top of page

Οι σημαντικοί σταθμοί του Μαραθωνίου Δρόμου {5}

Ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος, θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα, στις 12 – 13 Νοεμβρίου 2022 στην αυθεντική διαδρομή, στους παράλληλους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ., του νυχτερινού αγώνα 10 χλμ. Πανεπιστημίων και 1.2 χλμ. παίδων καθώς και στις εκδηλώσεις που τον πλαισιώνουν δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός.


Οι σημαντικοί σταθμοί από την έναρξη του σύγχρονου Μαραθωνίου Δρόμου
Οι σημαντικοί σταθμοί από την έναρξη του σύγχρονου Μαραθωνίου Δρόμου

Οι σημαντικοί σταθμοί του Μαραθωνίου Δρόμου


Φέτος συμπληρώνονται:

  • 2.512 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ., που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και ότι τυχόν ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της Ιστορίας και της Δημοκρατίας.

  • 126 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων,

  • 76 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946,

  • 59 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται

  • 39 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με την σημερινή του μορφή.


H νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946
H νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946

Ο 39ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.


Η ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963
Η ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963

Στη συνέχεια το αγώνισμα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως με κοινωνικές προεκτάσεις και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963. Στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γιατρού, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, το μαραθώνιο αγώνισμα διεξάγεται στη σημερινή του μορφή από το 1983.


Στο πλαίσιο αυτό, ο 39ος Μαραθώνιος Αθηνών, τελεί υπό την Αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 2006) και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο διεθνές όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.


Η αφετηρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου
Η αφετηρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου | Φωτ.: Fp page athensauthenticmarathon



bottom of page