top of page

Οι φίλοι μας τα σαμιαμίδια

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Το σαμιαμίδι ανήκει στα ακίνδυνα νυκτόβια ερπετά με την επιστημονική του ονομασία Hemidactylus turcicus. Είναι ένα αρκετά μικρό ερπετό, φτάνει μέχρι τα 10 cm μαζί με την ουρά του. Έχει ημιδιαφανές δέρμα με συνηθισμένο χρώμα το λευκόφαιο.

Μια ικανότητα που έχει είναι να προσαρμόζει το χρώμα του δέρματος του αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Λόγω ειδικών εξαρτημάτων που διαθέτει στα πόδια του, του δίνεται η δυνατότητα να προσκολλάται σε επιφάνειες και να μένει ακίνητο. Είναι σαύρα που παράγει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων. Όταν απειληθεί από τους σαρκοφάγους εχθρούς του αποκόπτει την ουρά του για να τους αποσπάσει την προσοχή ώστε να ξεφύγει!

Τα σαμιαμίδια τρέφονται κυρίως με έντομα και αρθρόποδα όπως μύγες, κουνούπια και σκόρους. Βοηθάνε έτσι στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, οντα που προκαλούν τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο ζώο ή έντομο στην γη. Συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην προστασία της υγείας του ανθρώπου από τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών όπως ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου, κίτρινος πυρετός και εγκεφαλίτιδα. Γι' αυτό το λόγο θεωρείται γούρι του σπιτιού!

Γενικά ο μεγαλύτερος εχθρός του σαμιαμιδιού είναι ο άνθρωπος λόγω της απέχθειας και της αμάθειάς του προς αυτό. Είναι ένα μικρό παρεξηγημένο ερπετό το οποίο δεν ανήκει στις δηλητηριώδεις σαύρες και πρέπει να προστατευτεί καθώς βοηθάει στην προστασία του ανθρώπου από τα κουνούπια.


Κασσάνδρα Κουσούλη

Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη φωτογραφία εξωφύλλου την petphotography.gr

bottom of page