top of page

Σκίτσο του σχεδιαστή John Antono | η ειρωνεία του Μαραθωνίου 2021

Το νέο σκίτσο του σχεδιαστή John Antono μας κάνει εικόνα του "θρυλικού παρελθόντος" και του "καταστροφικού μέλλοντος" στο δήμο Μαραθώνα.


Από το ευ ζην...


Η ελληνική αρχαιότητα και η πολιτιστική της κληρονομιά αποτελούν διαχρονικά σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη Ελλάδα και τον κόσμο, έχοντας προσφέρει έννοιες όπως η δημοκρατία, το θέατρο και η φιλοσοφία, επιστήμες όπως τα μαθηματικά και η ιατρική, αλλά και αξίες όπως το «ευ αγωνίζεσθαι» του ολυμπιακού αθλητικού ιδεώδους.


Για τους Αρχαίους Έλληνες το εὖ ζῆν, αποτελούσε ύψιστο αγαθό και μεταφραζόταν ως η τέχνη του να ζει κανείς ευτυχισμένα (ευδαιμονία), σε αρμονία και σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον. Προϋπέθετε την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου και οδηγούσε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς.


Με μια πιο διευρυμένη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο τρόπος ζωής, μας δημιουργεί νέα δεδομένα, το ευ ζην περικλείει σήμερα οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή του ανθρώπου περισσότερο ποιοτική.



στην πίκρα των ΧΥΤΑ


Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε άλλη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ από το Δήμο Μαραθώνος, τις Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού και το «Δίκτυο Πολιτών και Φορέων από τον Βαρνάβα ως τον Βουτζά».


Αίτημα, η ακύρωση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, ενός εγκλήματος για τον Ιστορικό Δήμο Μαραθώνα που βρίσκεται δίπλα σε περιοχές ΝATURA, λίγα μέτρα από τον Ευβοϊκό και κοντά στη Λίμνη του Μαραθώνα. Αίτημα ακύρωσης δηλαδή καταστροφής ενός βασικού "ευ ζην" που έχουμε στην περιοχή μας, επειδή πέρα από την ομορφιά της φύσης, δεν έχουμε καμία ουσιαστική επένδυση που να γίνεται στο δήμο μας σε αντίθεση με άλλα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής.


Η διεξαγωγή του Μαραθωνίου δρόμου που εκπροσωπεί τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας έρχεται σε προκλητική αντίθεση με το έγκλημα που διαπράττεται λίγο πιο δίπλα.


Η ειρωνεία ότι στον ίδιο Μαραθώνιο δρόμο που τρέχουν σήμερα οι αθλητές, στον ίδιο δρόμο θα τρέχουν τα απορριμματοφόρα του ΧΥΤΑ αύριο.

Αυτήν την ειρωνεία αποτυπώνει εύστοχα ο John Antono στο νέο του σκίτσο και ελπίζουμε να προβληματίσει και εσάς.

Ο καλλιτέχνης σκιτσογράφος @johnantono.cartoonist επικεντρώνεται σε σκίτσα με πολιτικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Είναι παραθεριστης και περιστασιακός κάτοικος του δήμου Μαραθώνα ενώ παρακάτω μπορείς να δεις μερικά ακόμη σκίτσα του που αφορούν την περιοχή μας.










bottom of page