύλλα να γίνουν κίτρινα και να πέσουν. Τέλος, τα αλεξανδρινά χρειάζονται λίγο λίπασμα κάθε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ενώ έχουν λουλούδια. Μόλις τα λουλούδια πέσουν, μπορείτε να σταματήσετε να «ταΐζετε» το φυτό και να το αφήσετε να ξεκουραστεί για λίγους μήνες περιμένοντας τον επόμενο χειμώνα.


Τα κόκκινα φύλλα της ποϊνσέτια δεν είναι τα λουλούδια της! Μπορείτε να βρείτε τα μικρά της μπουμπούκια στο κέντρο του κόκκινου σχηματισμού.

Όπως είπαμε το αλεξανδρινό κατάγεται από το Μεξικό, οπότε προτιμάει χώμα με καλή στράγγιση και σχετικά όξινο. Ιδανικό για τις ποϊνσέτιες είναι ένα μείγμα από περλίτη στην βάση της γλάστρας για το στράγγισμα, χώματος για γλάστρες, και ένα ισόποσο μείγμα από όξινο χώμα για γλάστρες με τύρφη. Αυτό θα παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το φυτό για να αναπτυχθεί, ενώ θα επιτρέπει και την κατάλληλη αποστράγγιση του επιπλέον ποτίσματος από τις ρίζες. Τέλος μην ξεχνάτε ότι τα αλεξανδρινά προτιμούν ένα χώμα με αρκετή υγρασία, οπότε να τα ποτίζετέ συχνά και να τα κρατάτε μακριά από θερμοπομπούς.


Ιδέες για το σπίτι


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι σας. Παρακάτω μερικές ιδέες:


Φωτογράφιση από την Ewelina Glen στην Marathon Plants
Φωτογράφιση από την Ewelina Glen στην Marathon Plants, στο Μαραθώνα

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεξανδρινό σας ως κεντρικό στοιχείο στο τραπεζαρία σας, ειδικά στο εορταστικό γεύμα. Επιπλέον ωραία θέση είναι και τα ράφια της βιβλιοθήκης.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεξανδρινό σας για να διακοσμήσετε το τζάκι σας ή να το συνδυάσετε με άλλα γιορτινά διακοσμητικά, όπως κεριά, στολίδια και υφάσματα.

  • Εάν έχει καλό καιρό, ή αφού τελειώσει ο χειμώνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεξανδρινό σας ως μέρος ενός εποχιακού παρτεριού. Μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα εποχιακά φυτά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν λευκά ή κόκκινα άνθη και ανοιχτόχρωμα φυλλώματα.

  • Τέλος το αλεξανδρινό είναι το τέλειο δώρο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αναζητήστε την στο ανθοπωλείο της γειτονιάς σας, τυλίξτε το σε εορταστικό χαρτί και θα προσφέρει χαμόγελα στους οικοδεσπότες σας.


Atriplex


Φέτος έχουμε στο μυαλό μας κάτι νέο και ιδιαίτερο που ταιριάζει με τα πανέμορφα κόκκινα αλεξανδρινά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για το χριστουγεννιάτικο Holly, Illex, ελαιόπρινος ή πουρνάρι.

Atriplex & Αλεξανδρινά |
Atriplex & Αλεξανδρινά | Ewelina Glen Photography

Ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο αγαπημένο φυτό με σκληρά σκούρα πράσινα φύλλα και μικρούς κόκκινους καρπούς. Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν ξέρετε το Atriplex Silver Holly. Είναι γνωστό και ως αλυκές θάμνος ή ασημένιο παντζάρι στην χώρα του, είναι ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που είναι εγγενές στην Αυστραλία. Αυτό το φυτό είναι γνωστό για τα διακριτικά ασημί-γκρι φύλλα του που καλύπτονται από μικροσκοπικές λευκές τρίχες, δίνοντάς του μια απαλή, βελούδινη υφή.


Το Atriplex silver holly είναι ένα ανθεκτικό φυτό που είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί. Ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και μπορεί να ανεχθεί ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και συνθηκών. Αυτό το φυτό είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να ανεχθεί αλμυρά εδάφη, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για κήπους σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με υψηλά επίπεδα αλατότητας του εδάφους.


Φροντίδα


Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το ασημένιο πουρνάρι Atriplex έχει και πολλά άλλα θετικά. Είναι ένα φυτό χαμηλής συντήρησης που απαιτεί λίγο πότισμα ή κλάδεμα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για πολυάσχολους κηπουρούς. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για ξήρανση, καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση νερού στον κήπο.


Το Atriplex silver holly είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στον κήπο. Μπορεί να καλλιεργηθεί ως κάλυμμα εδάφους, να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φράχτη χαμηλής συντήρησης ή να χρησιμοποιηθεί ως πολύχρωμο φυτό σε κήπους με κοντέινερ. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυτό για την προσέλκυση άγριας ζωής στον κήπο, όπως πεταλούδες και πουλιά.

Συνδυάστε τα!


Ενώ το ασημένιο πουρνάρι Atriplex είναι ένα όμορφο και χαμηλής συντήρησης φυτό, δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χριστουγεννιάτικο φυτό. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φυτό είναι το Αλεξανδρινό, η οποία είναι γνωστή για τα έντονα χρωματιστά φύλλα της και τη γιορτινή της εμφάνιση. Το Atriplex silver holly, από την άλλη πλευρά, έχει ασημί-γκρι φύλλα και δεν συνδέεται συνήθως με την περίοδο των Χριστουγέννων.


Αλεξανδρινά και Άρτιπλεξ
Αλεξανδρινά και Άτριπλεξ

Παρόλα αυτά, μπορούμε να σας πούμε ότι δοκιμάσαμε το ασημένιο πουρνάρι Atriplex σαν μέρος μιας χριστουγεννιάτικης διακόσμησης! Τα ασημί φύλλα του συνδυάζονται φανταστικά με το κόκκινο χρώμα της ποϊνσέτιας και το πράσινο σκούρο του έλατου μας! Και μην ξεχάσετε, μόλις έρθει η άνοιξη το μεταφυτεύετε στον κήπο σας και θα σας ανταμείψει με την αντοχή του και το μοναδικό χρώμα του!


Αλεξανδρινά στο φυτώριο Marathon Plants
Αλεξανδρινά στο φυτώριο Marathon Plants | Ewelina Glen Photography

Ευχαριστούμε πολύ την Marathon Plants για τις πολύτιμες πληροφορίες και την Ewelina Glen Photography για τις πανέμορφες φωτογραφίες.





bottom of page