top of page

Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (ΙΣΝ) στη Νέα Μάκρη - εντός του 2022

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, κοστίζοντας τη ζωή σε συνανθρώπους μας, αφανίζοντας περιουσίες και αφήνοντας ένα τραγικό αποτύπωμα στη φύση, το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος (Π.Σ.) βρέθηκε πάντοτε και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκεςΤο ΙΣΝ έχει διαθέσει τα τελευταία 26 χρόνια δωρεές συνολικού ύψους €41.000.000 για την ενίσχυση του έργου του Π.Σ.

Πιο πρόσφατα, μετά τις πυρκαγιές του 2018, προχώρησε σε δωρεά €21 εκατομμυρίων που περιελάμβανε την κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής στη Νέα Μάκρη, την προμήθεια χιλιάδων μέσων ατομικής προστασίας και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Οι εργασίες κατασκευής του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2022. Το Κέντρο Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε στους χώρους της πρώην Αμερικανικής Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων.Το Κέντρο περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει και πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.Η συνδρομή του ιδρύματος ΙΣΝ στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην πυροπροστασία και την αποκατάσταση


Τα τελευταία 26 χρόνια, από τη σύσταση του ΙΣΝ, το Ίδρυμα έχει δωρίσει στο Π.Σ. ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιείται επί σειρά ετών και ιδιαίτερα στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, καθώς και 15 πυροσβεστικά οχήματα. Το ΙΣΝ χρηματοδότησε επίσης την ανέγερση του Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενώ στο παρελθόν έχει στηρίξει επί σειρά ετών πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Π.Σ. σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.


Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, δήλωσε:


«Εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά του ΙΣΝ, ενόψει και της παράδοσης στο Π.Σ. του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε και δημόσια για την έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Πυροσβεστών. Το υπερσύγχρονο αυτό εκπαιδευτικό κέντρο, που σχεδιάστηκε με βάση διεθνή πρότυπα, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα στο αντικείμενο της πυρόσβεσης και διάσωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα ενισχύσει την υπάρχουσα εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελώντας πολλαπλασιαστή ισχύος της αποτελεσματικότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και ταυτόχρονα ουσιαστική παράμετρο αύξησης του επιπέδου ασφάλειας του προσωπικού και των εθελοντών. Με την προσφορά σας αυτή αποδεικνύετε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον σας για την ενίσχυση του τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματώνεται τον κοινωφελή σκοπό σας. Σας ευχαριστούμε θερμά».


Δες το βίντεο με το νέο εντυπωσιακό Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (ΙΣΝ), μία πολύτιμη επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή του Μαραθώνα αλλά και όλης της Αττικής.
Comments


bottom of page