top of page

«Μόνο λίγα χιλιόμετρα Ιστορίες για την Ιστορία»

Την Κυριακή στις 17 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μόνο λίγα χιλιόμετρα Ιστορίες για την Ιστορία» της κ. Μαρίας Ευθυμίου και του κ. Μάκη Προβατά, στον κινηματογράφο «Αλίκη».

Μόνο λίγα χιλιόμετρα Ιστορίες για την Ιστορία

Στο βιβλίο ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Θουκυδίδης έχει πει πως «Η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.


Μαρία Ευθυμίου
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε συνέντευξή της που έδωσε στη lifo η κ. Μαρία Ευθυμίου ανέφερε «Στράφηκα στην Ιστορία από την ανάγκη μου για εσωτερική και εξωτερική παρατήρηση. Ως παιδί κρυφάκουγα όσα μου έκαναν εντύπωση. Ήταν ένα παιχνίδι η συνεχής παρατήρηση του εαυτού μου και, κατ' επέκταση, η παρατήρηση των άλλων σε σχέση με την κοινωνία. Είχα μια απορία για όλα. Έτσι, αποφάσισα να γίνω αποκωδικοποιητής αυτής της κοινωνίας και να ασχοληθώ με την επιστήμη της Ιστορίας. Η παρατήρηση, η αυτοανάλυση και η ετεροανάλυση, ήταν αυτή που με βοήθησε, πιστεύω, να γίνω καλύτερη μητέρα, ιστορικός, φίλη και πολίτης »


Μάκης Προβατάς
Φωτό: Θανάσης Καρατζάς

Ο κ. Μάκης Προβατάς, δημοσιογράφος και παραγωγός του Athens Voice Radio, σε συνέντευξή του στην Athens Voice είπε μεταξύ άλλων: «Το να είμαι, για δεκάδες ώρες, το μοναδικό κοινό της Μαρίας Ευθυμίου, συζητώντας για την παγκόσμια Ιστορία, είναι από μόνο του τεράστιο κέρδος. Σκεφτείτε ότι όλες οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών του πλανήτη έχουν συμβούλους ιστορικούς σαν την Ευθυμίου. Επίσης έμαθα για τα καλά να μη θεωρώ, ιστορικά, τίποτα δεδομένο. Κάποια στιγμή στις συζητήσεις μας, όταν της είπα κάτι για την Αφρική από την οποία ξεκίνησε ο άνθρωπος, μου απάντησε «αν είναι αλήθεια ότι προήλθαμε από την ανατολική Αφρική». Λίγο πριν τελειώσουμε το βιβλίο, έγινε η ανακοίνωση από επιστήμονες ότι τα ίχνη που έχουν βρεθεί στα Χανιά είναι μάλλον από ανθρωποειδές και ηλικίας 5.7 εκατομμυρίων ετών, πολύ νωρίτερα από τα ανθρωποειδή της ανατολικής Αφρικής... Το συμπληρώσαμε τελευταία στιγμή».

"Με τη Μαρία Ευθυμίου η μορφή του βιβλίου ήταν μονόδρομος. Συζητούσαμε ξεχνώντας ότι υπάρχουν κασετοφωνάκια, τη ρωτούσα ή της έλεγα τη γνώμη μου για κάποιο ιστορικό γεγονός ή πρόσωπο, και εκείνη απαντούσε ή συμπλήρωνε..."

Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο – τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα... Μόνο λίγα χιλιόμετρα...


Πληροφορίες:

Μέρα: Κυριακή 17 Νοεμβρίου του 2019

Ώρα: 11:00

Τόπος: Κινηματογράφος «Αλίκη» Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, 34ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος

Είσοδος: ΕλεύθερηΦαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

 

Μια εκδήλωση του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης Υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνα και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη.

Comments


bottom of page