top of page

Φθινοπωρινές ιώσεις | η σωστή αντιμετώπιση

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Το φθινόπωρο ήδη έχει φτάσει στην μέση και τα πρώτα κρύα έχουν αρχίσει. Η θερμοκρασία πέφτει και οι παιδικές ασθένειες , οι ιώσεις και τα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνιση τους. Λόγω της πανδημίας COVID- 19 που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμφάνιση κάποιας ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο άγχος και ταραχή στους γονείς για το τι ακριβώς μπορεί να είναι αυτό που διατρέχει το παιδί τους.



Δεν χρειάζεται να επικρατήσει ο πανικός αλλά η κοινή λογική καθώς τα παιδιά πάντα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα περνούν διάφορες ιώσεις ή κρυολογήματα, μια φυσιολογική κατάσταση μέσω της οποίας αποκτούν αντισώματα αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη ισχυρό και τα καθιστά επιρρεπή σε λοιμώξεις και κρυολογήματα.


Ένα παιδί ηλικίας κάτω των 6 ετών αρρωσταίνει κατά μέσο όρο περίπου 6-8 φορές το χρόνο και τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.

Τα βασικά συμπτώματα ενός κρυολογήματος είναι : μπουκωμένη μύτη, καταρροή, βήχας, φτέρνισμα, πονόλαιμος, πυρετός και δυσκολία στον ύπνο ή μειωμένη όρεξη για φαγητό. Η μετάδοση ενός κρυολογήματος μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, με το βήχα ή με το φτέρνισμα.


Προστασία


Για την αντιμετώπιση των ιών θα πρέπει να αποφεύγετε να πηγαίνετε σε κλειστούς- πολυσύχναστους χώρους και να μάθετε στο παιδί να τηρεί σωστά τους κανόνες υγιεινής:

  • Να πλένει σχολαστικά τα χέρια του

  • Να μην αγγίζει με βρώμικα χέρια το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του

  • Σε περίπτωση που θέλει να φτερνιστεί να το κάνει στον αγκώνα ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο μετά θα πετάει

  • Να φοράει καθαρά ρούχα μετά το σχολείο ή κάποια βόλτα

  • Να φοράει τη μάσκα του σε κλειστούς χώρους (και για την περίοδο των έκτακτων μέτρων και πλέον σε ανοιχτούς χώρους)

  • Να κρατάει αποστάσεις


Πρόληψη


Επίσης πολύ σημαντική είναι και η σωστή διατροφή η οποία περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, λυκοπένιο, ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια σωστή διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να θωρακίζει τον οργανισμό του παιδιού από οποιαδήποτε «επίθεση». Η σωστή ενυδάτωση με κατάποση άφθονου νερού είναι μια σημαντική άμυνα. Όσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή άλλο τόσο είναι και ο σωστός ύπνος. Τα παιδιά από 0-3 ετών πρέπει να κοιμούνται ποιοτικά περίπου 14 ώρες ημερησίως και από 3-6 ετών 10-12 ώρες.



Το παιδί για να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να μην αντιμετωπίζει ιογενή συμπτώματα για τουλάχιστον 24 ώρες και θα είναι καλό να υποδείξει στο σχολείο χαρτί από τον παιδίατρο στο οποίο να αναγράφεται πως πλέον το παιδί είναι υγειές και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες.


Κατερίνα Μαυροειδή

Παιδαγωγός

 

bottom of page