top of page

Κέδρος | το δέντρο του τόπου μας που απειλείται με εξαφάνιση

Έγινε ενημέρωση: 8 Απρ 2022

Ο κέδρος (Cedrus) είναι ένα κωνοφόρο αειθαλές δέντρο ή θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών (Pinaceae).


Στην Ελλάδα απαντώνται 8 είδη και 4 υποείδη κέδρων (ανήκουν στο γένος Juniperus). Είναι γνωστός και με τις ονομασίες άρκευθος και γουινίπερος. Χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο κέδρος χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα τα οποία παραμένουν στο δέντρο από τρία έως έξι χρόνια.


Για να αναπτυχθεί, δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό αλλά ούτε σε χαρακτηριστικά του εδάφους. Χρησιμοποιείται συχνά σε δεντροφυτεύσεις επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους.



Γενικά, οι κέδροι συναντιούνται σε ελατοδάση διότι παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Ο πιο γνωστός κέδρος βρίσκεται στη Νότια Αφρική ο οποίος έχει ηλικία άνω των 225 εκατομμυρίων χρόνων και κατάφερε να επιζήσει την τελευταία εποχή των παγετώνων. Ωστόσο, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί και το μέλλον του εξαρτάται πλέον από την κλιματική ισορροπία.

Tο είδος του κέδρου του Λιβάνου αποτελεί το εθνικό έμβλημα της χώρας και απεικονίζεται στη λιβανέζικη σημαία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο πολλών ειδών κέδρου είναι οι καρποί του και συγκεκριμένα το έλαιο που περιέχουν. Το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική. Έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές και πεπτικές ιδιότητες. Αυτό το έλαιο έχει τερπένια, ζάχαρη, πίσσα, τανίνες και ρητίνη. Επίσης περιέχει το φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη που φέρεται να δρα κατά ιών όπως του ιού του έρπητα. Η ρητίνη θεωρείται ευεργετική για το δέρμα ως μέσο κατά της ψωρίασης. Ακόμα, οι καρποί του χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στη μαγειρική.


Ενδιαφέρον να αναφερθεί είναι ότι ο κέδρος χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία γιατί όταν καίγεται το ξύλο του, δίνει ένα ευχάριστο άρωμα το οποίο ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.


Προσοχή: Ο καρπός δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που έχουν παθήσεις των νεφρών. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή θεωρείται διεγερτικό της μήτρας.

Εθελοντική δράση του WLM

Η συλλογή των καρπών πραγματοποιείται συνήθως τους μήνες Φεβρουαρίο με Απρίλιο όπου οι καρποί έχουν πλήρη ωριμότητα και έχουν χρώμα σκούρο καφέ ή μπλε αναλόγως με το είδος του κέδρου.


Την Κυριακή 26/3/2022 θα γίνει συλλογή καρπών κέδρου από την περιοχή του Ματιού από τους εθελοντές του We Love Marathon και θα παραδοθούν στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής. Η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής θα επιλέξει τους πλέον κατάλληλους σπόρους, ώστε να αξιοποιηθούν από το φυτώριό τους στην παραγωγή νέων δενδρυλλίων κέδρους που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές δενδροφυτέυσεις και αναδασώσεις.



Η δράση γίνεται με την ένθερμη στήριξη των χορηγών Ramada Hotel, Zakcret Sports και Seednet. Συμβάλουμε έτσι έμπρακτα στη διατήρηση του όμορφου αυτού δέντρου που έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει!!!

Κέδρος
Κέδρος στο παραλιακό μέτωπο του Ματιού

Κασσάνδρα-Ιωάννα Κουσούλη Γεωπόνος

 

Πηγές: votaniki.gr/ wikipedia.org/ dasarxeio.com/ lifo.gr


bottom of page