top of page

H Τελετή Έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2019

Το ετήσιο ραντεβού του Μαραθωνίου Αθήνας είναι γεγονός. Tο Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 12:30 στο Μαραθώνα θα γίνει η Τελετή Έναρξης ενώ την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο 37ο Αυθεντικός Μαραθώνιος!


Η τελετή έναρξης το 2018 στον Τύμβο Μαραθώνα
Η τελετή έναρξης το 2018 στον Τύμβο Μαραθώνα

Η Τελετή Έναρξης φέτος θα είναι αρκετά ανανεωμένη, καθώς έχει προγραμματιστεί με ολοκαίνουρια χορογραφία και σκηνοθεσία της Αρτέμιδος Ιγνατίου, η οποία είχε και τη γενική σύλληψη της ιδέας, με νέα κοστούμια του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, όπως και με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα.



Η φετινή τελετή, με διοργανωτές όπως κάθε χρόνο τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Μαραθώνα, θα λάβει χώρα στο αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα, ένα τόπο με μεγάλη ιστορική σημασία, αφού εκεί το 490 π.Χ. διεξήχθη η μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες.

Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα χοροθεατρικό δρώμενο στο οποίο συμμετέχουν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου "ART" της Αρτέμιδος Ιγνατίου.

Μία καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Μετά την μάχη, οι Έλληνες μαχητές - νικητές και οι Ελληνίδες γυναίκες θα εναποθέσουν συμβολικά τις ασπίδες και τα ακόντιά τους, προς τιμή των νεκρών μπροστά στον Τύμβο. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ο Ημεροδρόμος και θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα για να μεταφέρει να χαρμόσυνα νέα της νίκης των Αθηνών. Την στιγμή εκείνη 20 ηθοποιοί και χορευτές θα παραταχθούν σε δύο σειρές, δημιουργώντας έναν διάδρομο που συμβολίζει τους οικισμούς από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα, από όπου πέρασε ο Ημεροδρόμος - πηγή έμπνευσης του αγωνίσματος του Μαραθωνίου - αναφωνώντας στο πέρας αυτής της πορείας το θρυλικό "Νενικήκαμεν".


Η συμβολική αυτή τελετή θα συμπληρωθεί με τη λαμπαδηδρομία. Η πορεία της ξεκινά από τον Τύμβο για να καταλήξει στην Ιστορική Αφετηρία του Μαραθώνιου (απόσταση 5χλ). Θα ακολουθήσει το άναμμα του Βωμού. Η φλόγα θα συνεχίζει να καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 37ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Η φλόγα του Μαραθωνίου

Η Φλόγα του Μαραθωνίου ταξιδεύει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, για να υπενθυμίζει την αξία του Μαραθωνίου. Φέτος η Φλόγα θα παραδοθεί στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα).

 

Συντελεστές της τελετής έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου


Ιδέα- Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου

Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας

Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Επιμέλεια Κειμένων: Kωνσταντίνα Βερυκίου

Αφήγηση: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου

Μake up artisτ: Δήμητρα Σιδέρη

Σανδάλια: ευγενική χορηγία Ancient Greek Sandals

Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας


Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών


bottom of page