top of page

Παραλίες - γόπες τέλος;

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Άμμο με αποτσίγαρα ή μήπως αποτσίγαρα με άμμο;


Παραλία Μαραθώνα

Μερικοί καπνιστές εξακολουθούν να θεωρούν την παραλία ένα μεγάλο τασάκι. Σύμφωνα με τη WWF το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται από τις ακτές είναι αποτσίγαρα! Τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα αφού αποτελούνται από χημικές ουσίες όπως αρσενικό, νικοτίνη και μόλυβδο. Ευθύνονται για δηλητηριάσεις παιδιών, χερσαίων ζώων αλλά και υδρόβιων οργανισμών. Οι υδρόβιοι οργανισμοί συγκεκριμένα γίνονται ¨παθητικοί καπνιστές¨ με αποτέλεσμα την σημαντική επιβάρυνση της υγείας τους και τελικά της μόλυνσης της θάλασσας. Το κακό όμως δεν σταματάει στην ολοσχερή καταστροφή του υδάτινου περιβάλλοντος διότι μέσω της τροφικής αλυσίδας επηρεάζεται και η υγεία του ανθρώπου.


Λόγω της ανευθυνότητας μερικών καπνιστών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμοστούν δραστήρια και ακραία μέτρα για το κάπνισμα και στις παραλίες. Την επέκταση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και σε παραλίες, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας.


Παραλία Ζούμπερι

Ας γίνει μια αρχή λοιπόν από τους καπνιστές , να μαζεύουν τα αποτσίγαρα τους έτσι ώστε να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και το περιβάλλον.



Κασσάνδρα Κουσούλη

Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών

bottom of page