top of page

Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας | 70 δρομείς από 5 χώρες το 1972 στους 73.000 δρομείς από 152 χώρες το 2024!

Πλησιάζει αυτή η στιγμή του χρόνου που ο Μαραθώνας ζωντανεύει, αποκτά παλμό, γίνεται μία πολύχρωμη λαοθάλασσα. Σε λίγες μέρες είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, η προέλευση του οποίου εντοπίζεται πίσω στην γέννηση των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά οι ρίζες του ως αγώνα αντοχής εντοπίζονται στην Μάχη του Μαραθώνα (490π.Χ.).


Το στάδιο του Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθωνίου της Αθήνας
Το στάδιο του Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθωνίου της Αθήνας

Ο πρώτος μοντέρνος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου του 1972 και ήταν έτσι σχεδιασμένος, ώστε οι δρομείς να ακολουθήσουν την πορεία του θρυλικού δρομέα Φειδιππίδη. Προσέλκυσε ωστόσο, μόνο 70 συμμετέχοντες από 5 χώρες.


Ας κάνουμε όμως μία σύντομη ιστορική αναδρομή για να δούμε πώς διαμορφώθηκε ο Μαραθώνιος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Οι Αθηναίοι έστειλαν τον Φειδιππίδη, ο οποίος ήταν αγγελιοφόρος, στην Σπάρτη, για να ζητήσει να στείλουν ενισχύσεις, καθώς οι Πελοποννήσιοι ήταν οι καλύτεροι Έλληνες στρατιώτες, εκπαιδευμένοι για πόλεμο ήδη από την ηλικία των 7. Ο Φειδιππίδης επέδειξε εξωπραγματική φυσική και πνευματική αντοχή, τρέχοντας 240χλμ. και φτάνοντας στην Σπάρτη σε δύο μέρες, οι Σπαρτιάτες όμως αρνήθηκαν να βοηθήσουν, καθώς απαγορευόταν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια, λόγω μιας ιερής γιορτής που λάμβανε μέρος εκείνη την περίοδο, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα.

Οι συμμαχικές διαθέσιμες ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες μετρούσαν 11.000 άνδρες, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Μιλτιάδη, κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες παρόλο που οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους. Στη συνέχεια, ο Φειδιππίδης κλήθηκε να τρέξει από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, για να μεταφέρει τα χαρμόσυνα νέα, μία απόσταση περίπου 40χλμ. Τότε είπε το γνωστό σε όλους ‘Νενικήκαμεν’ και άφησε την τελευταία του πνοή.


zakcret sports

Τον 19ο αιώνα, υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρωτοπόρος της ιδέας των μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένας Γάλλος Ακαδημαϊκός, ο Pierre de Coubertin (1863-1937), ο οποίος πίστευε στην μορφωτική αξία του αθλητισμού.

Οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν από τις 6-15 Απριλίου το 1896 και ο Coubertin πρότεινε προς τιμήν της αρχαίας προέλευσης των αγώνων, να προστεθεί ένας αγώνας μεγάλης απόστασης ως σύμβολο του πνεύματος των Αρχαίων Ελλήνων και του ηρωισμού του Φειδιππίδη. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε ο μαραθώνιος, με μία απόσταση περίπου 40χλμ., βασισμένη στην απόσταση του Μαραθώνα από την Αθήνα.

Ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος (Παρασκευή, 10 Απριλίου) προσέλκυσε μόλις 17 αθλητές από 5 χώρες, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ο Σπύρος Λούης, ένας νερουλάς από τον Μαρούσι, αναδείχθηκε νικητής, με χρόνο 2:58:50. Ακολούθησε ένας ακόμη Έλληνας, ο Χαρίλαος Βασιλάκος, με χρόνο 3:06:03, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ούγγρος αθλητής Gyula Kellner, με χρόνο 3:06:35. Από τους 17 αθλητές μόνο 9 τερμάτισαν.

Τα επόμενα χρόνια, η δημοφιλία του Μαραθωνίου αυξήθηκε ραγδαία, καθιερώθηκε η ενσωμάτωση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επισημοποιήθηκε η απόσταση των 42.195χλμ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος παγκόσμιος Μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, το 1897 και ο Αμερικανός John McDermott ήταν ο νικητής.



Σήμερα, συνηθίζεται η διοργάνωση του αγώνα να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα τη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη. Η αφετηρία του Μαραθωνίου είναι στην πόλη μας, στο Μαραθώνα, ενώ ο τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο και θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση η ολοκλήρωση του, καθώς περιλαμβάνει 20χλμ. ανηφορική διαδρομή. Μέχρι στιγμής το ρεκόρ αυθεντικής διαδρομής κατέχει ο Κενυάτης Φίλιξ Κιπτσιρτσίρ Κάντι για τους άνδρες με 2:10.37 από τις 9/11/2014 και στις γυναίκες η Γιαπωνέζα Μιζούκι Νογκούτσι με 2:26.20 από τις 22/8/2004.


tfc neas makris

Η εφετινή διοργάνωση αναμένεται να καταρρίψει νέα ρεκόρ συμμετοχών, αφού θα συγκεντρώσει περίπου 73.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα θα έρθουν για να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός δρομείς από 152 χώρες. Την Κυριακή (10/11) θα διεξαχθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και παράλληλα τα 10χλμ. στο κέντρο της Αθήνας και ο παιδικός αγώνας.

Στην ιστορική απόσταση από τον Μαραθώνα στην Αθήνα αναμένεται να λάβουν μέρος 21.000 δρομείς και στα 10χλμ. 15.000 δρομείς. Φέτος, για πρώτη φορά, το βράδυ του Σαββάτου η πόλη θα φωτιστεί από τους περίπου 26.000 δρομείς, που θα συμμετάσχουν στα 5χλμ. και τον Φοιτητικό Αγώνα, σε μια γιορτή που δεν θα έχει προηγούμενο. Σε αυτό θα συμβάλει και η παρουσία 2.600 φοιτητών από 110 Πανεπιστήμια από διάφορα σημεία του πλανήτη.


Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας κλάσης, αλλά και μια γιορτή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, προσελκύοντας χιλιάδες δρομείς και θεατές από όλο τον κόσμο. Ο αγώνας ενσαρκώνει το διαρκές πνεύμα του μαραθωνίου και χρησιμεύει ως υπενθύμιση του ηρωισμού και της αποφασιστικότητας του Φειδιππίδη και των αρχαίων Ελλήνων που πολέμησαν στον Μαραθώνα, πάνω από 2.500 χρόνια πριν.



 

ΑΜΑ 2023: Οι αριθμοί του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας - ΣΕΓΑΣ

A brief history of the Athens Classic Marathon | eKathimerini.com

Comments


bottom of page