top of page

Στα "άδυτα" του New Long Fest | Συνεντευξάρα με τον Μάνθο Στεργίου!

Έγινε ενημέρωση: 10 Ιουλ 2022

Μπήκε ένας ζεστός long Ιούλιος, και φέρνει μαζί του και το New Long Fest, το ΜεταλοΡοκ γεγονός του καλοκαιριού, που για πάνω από μια δεκαετία έχει γίνει θεσμός!


Δε θα σε πιάσω στο μπίρι μπίρι για το φεστιβάλ. Όλες τις πληροφορίες και εισιτήρια για το event, μπορείς να τις βρεις εδώ:

Έχω να σου πω άλλα πραγματάκια...Μάλλον όχι εγω, αλλά ο άνθρωπος που με την παρέα του, βρίσκεται πίσω από "σύγχρονο" New Long Fest, Μάνθος Στεργίου.


Χωρίς πολλά πολλά, μπαίνω στο ψητό:


Είσαι ο και λέγεσαι;


Καλησπέρα, είμαι ο Μάνθος Στεργίου, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Μάκρη, είμαι τραγουδιστής κιθαρίστας στους “Calyces”, γραφίστας, συνδιοργανωτής του New Long Fest, μπαμπάς δύο όμορφων κοριτσιών και μιας γάτας.


New Long Fest
φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;


Η πρώτη μου επιρροή ήρθε από έναν κολλητό μου φίλο. Έπαιζε κιθάρα και παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο της Νέας Μάκρης. Σαν παιδί κι εγώ-8 ήμουν-ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να ξεκινήσω κι εγώ μαθήματα κλασικής κιθάρας. Κι έτσι κι έγινε. Ξεκίνησε ως μια ευχάριστη ασχολία. Δεν περίμενα πως θα έφτανα ως εδώ.


Και πώς έμπλεξες με τις μουσικές του Σατανά; (γελάω)


Με μύησαν κάτι αλήτες μαλλιάδες!

Κοίτα πως γίνεται.

Είσαι στο σχολείο, εκεί λίγο μετά τα 12 και πριν τα 15, κάποιος φίλος κάποιου φίλου, έχει μια κασέτα που γυρνάει από τον ένα στον άλλο, από κασετόφωνο σε κασετόφωνο, μέχρι που πέφτει και στα δικά σου χέρια. Κι εκεί γίνεται η ζημιά, ή μάλλον η αποκάλυψη!

Κι επειδή τότε στην Μάκρη, δεν ήμασταν και πολλοί αυτοί που είχαμε αυτά τα ακούσματα, επόμενο ήταν να δημιουργήσουμε ένα παρεάκι 4-5 ατόμων, να ανταλλάζουμε απόψεις και κασέτες, να το ζούμε!


Και πέσατε κατευθείαν στα "βαριά";


Όχι, όχι. Ξεκινήσαμε με τα "κλασικά" συγκροτήματα.

Τύπου Metallica, Iron Maiden.

Και σιγά σιγά εμβαθύναμε!

Και βάρυνε και ο ήχος, και από το Rock και Heavy Metal, έγινε Thrash, Hard Core, Death Metal, prog metal κ.τ.λ., ακούσματα που σε ένα "παρθένο" σχεδόν αυτί, όλα αυτά σου φαίνονται τεράστια!

Κι έτσι σιγά σιγά ξεκινήσαμε το πρώτο μας συγκρότημα.

Λίγο κοπιάροντας τα μουσικά μας ινδάλματα, λίγο βάζοντας ο καθένας τον εαυτό του, κάναμε πρόβες, και δειλά δειλά το βγάλαμε και προς τα έξω.



New Long Festival
φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου

Ακολουθείς "Ροκ" τρόπο ζωής;


Κοίτα, δεν ξυπνάω κάθε απόγευμα σε ένα tour bus γεμάτο με γκρούπις και ναρκωτικά, όχι. Σίγουρα όμως το "Ροκ" είναι ένας τρόπος ζωής και για εμένα έχει να κάνει πιο πολύ με τις επιλογές που κάνεις στην ζωή σου και το δρόμο διαλέγεις να ακολουθήσεις.


Τώρα στα 40 μου, μπορώ να πω πως η ζωή μου έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτό.


Η δουλειά μου, ξέρεις η κανονική που μου φέρνει τα προς το ζην, είναι η γραφιστική. Δημιουργώ εξώφυλλα για μουσικά άλμπουμ, αφίσες για μουσικές εκδηλώσεις, merch για μπάντες, και όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από τη μουσική και και κυρίως τη Ροκ και τη Μέταλ. Θα μπορούσα να δουλεύω σε μια διαφημιστική και να βγάζω περισσότερα χρήματα ίσως, αλλά αυτό είναι που με γεμίζει πιο πολύ στην ζωή μου και αυτό κάνω μέχρι σήμερα.


Πως ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στη σκηνή;


Η πρώτη μου συναυλία ήταν στο Ωδείο της Νέας Μάκρης, στο τέλος της χρονιάς, όπου ερχόντουσαν οι γονείς και οι γείτονες για να μας χειροκροτήσουν μόλις τελειώναμε το μουσικό κομμάτι μας.

Τα ωραία όμως ξεκίνησαν από το γυμνάσιο και μετά.

Η πρώτη συναυλία που κάναμε ως μπάντα πλέον με το όνομα Override, ήτανε σε ένα σχολείο στο Χαλάνδρι, στα πλαίσια ενός φεστιβάλ.

Παίξαμε για πρώτη φορά σε κόσμο, την δικιά μας μουσική, συν κάποιες διασκευές από αγαπημένες μας μπάντες. Πολύ έντονη εμπειρία, ξέρεις ήμασταν παιδάκια τότε, και κάναμε το πρώτο μας βήμα στο να ακολουθήσουμε το όνειρο μας. Δεν το ξεχνάς εύκολα αυτό. Ήταν και το κίνητρο να δουλέψουμε ακόμα παραπάνω για να κάνουμε κι’ άλλα τέτοια ωραία.


New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου
New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου

Και το New Long Fest πως ξεκίνησε;


Το New Long Fest ξεκίνησε πολύ πριν ονομαστεί έτσι.

Σα θεσμός, ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω, με το όνομα "Μουσικά Κύματα".

Ήταν ένα ετήσιο, ροκ φεστιβάλ, που διοργάνωναν οι Πολιτιστικές Απόπειρες, ο γνωστός σε όλους μας πολιτιστικός σύλλογος, με μπροστάρη τον Δημήτρη Ντάνη!

Το 2003, μας πρότειναν να συμμετέχουμε κι εμείς στο φεστιβάλ, κι εγώ τους πρότεινα να καλέσουμε και άλλα δύο συγκροτήματα από την Αθήνα.

Και ξαφνικά, το ροκ φεστιβάλ απέκτησε μια μέταλ ταυτότητα, και μάλιστα με πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

Έτσι, την επόμενη χρονιά προτείναμε στο σύλλογο να διοργανώσουμε μια μέρα αποκλειστικά για μέταλ μουσική, τα μέλη μας έδωσαν την έγκριση τους, και τα "Μουσικά Κύματα" είχαν μια μέρα γεμάτη με ακραίο μέταλ ήχο, και μια με ροκ μουσική, ξένη και ελληνική. Κι έτσι πορευτήκαμε για μερικά χρόνια.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, το μέταλ κομμάτι του φεστιβάλ άρχισε να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης των φανατικών αυτής της μουσικής και, πάντα με την αρωγή των Πολιτιστικών Αποπειρών, τα "Μουσικά Κύματα", έγιναν το New Long Fest.

Ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε μια πολύ όμορφή πόλη, σε έναν πολύ ωραίο χώρο, και ο κόσμος το αγκάλιασε και το γούσταρε!


New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου
New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου

Βέβαια δεν το τρέχεις όλο μόνος σου;


Όχι βέβαια! Καταρχάς το New Long Fest από το ξεκίνημα του έβγαζε έτσι, ένα ομαδικό πνεύμα και μια παρεΐστικη διάθεση, από την οργάνωση μέχρι και τις μπάντες που συμμετείχαν. Πέρα από τον βασικό πυρήνα που είμαστε οι Δημήτρης Κότσης (3p lab), Αλέξης Σαμαράς (playfalse), εγώ και ο Δημήτρη Ντάνης, έχουμε μια μεγάλη ομάδα φίλων πίσω που κάνει όλη αυτή την σκληρή δουλειά για να μπορεί να περαττωθεί όλο αυτό. Από τον υπεύθυνο ήχου και τους φωτιστές μέχρι τα παιδιά που ψήνουν τα σουβλάκια και βάζουν μπύρες.


Έχεις βλέψεις για το New Long Fest; Προσπαθείς να το μεγαλώσεις κι άλλο;


Έχουμε πολλές ιδέες, ναι. Μπορούν να γινούν πολλά και ωραία πράγματα αλλά χρειάζεται η βοήθεια όλων. Και από το χώρο και από το δήμο. Βέβαια αυτά τα 2 χρόνια της πανδημίας, τα κράτησα όλα πίσω.

Αν όμως όλα πάνε καλά και δε βιώσουμε κάποιο zombie apocalypse, ή καμιά βροχή μετεωριτών, σιγά σιγά και με πολλή δουλειά, θα γίνουν!


Ποιους θα ακούσουμε φέτος στο New Long Fest;


Για άλλη μια χρονιά, και αν φυσικά δεν προκύψει κάποια ακύρωση λόγω των περίεργων συνθηκών που επικρατούν, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

30/7: Nightstalker, Universe 217, Void Droid, Calyces, Adam, Khirki

31/7: Naxatras, Need, Πεθαίνουν Στο Τέλος, Agnes Vein, Desert Monks

Βέβαια για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, το θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση του κοινού!


Τελευταία ερώτηση!

Την ΕΠΙΚΗ ΣΚΗΝΑΡΑ με τον Έντι να παίζει το Master Of Puppets των Metallica στο Stranger Things, την είδες;



Όχι ακόμα..


Ούπς! Spoiler alert!


Ναι, σε ευχαριστώ πολύ!

Δεν έχω καταφέρει να κάτσω να δω την τελευταία σεζόν ακόμα, αλλά μόλις γίνει το φεστιβάλ στο τέλος του μήνα, θα τα καταφέρω!



New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου
New Long Fest | φωτ. αρχείο | Μάνθος Στεργίου

Ο Μάνθος κυκλοφορεί και στα Social Media:


καθώς και στον ιστότοπο:


Τα λέμε στο New Long Fest!




bottom of page