top of page

Posidonia Festival 2023 | Highlights

Το περασμένο Σάββατο στις 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Posidonia Festival στην Ελλάδα για την προστασία της Posidonia Oceanica, στο πάρκο Καραμανλή της Ραφήνας.


Posidonia Festival 2023
Το κεντρικό περίπτερο συνεδριάσεων του Posidonia Festival | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Ο σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού από τις αρχές αλλά και τους χρήστες της θάλασσας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.


Posidonia Festival 2023
Στιγμιότυπο από το Posidonia Festival 2023 | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Η Μαρία Σαλομίδη (Ερευνήτρια) και ο Γιάννης Ισσάρης (PhD θαλασσινή οικολογία), επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ (το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας) έκαναν μια παρουσίαση του φυτού της Ποσειδωνίας, της σημαντικότητας του για μας τους ανθρώπους αλλά και των κίνδυνων που απειλούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας σήμερα. Υπήρξε και live αναμετάδοση σε λιβάδι Ποσειδωνίας λίγα μέτρα από την παράλια Πανόραμα με υποβρύχιο Drone.


Ομιλία του Δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς
Ομιλία του Δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Η Ιωάννα Κυριακάκη από το Cyclades Preservation Fund, παρουσίασε μια λύση αγκυροποίησης που προστατεύει την Ποσειδωνία από την τεράστια καταστροφή που κάνουν οι άγκυρες.


total fitness club γυμναστήριο

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Τάσο Χαλαρή από την MEPP, ο οποίος παρουσίασε το καθαρισμό βυθού που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μάϊου. Πιο συγκεκριμένα καθαρίστηκε ένα τμήμα λιβαδιού Ποσειδωνίας στης Μαρικές όπου ταυτόχρονα αναφυτεύτηκε ξεριζωμένη ζωντανή Ποσειδωνία!


Επισκέπτριες του WLM περιπτέρου ενημερώνονται για το We Love Marathon Android Application
Επισκέπτριες του WLM περιπτέρου ενημερώνονται για το We Love Marathon Android Application | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Όπως εξήγησε με zoom επικοινωνία από την Ισπανία ο Matteo Trivelli, χρόνια διοργανωτής του Posidonia Festival Mallorca, κατόρθωσαν να αλλάξουν τη νομοθεσία υπερ της Ποσειδωνίας στην Ισπανία. Ελπίζουμε σύντομα να γίνει και στην Ελλάδα.


Η πρωινή βάρδια εθελοντών του We Love Marathon στο Posidonia Festival
Η πρωινή βάρδια εθελοντών του We Love Marathon στο Posidonia Festival | Drone pic: Χρήστος Μαλέτσικας

Το Posidonia Festival δεν ήταν όμως μόνο ενημερωτικό, ήταν και διασκεδαστικό. Τα παιχνίδια του CPF και των Προσκόπων της Ραφήνας, δημιουργήσαν όμορφη και κεφάτη ατμόσφαιρα με το εργαστήριο ζωγραφιάς και τα παιχνίδια στο γρασίδι ενώ φανταστικό ήταν και το εργαστήριο-παράσταση Κομποστο-Ποιηση από την ομάδα Evolving Circles. Το φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία του Χρήστου Ταμπουρατζης Project.


bizart galleries

Στην εκδήλωση υπήρξαν ενημερωτικά περίπτερα από τους We Love Marathon (χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης), Sea Shepherd, Anima, CPF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και του ΕΛΚΕΘΕ.



Οι χορηγοί του Posidonia Festival, οι εθελοντές, οι πρόσκοποι, το προσωπικό του Δήμου Ραφήνας και του ΔΟΠΑΠ, έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό για πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό γεγονός για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν και την καφετέρια The Park που πρόσφερε το χώρο για catering και ένα σνακ για τους εθελοντές.


flerianos farm

Στόχος του We Love Marathon ήταν η συγκέντρωση υπογραφών για το άνοιγμα και των 3 πυλών του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, η ενημέρωση για το νέο android τουριστικό app We Love Marathon Application καθώς και η προβολή του Μαραθώνα στον όμορο δήμο μας. Η δράση μας στηρίχτηκε από τους χορηγούς Total Fitness Club που παρείχε την αθλητική ένδυση στους εθελοντές μας και τις Bizart Galleries καθώς και Flerianos Plants για τη διακόσμηση του περιπτέρου. Οι εθελοντές του WLM χωρίστηκαν σε βάρδιες και αφιέρωσαν την Κυριακή τους για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Συντονίστριες ήταν η υπεύθυνη οικολογίας γεωπόνος Κασσάνδρα Κουσούλη και η μάνατζερ Σόνια Γεροδήμου.


Η διακόσμηση του περιπτέρου WLM, ήταν μια χορηγία των Bizart Galleries και Flerianos Farm
Η διακόσμηση του περιπτέρου WLM, ήταν μια χορηγία των Bizart Galleries και Flerianos Farm

Ευχόμαστε και του χρόνου ένα Posidonia Festival 2024 ακόμη καλύτερο!



marathon guide download application

bottom of page