top of page

Εθελοντικό Σώμα Πυροσβεστών | Εσύ; Θα γίνεις εθελοντής;

Υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο εθελοντές ανά τον κόσμο, οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο, τις δεξιότητές τους και το πάθος τους για να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσης, λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο σταθμός του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Νέου Βουτζά - Προβαλίνθο
Ο σταθμός του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Νέου Βουτζά - Προβαλίνθου | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Αν μη τι άλλο το είδαμε ξεκάθαρα φέτος με τις καταστροφικές πυρκαγιές όπου συχνά οι εθελοντικές πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν εκείνες που επενέβησαν και έσβησαν εστίες πυρκαγιών λόγω της υποβαθμισμένης στελέχωσης του πυροσβεστικού μας σώματος μεταξύ άλλων.


Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά - Προβαλίνθου


Σήμερα λοιπόν 5 Δεκεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού αφιερώνουμε αυτή τη μέρα στο Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά - Προβαλίνθου. Επισκεφτήκαμε τη βάση τους στη Λ. Μαραθώνος για να σε πείσουμε να γίνεις και συ ένας εθελοντής πυροσβέστης!


Ο σταθμός του ΠΥ.Σ.ΕΘ. βρίσκεται επί της Λ.Μαραθώνος, μετά την Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης.
Ο σταθμός του ΠΥ.Σ.ΕΘ. βρίσκεται επί της Λ.Μαραθώνος, μετά την Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης. | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά (ΠΥ.Σ.ΕΘ.) ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2007 και οι επικεφαλής του έχουν εκπαιδευτεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Συνομιλήσαμε με τον εμπνευστή του πρότζεκτ Κυριάκο Δαμιάνογλου και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Σπύρο Ξάνθη.


Η Σόνια Γεροδήμου ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας του WLM σε μια συνάντηση γνωριμίας με τους Κυριάκο Δαμιάνογλου και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Σπύρο Ξάνθη στα πλαίσια του ρεπορτάζ για τον εθελοντισμό.
Η Σόνια Γεροδήμου ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας του WLM σε μια συνάντηση γνωριμίας με τους Κυριάκο Δαμιάνογλου και τον υπεύθυνο επικοινωνίας Σπύρο Ξάνθη στα πλαίσια του ρεπορτάζ για τον εθελοντισμό. | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος


Ο σύλλογος ιδρύθηκε από τον πατέρα του Κυριάκου, τον κ. Γιάννη Δαμιάνογλου, ο οποίος χρηματοδότησε με 60.000€ το όραμα του έφηβου γιου και ξεκίνησε το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό σώμα του δήμου Μαραθώνα, Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά - Προβαλίνθου. Βοηθός και αρωγός με προσφορά σε υλικά και οχήματα είναι ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, επί τιμή Υποδιοικητής του ΠΥ.Σ.ΕΘ.


Μερικοί από τους εθελοντές του ΠΥ.Σ.Ε.Θ. Στο κέντρο ο Κυριάκος Δαμιάνογλου
Μερικοί από τους εθελοντές του ΠΥ.Σ.Ε.Θ. Στο κέντρο ο διοικητής της ομάδας Κυριάκος Δαμιάνογλου | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος


Το ΠΥ.Σ.ΕΘ. δεν αντικαθιστά τη δράση της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά δρα βοηθητικά - επικουρικά μας λέει ο κος Δαμιάνογλου. Ο κάθε εθελοντής προσφέρει τις ελεύθερες ώρες του στο Πυροσβεστικό Σώμα Ν.Βουτζά, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται, έχουν οικογένειες εξου και η σημαντικότητα ύπαρξης πολλών εθελοντών στην ομάδα μας. Το καλοκαίρι υπάρχουν βάρδιες στη βάση από το πρωί μέχρι το απόγευμα ενώ σε περίπτωση μεγάλης επικινδυνότητας η βάρδια γίνεται 24ωρη.



Γίνε και εσύ εθελοντής | Ποια τα οφέλη - ποιες οι υποχρεώσεις


Οι εθελοντές μας δεν πληρώνουν συνδρομή μας τονίζει ο κος Δαμιάνογλου. Βασικά δεν πληρώνουν τίποτα μας λέει χαρακτηριστικά. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως και η ένδυση δίνεται δωρεάν. Η δύναμη του εθελοντικού μας προσωπικού ανέρχεται σε περίπου 40 άτομα και ο μικρότερος εθελοντής είναι 13 ετών.


Ο εξοπλισμός ενός πυροσβεστικού οχήματος
Ο εξοπλισμός ενός πυροσβεστικού οχήματος | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Το ΠΥ.Σ.ΕΘ. έχει ανάγκη από εθελοντές άντρες και γυναίκες. Πέρα από τη συμμετοχή σε κατάσβεση πυρκαγιών σημαντική είναι η προσφορά εθελοντικής εργασίας στη βάση του ΠΥ.Σ.ΕΘ σε διάφορα πόστα όπως γραμματειακή υποστήριξη, τεχνικοί, μηχανικοί κοκ.


Οι εθελοντές του ΠΥ.Σ.Ε.Θ. είναι άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά καθώς υπάρχει σχετική ακαδημία
Οι εθελοντές του ΠΥ.Σ.Ε.Θ. είναι άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά καθώς υπάρχει σχετική ακαδημία | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος εθελοντής χρειάζεται να κλείσει μία συνάντηση γνωριμίας στη βάση του ΠΥ.Σ.ΕΘ. στη Νέα Μάκρη, ιδανικά τώρα τη χειμερινή περίοδο.

  • Συμπληρώνεις την αίτηση ένταξης στην ομάδα του ΠΥ.Σ.ΕΘ.

  • Παραλαμβάνεις τον εξοπλισμό του εθελοντή πυροσβέστη (ένδυση - ΜΑΠ)

  • Παρακολουθείς εκπαίδευση του σταθμού (3 εκπαιδεύσεις των 6 ωρών)

  • Παρακολουθείς σεμινάριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - απαραίτητο για την πιστοποίησή σου και τη συμμετοχή σου σε κατάσβεση πυρκαγιών


Οχήματα ΠΥ.Σ.ΕΘ
Οχήματα ΠΥ.Σ.ΕΘ. | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Επιλεγμένοι εθελοντές του Σταθμού παρακολουθούν τον κύκλο σεμιναρίων 100 ωρών του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους". Επιπλέον ανά 6 μήνες περνούν την εκπαίδευση της ΚΟΜΑΚ για διάσωση από σεισμούς, υπό την αιγίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.


Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά έχει συνεισφέρει σε περισσότερες από 86 πυρκαγιές, ενώ οι περιπολίες - εκπαιδεύσεις είναι αναρίθμητες.


Πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη πολλών εθελοντών στην ομάδα μας - ποτέ δεν είναι αρκετοί. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κούραση είναι μεγάλη, οι βάρδιες πολλές και όσο περισσότερα μέλη τόσο πιο ξεκούραστοι και ετοιμοπόλεμοι θα είμαστε, μας τονίζει ο κος. Δαμιάνογλου.


Κανένας εθελοντής του συλλόγου ΠΥ.Σ.ΕΘ. δεν είναι έμμισθος, καθώς ο σύλλογος δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις από το κράτος. Γιατί λοιπόν να πάρεις μέρος; "Είναι η ζωή μου όλη" μας είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Ξάνθης και αυτό τα λέει όλα. Εδώ είμαστε μια ομάδα, μια οικογένεια συμπληρώνει ο Κυριάκος Δαμιάνογλου, υπάρχει εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας.


Ο στόλος οχημάτων της ΠΥ.Σ.ΕΘ
Ο στόλος οχημάτων του ΠΥ.Σ.ΕΘ. | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η λειτουργία της ακαδημία για παιδιά. Τα παιδιά εκπαιδεύονται από την ηλικία των 13 ετών και προσφέρουν σημαντικά σε εργασίες στη βάση. Όταν ενηλικιώνονται και φτάνουν τα 18 έτη είναι έτοιμοι μάχιμοι πυροσβέστες.


Ενίσχυσε το έργο των πυροσβεστών | κάθε συνεισφορά είναι σημαντική


Το ΠΥ.Σ.ΕΘ. δεν διαχειρίζεται χρήματα και δέχεται μόνο χορηγίες σε είδος. Ένας από τους πρώτους και μεγαλύτερους χορηγούς του ΠΥ.Σ.ΕΘ. είναι ο επιχειρηματίας Θανάσης Μαρτίνος ο οποίος στηρίζει συχνά πολλές εθελοντικές δράσεις της περιοχής μας. Επιπλέον είναι σωστό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια επί δημαρχίας κ. Στέργιου Τσίρκα υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία του ΠΥ.Σ.ΕΘ. με τη δημοτική αρχή. Βοήθεια έχει υπάρξει και από το εξωτερικό όπως η παραχώρηση 5 πυροσβεστικών οχημάτων από την Safers .


Πυροσβεστικά οχήματα της ΠΥ.Σ.ΕΘ.
Πυροσβεστικά οχήματα της ΠΥ.Σ.ΕΘ. | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά διαθέτει υλικό προερχόμενο εξ’ ολοκλήρου από δωρεές και τα εξής ιδιόκτητα πυροσβεστικά μέσα:

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 01 JEEP CHEROKEE Διασωστικό- Καύσιμο ΓΚΑΖΙ/ΒΕΝΖΙΝΗ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 02 MITSUBISHI L200 Πυροσβεστικό 600L-Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 03 MAGIRUS 150D Πυροσβεστικό 2.400L – Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 04 MERCEDES 1017 Πυροσβεστικό 2.600L- Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 05 MAGIRUS F192D Πυροσβεστικό 5.000L- Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 06 MAN M05 Πυροσβεστικό 5.000L- Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 07 MAN M05 Πυροσβεστικό 5.000L- Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 08 IVECO FH 160 Διασωστικό – Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 09 STEYER DAIMLER Διασωστικό- Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • ΒΟΥΤΖΑΣ 10 IVECO – MAGIRUS Πυροσβεστικό 1.700L – Καύσιμο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Ένα εξοπλισμένο όχημα της ΠΥ.Σ.ΕΘ.
Ένα εξοπλισμένο όχημα της ΠΥ.Σ.ΕΘ. | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Υπάρχουν πολλά πάγια έξοδα, για παράδειγμα έξοδα συντήρησης των αναγραφόμενων οχημάτων, τα οποία καλύπτονται από χορηγίες. Ο σταθμός δεν έχει ταμείο από επιλογή, δεν υπάρχουν συνδρομές και η κάθε χορηγία είναι σημαντική.

Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν. Βουτζά (ΠΥ.Σ.ΕΘ.) ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2007 και είναι αναγνωρισμένο αρμοδίως από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής

Προστασίας με την υπ’ άριθ. 64/2008 απόφασή της και πιστοποιημένο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πέραν της Ιατρικής Πιστοποίησης το ΠΥ.Σ.ΕΘ. έχει την έγκριση από το ΣΕΓΑΣ για παροχή Πρώτων Βοηθειών στους Μαραθωνίους και Ημιμαραθωνίους δρόμους.


Οι εθελοντές του ΠΥ.Σ.ΕΘ. μαζί με την "Γριά" όπως την ονόμασαν, το πυροσβεστικό όχημα αντίκα του σώματος
Οι εθελοντές του ΠΥ.Σ.ΕΘ. μαζί με την "Γριά" όπως την ονόμασαν, το πυροσβεστικό όχημα αντίκα του σώματος. | Φωτ. Χρήστος Μαλέτσικας

Ακολούθησε το Pyseth στα social media για να ενημερώνεσαι τακτικά για τις δράσεις τους αλλά και για να στείλεις αίτημα για εθελοντισμό στην ομάδα τους >> Facebook & Instagram

Τηλέφωνο: 698 234 5678


Σόνια Γεροδήμου

 


Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας φωτογράφους Χρήστο Μαλέτσικα και Στέλιο Μανταλέρο για τη φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ.




bottom of page