top of page

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2019

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών είναι το μοναδικό σωζόμενο αιγυπτιακό ιερό στην Αττική, επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος από το 2001, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα με πολυάριθμα οικοδομήματα που χρονολογείται γύρω στο 160 μ.Χ. και αποδίδεται στον Ηρώδη Αττικό. Ο μεγάλος ρήτορας και μεγιστάνας της εποχής του, επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού, καθώς ήταν ο τόπος καταγωγής, γέννησης και αγαπημένο μέρος διαμονής του. Δεν αποκλείεται το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του τεράστιου κτήματος που ο Ηρώδης κατείχε στην περιοχή.


Φωτ.: Σόνια Γεροδήμου

Σύμφωνα με επιγραφή, το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι. Κυρίαρχη θέση έχει η Ίσιδα, ενώ συλλατρευόταν ο γυιός τους Ώρος. Στο τέμενος τελούνταν οι μεγάλες εορτές της Ίσιδας και του Σάραπι. Το ιερό (60x60 μ.) διέθετε τέσσερις εισόδους, οι οποίες ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ενώ στο κέντρο του ιερού υπήρχε μια βαθμιδωτή πυραμίδα... Η κεντρική είσοδος ήταν στραμμένη στην Ανατολή και βρισκόταν από την πλευρά της θάλασσας. Σε κάθε πύλη του ναού υπήρχαν 4 αγάλματα. Συνολικά τον ναό κοσμούσαν περιμετρικά 16 τεράστια αγάλματα αιγύπτιων θεών.

Ίσιδα της οποίας το όνομα είναι "Θεά"

Σε δύο από τα δωμάτια βρέθηκαν μαρμάρινο άγαλμα Ίσιδας, αιγυπτιάζουσα Σφίγγα, πολυάριθμοι πήλινοι λύχνοι με ανάγλυφες παραστάσεις των δύο θεών καθώς και μαρμάρινα γεράκια {ώροι}. Σε απόσταση περί τα 40 μ. νοτιοανατολικά του ιερού, εκτείνεται λουτρικό οικοδόμημα {βαλανείο}, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επισκεπτών του ιερού για τους απαραίτητους καθαρμούς πριν από τις λατρευτικές τελετουργίες και αποτελεί μέρος του τεμένους. Το βαλανείο ήταν σε συνεχή χρήση από τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. έως τουλάχιστον τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ., οπότε εγκαταλείφθηκε.

Τα επιχρίσματα στους τοίχους, τα μαρμαρόστρωτα δάπεδα, οι ανάγλυφες ορθομαρμαρώσεις και τα ογκώδη μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη προσδίδουν πολυτελή χαρακτήρα στο κτήριο, ενώ η αρχιτεκτονική διάταξη των χώρων θυμίζει θέρμες αυτοκρατορικού τύπου σε μικρογραφία.


Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, η άσκηση αιγυπτιακών λατρειών στην Ελλάδα ανάγεται ήδη στα 333 π.Χ., στο λιμάνι του Πειραιά, πιθανότατα από εμπόρους που θα ταξίδευαν συχνά στην Αίγυπτο ή από Αιγυπτίους που θα διέμεναν μόνιμα εκεί.Γύψινα αντίγραφα έξι γλυπτών από τα πρωτότυπα που εκτίθενται στο μουσείο τοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση, στις εισόδους του ιερού. Η έρευνα συνεχίζεται χωρίς διακοπή και από το 2009 η ανασκαφή τελεί υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ περιορισμένων οικονομικών πόρων που διατίθενται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών, η ανασκαφική έρευνα διενεργείται για ένα έως δύο μήνες κατά έτος, με την πρόσληψη ολιγάριθμου συνεργείου εργατοτεχνιτών και με τη συμμετοχή φοιτητών πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 

ΙΕΡΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΘΕΩΝ

Περιοχή Μπρεξίζα, Νέα Μάκρη (είσοδος από παραλία Ν. Μάκρης, δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής)


Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Εισιτήριο: Κανονικό/6€, Μειωμένο/3€

Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και αρχαιολογικούς χώρους Μαραθώνα (Τύμβο Αθηναίων, Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι, Ιερό Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα). Η μειωμένη τιμή ισχύει για όλους τους επισκέπτες κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.


Τηλέφωνο: 22940 55155


Ώρες Λειτουργίας

  • Χειμερινό: (7-1-2019 έως 28-2-2019) Καθημερινά 8:30 - 15:30, εκτός Τρίτης (1-3-2019 έως 31-3-2019) Καθημερινά 8:30 - 16:00, εκτός Τρίτης

  • Θερινό: Καθημερινά 8:30 - 16:00, εκτός Τρίτης

 

Πηγές:

Comments


bottom of page