top of page

Λυπηρά στατιστικά για το 2019...

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του 2020, το οποίο ελπίζουμε να μας βρει με λιγότερο πόνο, λιγότερα αδέσποτα και περισσότερη ποιοτική ζωή για τα ήδη υπάρχοντα ζώα στους δρόμους του Δήμου μας. Όμως, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, με το οποίο έκλεισε το 2019, και μας άφησε μια πολύ πικρή γεύση αλλά και ανησυχία για το μέλλον.


Η ομορφιά λοιπόν των γιορτινών ημερών επισκιάστηκε από την εκπόνηση των δυσάρεστων στατιστικών που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε εθελόντρια Μαίρη Κοτζαμάνη του Σωματείου μας σύμφωνα με τα οποία οι εγκαταλείψεις ανυπεράσπιστων ψυχών έφτασε στο δυσθεώρητο νούμερο των 68 μέσα στο τελευταίο μόνο δίμηνο του έτους!Από αυτά, 61 ήταν κουτάβια (λίγων ημερών μέχρι 3 μηνών) και τα

υπόλοιπα 7 ήταν ενήλικα ζώα. Βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια, κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες, παρατημένα στη μέση του πουθενά όπου δεν υπάρχουν σπίτια ή άνθρωποι, σε παρκινγκ σουπερμάρκετ, σε χωράφια, κοντά σε πηγές και ρυάκια. Εγκαταλείφθηκαν υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, μέσα στη βροχή, στο κρύο, ακόμα και αργά το βράδυ όπου η θερμοκρασία είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς καμία πρόχειρη κατασκευή προστασίας, συνεπώς κρίνουμε πως ο σκοπός των ιδιοκτητών τους ήταν να πεθάνουν, και μάλιστα υποφέροντας φριχτά από υποθερμία… Κάποια από αυτά τα κουτάβια τα κατάφεραν και είτε φιλοξενούνται είτε υιοθετήθηκαν, και κάποια έσβησαν λίγες ώρες ή ημέρες μετά.


Είναι σημαντικό όμως, σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε δύο σημαντικά στοιχεία:


1. Τα ζώα αυτά δεν είναι κουτάβια που γέννησαν κάποια αδέσποτα ζώα και απλώς

εμείς έτυχε να τα βρούμε. Είναι ζώα που πετάχτηκαν εσκεμμένα από τους

ιδιοκτήτες τους. Από κτηνοτρόφους που γέννησε η σκύλα τους και κράτησαν ένα

από τα κουτάβια και δεν χρειάζονταν τα υπόλοιπα. Από κυνηγούς που έκριναν πως

τα κουτάβια δεν κάνουν για κυνήγι. Από «φιλόζωους» που ήθελαν να γεννήσει το

ζώο τους γιατί είναι στη φύση του αλλά δεν είχαν τι να κάνουν τα μωρά. Από

ιδιοκτήτες που αφήνουν τα δεσποζόμενα αστείρωτα ζώα τους να «κάνουν τη βόλτα

τους» ελεύθερα, και ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα με άλλα αδέσποτα η δεσποζόμενα

ζώα, και όταν το ζώο τους μείνει έγκυος είτε πετάνε τα μωρά είτε ακόμα ξαμολάνε

στους δρόμους το ζώο τους ως ανεπιθύμητο.


2. Αντιλαμβάνεστε πως ο πραγματικός αριθμός των εγκαταλείψεων στον Δήμο μας

υπολογίζεται πως είναι απείρως μεγαλύτερος, καθώς τα συγκεκριμένα στατιστικά

αφορούν περιστατικά για τα οποία φιλόζωοι ενημέρωσαν το Σωματείο μας. Αυτός

ο αριθμός είναι πραγματικά μη ρεαλιστικός! Μπορείτε να φανταστείτε για πόσα

περιστατικά δεν έχουμε ενημερωθεί μέσα στο έτος; Πόσα είναι τα νεογέννητα

ζωάκια που πετάχτηκαν σε ερημιές, ή ακόμα σκοτώθηκαν εσκεμμένα από τους

ιδιοκτήτες τους μετά τη γέννα, για τα οποία εμείς δεν μάθαμε τίποτα;


Είναι καιρός πια ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αντιληφθούμε, πως ο συγγενής μας, ο φίλος μας, ο γείτονας μας, ο θείος μας στο χωριό που εγκαταλείπει το ζώο του, είναι εγκληματίας.

Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Μην γυρίζετε το

κεφάλι σας από την άλλη σε παρόμοιες συμπεριφορές επειδή δεν θέλετε να μπλέξετε, η επειδή δεν είναι δική σας δουλειά.

Όταν επιλέγουμε να μην είμαστε μέρος της λύσης, τότε είμαστε μέρος του προβλήματος.

Ενός προβλήματος που θα διογκώνεται γύρω μας, και τότε κανένας Δήμος, και καμία Φιλοζωική Οργάνωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.Η δική μας ευχή για το 2020 είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη. Να μειώσουμε αυτές τις στατιστικές στο ελάχιστο. Και για αυτό καλούμε όλους εσάς να μας βοηθήσετε.

Εσάς που επιμένετε να μην στειρώνετε το ζώο σας, εσάς που ο παππούς σας είναι κτηνοτρόφος και εγκαταλείπει στα βουνά τις γέννες κάθε χρόνο, εσάς που ο ξάδερφος σας είναι κυνηγός και ψάχνει για το «χρήσιμο εργαλείο», εσάς που ο γνωστός σας κάνει παράνομη εκτροφή αλλά ξεφορτώνεται όπως όπως τα κουτάβια που δεν θέλει κανείς, εσάς που ο γείτονας σας αφήνει τον σκύλο του να ζευγαρώνει για να ξεδίνει, εσάς που συνέβη κατά λάθος και δεν ξέρετε τι να κάνετε τα μωρά.


Έστω απλά με μια πρώτη επικοινωνία μαζί μας, για να δούμε πώς μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή! Γιατί με την βοήθεια όλων σας, μπορούμε.

 

Εδώ να ενημερώσουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε το διήμερο της εθελοντικής δράσης κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος. Συνολικά στειρώθηκαν 53 αδέσποτα σκυλιά 35 θηλυκά και 18 αρσενικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμος ετησίως στειρώνει περίπου 60 αδέσποτα, οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συγχαρητήρια στη κυρία Τσιμπλακιδη Μιχαέλα η οποία παραχώρησε το ιατρείο της στο οποίο έγιναν οι στειρώσεις, στον Μακρή Γιάννη εκπαιδευτή σκύλων ο οποίος βοήθησε στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και ανέλαβε την φιλοξενία πολλών από αυτά και όλους τους εθελοντές για την άψογη συνεργασία τους. Η επιτυχία αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οφείλετε στην ομαδική προσπάθεια όλων.Comments


bottom of page