top of page

Επιλέγουμε την βελανιδιά | Η πολύτιμη «πυρασφάλεια» της φύσης

Έγινε ενημέρωση: 3 Απρ


Η βελανιδιά ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών και είναι δέντρο των δρυμών. Θεωρείται αιωνόβιο δέντρο και συναντιέται σε πεδινές και ορεινές περιοχές. Αναλόγως με το είδος της βελανιδιάς, μπορεί να φτάσει έως τα 30 μέτρα σε ύψος.


βελανιδιά
Photo by Nikola Knezevic

Στα 70 χρόνια ζωής της βελανιδιάς βγαίνει ο καρπός της, το βελανίδι. Η συλλογή του καρπού διεξάγεται το Νοέμβριο και από αυτήν παρασκευάζεται ζωοτροφή, αλεύρι, μαγειρικό λάδι και βάση για καλλυντικά.



Μια ενδιαφέρουσα βελανιδιά, το φελλόδεντρο (Querqus suber), εξάγει από το εξωτερικό μέρος του κορμού της τον φελλό!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βελανιδιά προσφέρει τανίνες που βρίσκονται στον φλοιό της και το αφέψημα του φλοιού της είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων.




Γιατί είναι κατάλληλη για δενδροφυτεύσεις;


Η βελανιδιά αποτελεί φυσικό εμπόδιο στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Είναι δέντρο που καίγεται πολύ δύσκολα και γενικά προτείνεται να φυτεύεται ανάμεσα σε πευκοδάση ώστε να δημιουργηθούν ζώνες πυρασφάλειας.


βελανιδια
Photo by Holly Landkammer

Επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της βελανιδιάς είναι ότι βυθίζει κάθετα τις ρίζες της με αποτέλεσμα να είναι πιο γερά στηριγμένη, να συγκρατεί το χώμα στο έδαφος και να κατακρατεί πολύ περισσότερο νερό.


gryllis water lillies

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη βελανιδιάς αποτελεί η Κόκκινη βελανιδιά. Η Κόκκινη βελανιδιά (Quercus rubra) είναι ένα φυλλοβόλο είδος και γρήγορης ανάπτυξης δέντρο. Φτάνει έως τα 23 μέτρα, παράγει γκρι- αργυρόχρωμα βελανίδια και το φθινόπωρο τα φύλλα της αποκτούν μια κόκκινη απόχρωση.


βελανδια


Στις 07/04/2024, ημέρα Κυριακή δίνουμε συνάντηση στο μοναστήρι, Αγίου Γεωργίου, στον Βρανά Μαραθώνα για να φυτεύσουμε βελανιδιές. Θα φυτέψουμε συνολικά 40 βελανιδιές στις εκτάσεις του μοναστηριού.




Φυτεύουμε βελανιδιές για μια αλλαγή, για μια επιπλέον προστασία του τόπου μας από τις φωτιές!!!


 


Κασσάνδρα Κουσούλη

Γεωπόνος



Φωτογραφία εξωφύλλου: Wix


zakcret sports

bottom of page