top of page

Ο φθινοπωρινός κήπος στον Μαραθώνα

Έγινε ενημέρωση: 29 Οκτ 2020

Tο φθινόπωρο ταυτίζεται με μελαγχολία και για πολλούς αποτελεί μια "μουντή" εποχή λόγω τέλους των διακοπών.... Στην πραγματικότητα όμως και ειδικά στην περιοχή του Μαραθώνα που επικρατούν εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες το μεγαλύτερό του διάστημα, πολύ συχνά μοιάζει σαν ένα "παρατεταμένο καλοκαίρι". Ο καιρός είναι ευχάριστος με θερμοκρασίες ιδανικές για να χαρούμε το μπαλκόνι ή τον κήπο χωρίς να μας ταλαιπωρεί ούτε το κρύο ούτε η έντονη ζέστη!



Γι΄αυτό μη βιαστείς με το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες βροχές να μαζέψεις τα πάντα από τον κήπο ή το μπαλκόνι σου εν όψει του χειμώνα. Aντίθετα δημιούργησε με απλούς και εύκολους τρόπους μια εποχιακή "ζεστή" ατμόσφαιρα!



Φθινοπωρινά λουλούδια


Το φθινόπωρο είναι εποχή ανθοφορίας μερικών εντυπωσιακών και με έντονες αποχρώσεις καλλωπιστικών φυτών που μπορούν πανεύκολα να ομορφύνουν κάθε εξωτερικό χώρο του σπιτιού.


Χρυσάνθεμα και Κυκλάμινα είναι τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια της εποχής, θα τα βρεις σε όλα τα φυτώρια σε ποικιλία αποχρώσεων και από μόνα τους χωρίς κανένα άλλο στολίδι είναι ικανά να αλλάξουν εντελώς την εικόνα σε ένα φθινοπωρινό μπαλκόνι ή κήπο! Η ομάδα του WLM, επισκεφτήκαμε το Φυτώριο Σφυρή στη Νέα Μάκρη και μαγευτήκαμε από την πολυχρωμία των λουλουδιών!


Χρυσάνθεμα σε πολλά χρώματα και ποικιλίες στο Φυτώριο Σφυρί | Φωτ.: Αρχείο WLM
Χρυσάνθεμα σε πολλά χρώματα και ποικιλίες στο Φυτώριο Σφυρή | Φωτ.: Αρχείο WLM

Για το χρυσάνθεμο μας διευκρίνισαν ότι είναι ένα αποκλειστικά φθινοπωρινό λουλούδι με πλούσια ανθοφορία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Προτιμά σχετικά ηλιόλουστες ή πολύ φωτεινές θέσεις και μπορεί να φυτευτεί και να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.


χρυσάνθεμο μας διευκρίνισαν ότι είναι ένα αποκλειστικά φθινοπωρινό λουλούδι με πλούσια ανθοφορία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αντίθετα το χειμωνιάτικο κυκλάμινο ανθίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα με την ιδιαιτερότητα όμως να μην αντέχει το πολύ πότισμα, οπότε μια εύκολη λύση θα ήταν να το φυτέψουμε σε γλάστρα όπου θα ελέγχουμε ευκολότερα το πότισμά του και θα την τοποθετήσουμε σε σημείο προστατευμένο από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια.


χειμωνιάτικο κυκλάμινο ανθίζει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα

Μια ενδιαφέρουσα συμβουλή για αυτήν την περίοδο που μας είπαν στο Φυτώριο Σφυρή είναι να φυτέψουμε λεβάντες. Μπορεί να μην είναι ανθισμένες αλλά σαν φυτά είναι στα καλύτερά τους, με πανέμορφο χρώμα και πλούσιο φύλλωμα!



Περιποίηση Κήπου


Το φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική περίοδο για να περάσουμε όμορφες στιγμές στον κήπο χωρίς πολλές ζέστες και κουνούπια, βοηθώντας μας να ασχοληθούμε με την περιποίησή του χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία. Αρχικά να τονίσουμε ότι αυτήν την περίοδο ο κήπος αποθησαυρίζει τα θρεπτικά στοιχεία όπως χαρακτηριστικά μας είπανε στο Γεωπονικό κατάστημα GeoGreen Marathon.


αυτήν την περίοδο πρέπει να αποθησαυρίσουμε τον κήπο μας όπως χαρακτηριστικά μας είπανε στο Γεωπονικό κατάστημα Geo Green, σ

Πιο συγκεκριμένα ο κήπος μας θα χρειαστεί λίπασμα για να αντέξει τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Βάζουμε Golden Yellow λίπασμα περίπου μισό κιλό στα δέντρα μας (αν είναι κιτρινωπά και ασθενή βάζεις και παραπάνω) ενώ στα θαμνάκια μας περίπου 100gr.


Το κλάδεμα είναι επίσης απαραίτητο αλλά όχι σε όλα τα φυτά. Γενικά θα χρειαστεί να κλαδέψουμε τα πολλά κλαδιά, και ειδικά αυτά που ακουμπάνε το ένα το άλλο και μπορεί να τραυματίσουν το φυτό μας. Στα φυλλοβόλα θα πρέπει να περιμένουμε να ρίξουν το φύλλωμά τους προτού προχωρήσουμε σε εργασίες κλαδέματος ενώ στην περίπτωση του φοίνικα το κλάδεμα καλό είναι να γίνει το χειμώνα που θα τον προστατέψει από το κόκκινο σκαθάρι.



Αυτήν την περίοδο μπορούμε ιδανικά μας είπανε στην GeoGreen να φυτέψουμε την Ακακία. Είναι είναι ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο που ξεχωρίζει για την έντονη ανθοφορία του από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού και το φυτεύουμε Οκτώβριο με τις πρώτες βροχές μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου.



Για να φυτέψετε δέντρα και φυτά καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε αρχικά το έδαφος με νέο χώμα, ειδικά στις βαλτώδεις περιοχές του δήμου μας. Χώμα καλής ποιότητας και με δυνατότητα μεταφοράς του με φορτηγό στον κήπο σας, διαθέτει η εταιρεία Ζαγάρης (6977547677)



Decor κήπου / βεράντας


Πριν από το τέλος του καλοκαιριού οι μάντρες με καυσόξυλα είναι ήδη γεμάτες. Εκεί μπορείς να προμηθευτείς κορμούς δέντρων σε διάφορα μεγέθη που είναι ένα εξαιρετικά όμορφο και φυσικό διακοσμητικό για εξωτερικούς χώρους.


Χρησιμοποίησέ τους σαν καθίσματα, τραπεζάκια ή δημιούργησε με αυτούς συνθέσεις για να ακουμπήσεις γλάστρες και διακοσμητικά φαναράκια.


Τα διακοσμητικά στεφάνια είναι από τα πιο καλαίσθητα διακοσμητικά για εξωτερικούς χώρους όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά το φθινόπωρο μια μορφή στεφανιού με πολύ όμορφη όψη και ιδιαίτερα απλή στην κατασκευή της, είναι το στεφάνι δημιουργημένο μόνο από φύλλα! 



Θα χρειαστείς φθινοπωρινά φύλλα, που θα βρεις σε αφθονία στην περιοχή μας, ειδικά σε μέρη όπως ο Σχινιάς, ο Συνεταιρισμός Δικαστικών Υπαλλήλων και το Γραμματικό. Δημιούργησε με αυτά μικρά "μπουκέτα" που θα δέσεις πάνω σε έναν απλό συρμάτινο σκελετό ή εναλλακτικά πέρασε τα φύλλα σε ένα απλό σύρμα, τρυπώντας τα στο κέντρο. Εναλλακτικά συσσώρευσε φθινοπωρινές καφετί λεπτομέρειες όπως κάστανα, καρύδια και κουκουνάρια και δημιούργησε ένα πλούσιο στεφάνι!



Κρέμασε ένα τέτοιο στεφάνι στον τοίχο του μπαλκονιού ή σε έναν εξωτερικό τοίχο της αυλής. Αν μείνει ζωντανό έως τα Χριστούγεννα απλώς πρόσθεσε μια σειρά led και θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο στεφάνι.


Ένα "τρυκ" που μπορεί να βοηθήσει τα φύλλα να μην σπάσουν όταν ξεραθούν εντελώς, είναι να τα ψεκάσεις αφού ολοκληρώσεις το στεφάνι, με λακ μαλλιών. 

Ένας εύκολος τρόπος να μεταφέρεις στο καθιστικό του μπαλκονιού ή της αυλής την ατμόσφαιρα του φθινοπώρου είναι να χρησιμοποιήσεις αποχρώσεις της εποχής όπως πράσινο, πορτοκαλί ή καφέ. Διάλεξε μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια και καρώ υφάσματα σε αντίστοιχα χρώματα που είναι ιδιαίτερα όμορφα αισθητικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. 



Καρώ λεπτά ριχτάρια και κουβέρτες φλις, που θα βρεις αυτή την εποχή σε καταστήματα ειδών σπιτιού σε ιδιαίτερα καλές τιμές, είναι ιδανικά για χρήση στην αυλή ή το μπαλκόνι και απόλυτα χρήσιμα τις πιο ψυχρές μέρες.


Υφάσματα σε πανέμορφες φθινοπωρινές αποχρώσεις διαθέσιμα στο κατάστημα "σύνθεση" στη Ν. Μάκρη
Υφάσματα σε πανέμορφες φθινοπωρινές αποχρώσεις διαθέσιμα στο κατάστημα "σύνθεση" στη Ν. Μάκρη

Τα κουκουνάρια είναι ένα όμορφο φθινοπωρινό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλαίσθητα σε εξωτερικούς χώρους - σε στεφάνια, συνθέσεις κάθε μορφής ή και απλώς τοποθετημένα σε ένα καλάθι στο τραπέζι του μπαλκονιού ή του κήπου σου.  



Γενικά κάθε τύπου φυσικά στοιχεία της εποχής όπως φύλλα και φθινοπωρινοί καρποί μπορούν να μετατραπούν στα πιο όμορφα διακοσμητικά και σε εξωτερικούς χώρους τοποθετημένα σε καλάθια, φαναράκια ή απλά κηροπήγια.


Εποχιακά αλλά και κάθε είδους φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε μια ζαρντινιέρα παραθύρου και να διακοσμήσουν με εξαιρετικό τρόπο τον εξωτερικό σου χώρο, δίνοντάς σου ταυτόχρονα μια οπτική επαφή με τα λουλούδια σου από το εσωτερικό του σπιτιού σου, τους χειμερινούς μήνες!


Φθινοπωρινές διακοσμητικές προτάσεις για το εσωτερικό του σπιτιού σου βρες εδώ.











 

Συμβουλέψου τον Γεωπόνο σου για το κάθε φυτό ώστε να αποφύγεις πιθανά λάθη.

Ευχαριστούμε το Γεωπονικό GeoGreen Marathon & το Φυτώριο Σφυρή για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Πηγή: soulouposeto.gr

bottom of page