top of page

Παιχνίδια στην άμμο χωρίς... στρουθοκαμηλισμούς!

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και οι περισσότεροι έχετε πάει ήδη διακοπές ή ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας για να πάτε μαζί με τα παιδάκια σας. Οι γονείς επιθυμείτε χαλάρωση στην παραλία αλλά τα παιδιά ανυπομονούν για ατελείωτο παιχνίδι με την άμμο.


Το παιχνίδι με την άμμο θεωρείται θεραπευτικό διότι ενισχύει την ωρίμανση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παιδιών αλλά βοηθάει και στην βελτίωση της λεπτής - αδρής (δηλαδή της ενδυνάμωσης των άκρων) κινητικότητας. Επιπλέον συμβάλει στην ανάπτυξη της φαντασίας μέσω του συμβολικού παιχνιδιού (συμμετοχή του παιδιού σε φανταστικούς ρόλους ή σενάρια) που βοηθούν το παιδί να αναπτυχθεί πνευματικά.


Μερικές ιδέες για σας τους γονείς, για να κερδίσετε χρόνο χαλάρωσης ενώ παράλληλα τα παιδιά σας να διασκεδάζουν ή ακόμα καλύτερα για να κάνετε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί:


 • Φτιάξτε έναν αμμάνθρωπο αντί για τον γνωστό σε όλους μας χιονάνθρωπο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τις ανατροπές. • Βρείτε όμορφες πετρούλες ή κοχύλια που να μοιάζουν μεταξύ τους ώστε να μπορέσετε να τα ομαδοποιήσετε και παίξτε τρίλιζα με το παιδί σας σε ένα ταμπλό σχεδιασμένο από εσάς. Μπορείτε να κρατάτε το σκορ λίγο πιο δίπλα ώστε να είναι εμφανές ποιος κερδίζει κάθε φορά. Τα παιδιά στο σχολείο Ονειρόσκαλα παίζουν τρίλιζα στο προαύλιο του σχολείου και το διασκεδάζουν πολύ. Φανταστείτε πόσο διασκεδαστική θα είναι η τρίλιζα στην παραλία.


 • Άλλη μία όμορφη ιδέα για παιχνίδι είναι το γκολφ στην άμμο ή το μπόουλινγκ. Κάντε τρύπες στην άμμο και προσπαθήστε από μακριά να βάλετε στην τρύπα το πλαστικό μπαλάκι ή την μπάλα του τένις. Όσο για το μπόουλινγκ, φτιάξτε μικρά κάστρα και με μία μπάλα προσπαθήστε να ρίξετε όσα περισσότερα μπορείτε. • Επίσης μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι «ποιος θα γεμίσει πιο γρήγορα τον κουβά;». Δύο άτομα κάθονται στην άμμο με ένα κουβά πάνω στο κεφάλι τους, αντίστοιχα δύο άλλα άτομα μεταφέρουν νερό με ένα μικρό ποτήρι από την θάλασσα στο ποτήρι του ανθρώπου που βρίσκεται στην στεριά στην ίδια ομάδα. Όποιος κουβάς γεμίσει πρώτο αυτή είναι και η νικητήρια ομάδα. • Κατασκευάστε κάστρα δύο διαστάσεων από κοχύλια και πετραδάκια. Στην ίδια λογική μπορείτε να φτιάξετε και οποιοδήποτε σχέδιο επιθυμείτε από πέτρες. • Παίξτε με τα συναισθήματα! Φτιάξτε στην άμμο χαρούμενες, λυπημένες, θυμωμένες ή και ενθουσιασμένες φατσούλες και σκύψτε από επάνω ώστε να σκιαστεί το σκίτσο από το πρόσωπο και να μοιάζει σας να είναι δικό σας. Αρέσει πολύ στα παιδιά να παίζουν με τα συναισθήματα. • Πατούσες στην άμμο! Περπατήστε και φτιάξτε πατούσες στην άμμο και παρατηρήστε παρέα με τα παιδάκια σας τις διαφορές στο μέγεθος, έπειτα μπορείτε να γεμίσετε το σχήμα της κάθε πατούσας στην άμμο με πετραδάκια. • Μουσικές πετσέτες στην άμμο. Το εν λόγω παιχνίδι αποτελεί παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού «μουσικές καρέκλες».

 • Σχεδιάστε γράμματα, αριθμούς ή σχήματα στην άμμο με την βοήθεια ενός ξύλου. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μπορούν να αφομοιώσουν εύκολα και γρήγορα γνώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα. • «Προσπάθησε να καταλάβεις τι κρύβετε μέσα στο κουβαδάκι με την άμμο;» Μέσα σε ένα κουβαδάκι με άμμο κρύψτε ένα αντικείμενο μέσα στην άμμο. Το παιδί πρέπει με την αίσθηση της αφής να καταλάβει τι κρύβετε κάθε φορά μέσα στην άμμο. Σε κάθε γύρο πρέπει να χρησιμοποιείται διαφορετικό αντικείμενο.

 • Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα τρισδιάστατα κάστρα στην άμμο που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια την πιο βασική ασχολία των μικρών στην παραλία.
Τα παιδιά πρέπει να είναι υπεύθυνα για τα κουβαδάκια τους και να τα μεταφέρουν μόνα τους στην παραλία. Δεν πρέπει οι γονείς να επιβαρύνονται με επιπλέον βάρος το οποίο θα έπρεπε να μεταφερθεί από τα παιδιά. Εάν διαθέτετε πολλά κουβαδάκια πριν πάτε στην θάλασσα ζητήστε από το παιδί να γεμίσει μια τσάντα με τα κουβαδάκια που θα παίξει στην παραλία και θα τα κουβαλήσει μόνο του. Το παιδί μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, γεγονός που του δίνει ιδιαίτερη χαρά και το κάνει να αισθάνεται ικανό δεχόμενο την εμπιστοσύνη των γύρω του .Στα Perfect Toys μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από κουβαδάκια με τους αγαπημένους σας ήρωες σε ατομικές τσάντες μεταφοράς, σε πολύ καλές τιμές, ώστε με την βοήθεια τους να φτιάξετε ακόμα πιο εντυπωσιακά κάστρα!
Παιδαγωγός

 

Φωτογραφίες: Freepik & instagram accounts

Comments


bottom of page