• Blogging

Ο φθινοπωρινός κήπος στον Μαραθώνα

Ενημερώθηκε: 29 Οκτ 2020

Tο φθινόπωρο ταυτίζεται με μελαγχολία και για πολλούς αποτελεί μια "μουντή" εποχή λόγω τέλους των διακοπών.... Στην πραγματικότητα όμως και ειδικά στην περιοχή του Μαραθώνα που επικρατούν εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες το μεγαλύτερό του διάστημα, πολύ συχνά μοιάζει σαν ένα "παρατεταμένο καλοκαίρι". Ο καιρός είναι ευχάριστος με θερμοκρασίες ιδανικές για να χαρούμε το μπαλκόνι ή τον κήπο χωρίς να μας ταλαιπωρεί ούτε το κρύο ούτε η έντονη ζέστη!Γι΄αυτό μη βιαστείς με το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες βροχές να μαζέψεις τα πάντα από τον κήπο ή το μπαλκόνι σου εν όψει του χειμώνα. Aντίθετα δημιούργησε με απλούς και εύκολους τρόπους μια εποχιακή "ζεστή" ατμόσφαιρα!Φθινοπωρινά λουλούδια


Το φθινόπωρο είναι εποχή ανθοφορίας μερικών εντυπωσιακών και με έντονες αποχρώσεις καλλωπιστικών φυτών που μπορούν πανεύκολα να ομορφύνουν κάθε εξωτερικό χώρο του σπιτιού.


Χρυσάνθεμα και Κυκλάμινα είναι τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια της εποχής, θα τα βρεις σε όλα τα φυτώρια σε ποικιλία αποχρώσεων και από μόνα τους χωρίς κανένα άλλο στολίδι είναι ικανά να αλλάξουν εντελώς την εικόνα σε ένα φθινοπωρινό μπαλκόνι ή κήπο! Η ομάδα του WLM, επισκεφτήκαμε το Φυτώριο Σφυρή στη Νέα Μάκρη και μαγευτήκαμε από την πολυχρωμία των λουλουδιών!


Χρυσάνθεμα σε πολλά χρώματα και ποικιλίες στο Φυτώριο Σφυρί | Φωτ.: Αρχείο WLM
Χρυσάνθεμα σε πολλά χρώματα και ποικιλίες στο Φυτώριο Σφυρή | Φωτ.: Αρχείο WLM

Για το χρυσάνθεμο μας διευκρίνισαν ότι είναι ένα αποκλειστικά φθινοπωρινό λουλούδι με πλούσια ανθοφορία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Προτιμά σχετικά ηλιόλουστες ή πολύ φωτεινές θέσεις και μπορεί να φυτευτεί και να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.


χρυσάνθεμο μας διευκρίνισαν ότι είναι ένα αποκλειστικά φθινοπωρινό λουλούδι με πλούσια ανθοφορία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αντίθετα το χειμωνιάτικο κυκλάμινο ανθίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα με την ιδιαιτερότητα όμως να μην αντέχει το πολύ πότισμα, οπότε μια εύκολη λύση θα ήταν να το φυτέψουμε σε γλάστρα όπου θα ελέγχουμε ευκολότερα το πότισμά του και θα την τοποθετήσουμε σε σημείο προστατευμένο από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια.


χειμωνιάτικο κυκλάμινο ανθίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα

Μια ενδιαφέρουσα συμβουλή για αυτήν την περίοδο που μας είπαν στο Φυτώριο Σφυρή είναι να φυτέψουμε λεβάντες. Μπορεί να μην είναι ανθισμένες αλλά σαν φυτά είναι στα καλύτερά τους, με πανέμορφο χρώμα και πλούσιο φύλλωμα!Περιποίηση Κήπου


Το φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική περίοδο για να περάσουμε όμορφες στιγμές στον κήπο χωρίς πολλές ζέστες και κουνούπια, βοηθώντας μας να ασχοληθούμε με την περιποίησή του χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία. Αρχικά να τονίσουμε ότι αυτήν την περίοδο ο κήπος αποθησαυρίζει τα θρεπτικά στοιχεία όπως χαρακτηριστικά μας είπανε στο Γεωπονικό κατάστημα GeoGreen Marathon.


αυτήν την περίοδο πρέπει να αποθησαυρίσουμε τον κήπο μας όπως χαρακτηριστικά μας είπανε στο Γεωπονικό κατάστημα Geo Green, σ

Πιο συγκεκριμένα ο κήπος μας θα χρειαστεί λίπασμα για να αντέξει τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Βάζουμε Golden Yellow λίπασμα περίπου μισό κιλό στα δέντρα μας (αν είναι κιτρινωπά και ασθενή βάζεις και παραπάνω) ενώ στα θαμνάκια μας περίπου 100gr.


Το κλάδεμα είναι επίσης απαραίτητο αλλά όχι σε όλα τα φυτά. Γενικά θα χρειαστεί να κλαδέψουμε τα πολλά κλαδιά, και ειδικά αυτά που ακουμπάνε το ένα το άλλο και μπορεί να τραυματίσουν το φυτό μας. Στα φυλλοβόλα θα πρέπει να περιμένουμε να ρίξουν το φύλλωμά τους προτού προχωρήσουμε σε εργασίες κλαδέματος ενώ στην περίπτωση του φοίνικα το κλάδεμα καλό είναι να γίνει το χειμώνα που θα τον προστατέψει από το κόκκινο σκαθάρι.