top of page

Το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι | Το αρχαιότερο νεκροταφείο στην Αττική!

Έγινε ενημέρωση: 29 Απρ 2023

Δυτικά της πεδιάδας του Μαραθώνα στο Τσέπι, βρίσκεται το Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο, το αρχαιότερο νεκροταφείο της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (3,200-2,800 π.Χ.)! Η έρευνα έγινε τη δεκαετία του 1970 από τον Σπύρο Μαρινάτο και συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο
Κάθε τάφος είχε είσοδο από ένα μικρό δρόμο που οδηγούσε στο εσωτερικο του.

Πρόκειται για μεγάλο οργανωμένο νεκροταφείο με 60 οικογενειακούς τάφους που ορίζονται από περιβόλους κατασκευασμένους από ποταμίσιες πέτρες. Τα τοιχώματα των θαλάμων τους είναι καλυμμένα με ξερολιθιά ή σχιστολιθικές πλάκες. Κάθε τάφος είχε είσοδο από ένα μικρό δρόμο που οδηγούσε στο εσωτερικό του.

Τους νεκρούς τους τοποθετούσαν σε στάση συνεσταλμένη και τους παραμέριζαν σε μια άκρη του τάφου, όταν γινόταν μια νέα ταφή. Τους συνόδευαν πήλινα αγγεία, ειδώλια, λίθινα και όστεινα εργαλεία.

Το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι βρίσκεται στην οδό Πλαταιών (στο δρόμο προς το αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα), 300 μέτρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κλειστό αίθριο ύψους 8 μέτρων και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρες Λειτουργίας

  • Χειμερινό: Καθημερινά 8:30 - 15:30, εκτός Τρίτης

  • Θερινό: Καθημερινά 8:30 - 16:00, εκτός Τρίτης

Τηλέφωνο: 2294055462

bottom of page