top of page

Χαλβάς Μαραθώνα

Η νεότερη χαλβαδοποιία της γευσιγνωσίας μας, που ενώ μετράει λίγα χρόνια αντί για δεκαετίες έχει καταφέρει να φτιάξει την δική της κατηγορία, στην οποία ο χαλβάς της είναι ο μοναδικός βασιλιάς! Λειτούργησε το 2013 από τους αδελφούς Τάσο και Ευθύμιο Χατζηγαβριήλ και βρίσκεται στη Νέα Μάκρη, Μαραθώνα. Μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση που παράγει χειροποίητο αγνό παραδοσιακό χαλβά με συνταγή φερμένη από τη Μάκρη της Μ. Ασίας όταν ένα αιώνα πριν, ο προπάππους έφτιαχνε χαλβά.



Η κα. Πηγή Χατζηγαβριήλ μας ξενάγησε στο εργαστήριο όπου συναντήσαμε τους δημιουργούς: ο Ευθύμης να ψήνει τον aqdas (ψημένη καραμέλα) και o Τάσος να ζυμώνει στο πασσίμι (μεταλλικό καζάνι). Είδαμε πόσο γλυκά αγκάλιαζε η καραμέλα το ταχίνι, το δικό τους ταχίνι από σουσάμι που το φτιάχνουν με ειδικό τρόπο άλεσης και ανάμιξης.

Δοκιμάσαμε την βασική γεύση του χαλβά, ζεστό κατευθείαν μέσα από το πασσίμι, πριν προστεθούν τα αγνά υλικά του τελικού προϊόντος. Εκεί, στη «σκέτη» εκδοχή του, καταλάβαμε την ντελικάτη νοστιμιά του. Μεταξένιος με μετρημένη γλυκύτητα που γίνεται σχεδόν αφρός στο στόμα!



Δεν αντισταθήκαμε και συνεχίσαμε με τις gourmet προτάσεις όπως χαλβά με γεύσεις μαστίχας, cranberry και σοκολάτας με πορτοκάλι και καταλήξαμε στις πιο κιμπάρικες και αρχοντικές προτάσεις όπως το γλυκό-πικρο κουμ κουάτ, το αρωματικό περγαμόντο και το κυδώνι με την άφταστη γεύση του. Μας απογείωσαν οι σταγόνες φρέσκιας ελληνικής bitter σοκολάτας καθώς η γεύση εμφανιζόταν σταδιακά στον ουρανίσκο μας!


Δυναμικά έχει μπει στην επιχείρηση το νεότερο μέλος και κόρη Ελευθερία Χατζηγαβριήλ (4η γενιά) η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει την αναβάθμιση και την ποιότητα του προϊόντος καθώς έχει σπουδάσει τεχνικός αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής με εξειδίκευση στα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας & Υγιεινής των Τροφίμων.


Πάνω από 50 γεύσεις χαλβά, τούρτα χαλβά, ακόμα και παγωτό χαλβά βρίσκονται διαθέσιμα στο αρτοποιείο του Χατζηγαβριήλ. Επιλογές που σίγουρα καλύπτουν κάθε γούστο. Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χαλβάς Μαραθώνα έχει πάρει τη θέση του στα σαλόνια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.






Φωτογραφίες από αρχείο και instagram account halvas.marathonos

bottom of page