+30 6972244897

Μαραθώνας

  • Black Pinterest Icon

©2019 by We Love Marathon. Proudly created with Wix.com

Γάλα αμυγδάλου. Ναι ή όχι; Φτιάξ' το μόνος σου εύκολα!



Τα φυτικά γάλατα έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος στην αγορά τα τελευταία χρόνια και ενώ αρχικά αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, οι καταναλωτές φαίνεται να παραμένουν «ταγμένοι» σε αυτά αφού τα δοκιμάσουν.

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό και λιγότερες θερμίδες (μόνο 30 kcal/100 ml).

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που θεωρούνται χρήσιμα για την απώλεια και τη διαχείριση του βάρους. Δεν περιέχει ζάχαρη (με εξαίρεση προϊόντα ορισμένων εταιριών) και αποτελεί καλή εναλλακτική πηγή γάλακτος για τους χορτοφάγους. Περιέχει 45% των ημερήσιών μας αναγκών σε βιταμίνη Ε, δεν περιέχει λακτόζη και μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στον καφέ μας με ικανοποιητικά αποτελέσματα!


Από την άλλη, δεν μπορεί να «σταθεί» μόνο του ως ολοκληρωμένο γεύμα (παραδείγματος χάριν αντί πρωινού), μιας και υπολείπεται στις ποσότητες κάποιων θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες. Επίσης, εάν προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τότε το γάλα αμυγδάλου του εμπορίου δεν αποτελεί καλή επιλογή, εκτός φυσικά και αν το φτιάξεις μόνος σου. Τέλος, τα γάλατα φυτικής προέλευσης συνήθως είναι εμπλουτισμένα με Ασβέστιο, ώστε να μην υστερεί έναντι του αγελαδινού.


Συμπερασματικά λοιπόν, το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να διατηρήσει την σιλουέτα του ή ως σνακ, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή θρεπτικών συστατικών των γευμάτων μου.

Πώς να φτιάξω μόνος μου το γάλα αμυγδάλου


Συστατικά:


● 1/2 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, εμποτισμένα με νερό για 6 έως 8 ώρες (στη συνέχεια τα στραγγίζετε).

● 1 1/2 φλιτζάνι νερό (προσθέτω ή αφαιρώ αναλόγως το πόσο αραιό το θέλω)

● 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

● 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης

● 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη αγαύη (ή μέλι ή πετιμέζι).


Εκτέλεση:

Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μία λεία μάζα. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για μέχρι και 36 ώρες.


Καλή σας απόλαυση!


Ευθαλία Αλιφέρη